Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každým vyhraným zápasem si vybojoval další dny života navíc v táboře smrti... Nedlouho po obsazení Řecka nacisty se do nelidských podmínek koncentračního tábora v Osvětimi dostává s celou svou rodinou bývalý boxerský šampion střední váhy Balkánu Salamo Arouch (W. Dafoe). Krátce po svém příjezdu ihned upoutá pozornost zdejšího majora Rauschera, když Salamo v pěstím souboji porazí svého dozorce, taktéž boxera. Esesman v řeckém šampiónovi spatří potenciál a nasazuje ho jako svého zápasníka v boxerských kláních určených pro pobavení důstojníků. Salamo je sice výtečný bojovník, jemuž se v ringu daří, ale ví, že od smrti jej dělí jen jediná porážka... Americký životopisný film režiséra Roberta M. Younga je inspirován skutečným příběhem řeckého boxera židovského původu Salama Aroucha (1923–2009), který byl také přítomen u samotného natáčení jako konzultant. Do Osvětimi se dostal v květnu roku 1943 a bojoval zde ve více jak 200 zápasech. S blížící se frontovou linií byl poslán v lednu roku 1945 na těžké práce do tábora Bergen-Belsen, kde zůstal až do osvobození. Po válce pak nalezl nový domov v rodícím se státě Izrael. (Česká televize)

(více)

Recenze (69)

conery1 

všechny recenze uživatele

Príbeh muža, ktorý boxoval, aby prežil. Chcelo by to hlbšie ponorenie sa do osudu tohoto gréckeho žida. Herec na to bol. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Solidně udělaný film líčící koncentrační tábor z trochu jiného úhlu než podobné filmy. Kvalitní herecké výkony, dobře vystavěný základ příběhu. Bohužel podivně vyřešený zvrat k happy endu dost pokazí veškerou důvěryhodnost. *** Ve zkratce: Budu boxovat. Vyhraju. A pak si najdu svou vyvolenou dívku... ()

Skarface 

všechny recenze uživatele

Dosti povedený film u kterého se divím že ho vidělo tak málo lidí , to je velká chyba,bez váhání se při první příležitosti podívejte ! ()

djfun 

všechny recenze uživatele

Možná tento snímek není úplně stoprocentní, ale každý takový (a moc jich není), který dokáže věrohodně ukázat aspoň zlomek německých koncentrákových zvěrstev si zaslouží plnou úctu! Stejně jako všechny oběti i ti, co se dokázali z toho pekla vrátit živý. "Jak tohle můžeme dělat svým bližním?!" Jedna z posledních vět hlavního hrdiny platí bohužel dodnes. Další -a naprosto přesvědčivý- důkaz, že si náš druh přežití nezaslouží... ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Už som asi presýtený príbehmi židov z 2. svetovej vojny. Každý z obetí koncentračných táborov by si zaslúžil osobitný film, ale kto by to pozeral? Nič, čo nebolo už x-krát natočené alebo povedané. Snahu o vyjadrenie strastí koncentráku uprieť tvorcom nemožno, no mňa to nechávalo chladným. Stačí si prečítať knihu o Rudolfovi Hessovi alebo pozrieť záver filmu Katyň. To je pre mňa emocionálna mierka útrap týchto ťažkých rokov.. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Tohle dělat nebudu!" Řekl bych, že jde o jedno z nejrealističtějších zobrazení přežívání v koncentračním táboře. "Jak tohle můžeme dělat svým bližním?" ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha filmů na totéž téma, který patří spíš k těm filmařsky zručnějším. I tak se nevyhnul mnohým klišé a zbytečně patetickému a na efekt vypočítanému závěru. Ne příliš sympatický hlavní hrdina je asi spíš otázkou mého subjektivního pocitu. ()

Xpojntman 

všechny recenze uživatele

Boxersky slabý film jak čáj. Lepší varianta je Rocky IV. Navíc zase ta levičákská ideologie a ještě k tomu divně natočená. Proč se natočí boxérský film z gulagu? ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem nevěděl o existenci tohoto snímku, a už vůbec pak jsem neměl tušení o původním slovenském Boxer a smrt - moje chyba. Vítězství ducha se odehrává prakticky celé v koncentráku v Osvětimi, bylo tam i natáčeno, což také spolu s hereckými výkony podporuje celkovou realističnost. Tvůrci to peklo berou chronologicky od začátku - ghetