Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každým vyhraným zápasem si vybojoval další dny života navíc v táboře smrti... Nedlouho po obsazení Řecka nacisty se do nelidských podmínek koncentračního tábora v Osvětimi dostává s celou svou rodinou bývalý boxerský šampion střední váhy Balkánu Salamo Arouch (W. Dafoe). Krátce po svém příjezdu ihned upoutá pozornost zdejšího majora Rauschera, když Salamo v pěstím souboji porazí svého dozorce, taktéž boxera. Esesman v řeckém šampiónovi spatří potenciál a nasazuje ho jako svého zápasníka v boxerských kláních určených pro pobavení důstojníků. Salamo je sice výtečný bojovník, jemuž se v ringu daří, ale ví, že od smrti jej dělí jen jediná porážka... Americký životopisný film režiséra Roberta M. Younga je inspirován skutečným příběhem řeckého boxera židovského původu Salama Aroucha (1923–2009), který byl také přítomen u samotného natáčení jako konzultant. Do Osvětimi se dostal v květnu roku 1943 a bojoval zde ve více jak 200 zápasech. S blížící se frontovou linií byl poslán v lednu roku 1945 na těžké práce do tábora Bergen-Belsen, kde zůstal až do osvobození. Po válce pak nalezl nový domov v rodícím se státě Izrael. (Česká televize)

(více)

Recenze (69)

ARI50 

všechny recenze uživatele

Willem jako boxer vůbec nepasoval, a taky příběh z koncentráku o boxu mi dost vadilo nehodilo se to tam. Film je jinak krutě natočen a má sve smutnější stránky a prostředí je dobře využito jak na přežití tak na práci. Nebýt boxu a lásky nalezení šel bych víš tak si odnáším jen něco a někdy opět kouknu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zahrané bravurně, ale jinak to nebylo ono. Pokud se mám dívat na film z koncentračního tábora, tak očekávám odpovídající atmosféru, zoufalství a všechno ostatní, co k těmto továrnám na smrt patřilo. To jsem tady postrádal. Jistě že lidé se tu tvářili zoufale, Němci byli krutí a kára s mrtvolami se také sem tam objevila, ale já se u toho neotřásl ani náznakem. Navíc všichni vězni vypadali až příliš dobře živení. Příběh samotný byl fajn už jen tím, že se stal, ačkoliv Willem Dafoe mým představám řecko-židovského boxera příliš nevyhovuje. Nebylo to špatné, ale podob zase nic, co by mě vystřelilo z tenisek a zanechalo delší stopu. 60% ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Neprávem zapomenutý film nepříliš známého režiséra. Výborné zpracování utrpení Židů v koncentračních táborech. Podstatně levnější a komornější než slavný Schindlerův seznam, ale s neméně kvalitními hereckými výkony a výpovědní hodnotou. Willem Dafoe v úloze boxera nezklamal a zdatně mu sekundují i další. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Silný snímek o tom, jak na tom byli boxeři, kteří se za druhé světové války dostali do koncentračního tábora. Krásně je na tom ukázána moc nacistů, kdy se chtěli bavit, tak si našli cestu a přinutili tak člověka bojovat o život ještě jiným způsobem. Willem Dafoe zde prokazuje svoje herecké mistrovství. ()

whitas 

všechny recenze uživatele

Silný příběh ne nepodobný filmu Ďáblova čísla, akorát že tam byl děj orámován stupidním příběhem, který nás poučoval o tom, že si máme vážit vlastních prarodičů, potažmo starých lidí. Triumf ducha se bez tohoto kýče naštěstí obešel a udělal dobře. Můžeme tak sledovat osud bývalého profesionálního boxera, který se bez vlastního přičinění objeví v "pekle na zemi". Jeho nejbližší padají jeden po druhém jako mouchy a postupně se jediným jeho hnacím motorem stává láska k Allegře. V tomto světě mohli přežít jen ti nejsilnější a mezi ně Salamo Arouch určitě patřil. Dohromady se musel utkat s více než 200 soupeři, přičemž kterýkoliv zápas mohl být jeho poslední. Co se týče dorozumění mezi postavami, nelámali si tvůrci příliš hlavu. Stačilo, aby Arouchův polský kamarád Janusz řekl - "Každý mluvíme jinou řečí, ale tady si budeme rozumět všichni". A od té doby si všichni rozuměli víc, než ostravák s pražákem. Největší ozdobou filmu pak je jednoznačně Willem Dafoe, za kterým bych vlezl do ringu leda tak pro autogram. Jenom škoda, že na tento film už Robet M. Young dostatečně nenavázal. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Solidně udělaný film, který nepřekvapí. Filmů na téma pobytu v koncentračním táboře jsem viděl desítky. Triumf ducha bych zařadil někam do průměru. Slušně vytvořený obraz poměrů v Osvětimi se mě nijak emocionálně nedotkl, ale sledoval jsem ho dvě hodiny s trvalým zájmem. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jak tenhle film hodnotit. Nakonec si čtyři hvězdy zaslouží, ale je to jen tak tak. Základní chyba filmu tkví v tom, že láká na boxerský film z koncentračního tábora, což je špatně, protože boxu je tu tak zhruba deset minut a vůbec tu není důležitý. Vítězství ducha je spíš epizodami z běžného života vězňů v koncentračním táboře, tudíž místy působí moc rozkouskovaně a někdy nedrží při sobě. Rozhodně to není špatný film, ale bohužel je tu znát ne moc jistá ruka málo známého Roberta M. Younga. Někdy až moc tlačí na pilu, zbytečně ždímá emoce a příliš se snaží ukázat hrůzy Osvětimi až je to kontraproduktivní. Jsou tu ale bravurní výkony všech zúčastněných, z nichž vyniká Willem Dafoe, i ostatní jsou nicméně výborní. Výhrady lze mít k některému obsazení nacistů, ale to souvisí s oním přílišným tlačením na pilu. Film rozhodně za vidění stojí, jen asi na mnoho diváků nebude působit tak, jak bylo zamýšleno. Slabší čtyři hvězdy a slabých 70%. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Když si Will o rok dřív střihnul roli Ježíše, někoho asi napadlo, že hrát židáčka, kterej trpí a za nic nemůže tenhle chlapec asi umí. Tentokrát nehraje dlouhovlasího cápka pověšenýho na kříži, do kterýho si každej mlátí. Ne e, ted je drsnej Řek, kterej umí mlátit do druhých. Je to vlastně docela normální film z prostředí koncentráku, kterej vás dojme svou bezvýchodností, syrovostí, krutostí atd., ale z pohledu poměrně originálního hrdiny. Rozhodně nezbytečné dvě hodinky. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Slušný drama z koncentráku, kde naštěstí bexer není takový blb jako Komínek v podobném film Boxer a smrt. Je docela s podivem, že nechali s ním i jeho staršího tátu, obvykle šli ty starý hned do plynu. Zvláštní bylo jak při selekci, jim řekli, že se ted půjdou umít a dezinfikovat a pak že se sejdou zase s rodinou, samozřejmě je čekala jen smrt. Ale oni jim ještě zatleskali (to tomu opravdu věřili?) Hlavní hrdina měl víc štěstí než rozumu, že ho nezabili těsně před osvobezením, jako jeho spoluvězně. Stále mě nepřestává překvapovat, jak to že to ten svět nevěděl a nezasáhl proti takovým zvěrstvům. ()

Joges 

všechny recenze uživatele

Film hraje trochu na city, našlo by se v něm i několik chyb a nepravděpodobností, přesto celek převážil nad nedostatky. Udílím plný počet bodů, filmů s podobným námětem není nikdy dost. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Tento film je veľmi smutný, pochmúrny, temný a depresívny. V tomto filme ukazujú aj rómov, ktorý boli tiež zabití v Osvienčime. 6/10 ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborny Dafoe v dobre natocenem filmu, zalozenem na skutecnych udalostech. Uz jsem videl spousta zajimavejsich filmu na presne tak stejne tema (nekdo nadany v koncentracnim tabore), tento me atmosferou uplne neoslovil. K tomu ta uplakana hudba... ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Málo známý film, což je škoda, brilantní zpracování perfektního námětu, naprosto uvěřitelné scény z koncentračního tábora, skvěle zvládnuté jsou i boxerské souboje (o které ale jde až v duhé řadě), excelentní výkon Willema Dafoea, pozadu nezůstávají ani ostatní herci (Olmos, Loggia, Gazelle, Wolf, Mandylor). Silný, drsný a realistický film, který by si zasloužil větší pozornost. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Má ve svých rukách. Tam, kde bylo zrušeno lidství. Člověk stojí proti člověku. Pod palc(át)em kříže. Jen trnová muka. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Na vítězství ducha jsem se po přečtení článku o skutečném Salomonovi docela těšil. Samotný box mi ale do filmu moc nesedl. Willem Dafoe si vždy akorát zamlátil do němčoura, když mu někoho zabijí. Rodinné vztahy, krutost němčourů, box, těch témat je docela hodně, ale nejsou spolu nijak svázaná. Navíc film působí dost černobíle, když všichni němčouři jsou strašný svině. A do toho spolu ne moc související scény spojují dloooouuuuuhatánské záběry, které mají nastolit nějakou vizuální nebo emoční úroveň filmu, a u těchto scén já usnul, protože byly většinou fakt strááááášně dlouhý. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Zapomenutý klenot, který vypraví o utrpení v koncentračních táborech. Velmi smutné, depresivní a únavné prostředí, které režisér popsal bezchybně. ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Skvelí Willem Dafoe v nacistickom koncentráku kde krutosť a špina ľudskosti je zachytená naturálne a pôsobí realisticky a bez prehnaných scén. Vedel by som si ho ale predstaviť aj ako hrajúceho nacistu, tá rola by mu sekla, ksicht na to má priam geniálny. 3,5* ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Možná to bude tím, že jsem viděl už spoustu filmů z koncentračních táborů, natočených mnohem zajímavěji, se zajímavějšími příběhy i s lepšími herci. Nebolo to zlé, ale bomba zrovna taky ne. 60% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Filmy z koncentráku majú vždy svoju silu, pokiaľ sú natočené zručne a citlivo. To sa v tentokrát podarilo, pre mňa bolo výhodou, že o boxe je film len úplne okrajovo a všetko sa sústreďuje na život a prežívanie. Verím, že skutočnosť bola oveľa horšia, tu ma prekvapilo zobrazenie toho, ako si muži väzni vzájomne pomáhajú, ako môžu, pričom ženy si robia naschvály hraničiace so šialenosťou. –––– Kolik má být kol? – Žádná kola. Bojujete, dokud jeden nespadne a už nevstane. ()

Reklama

Reklama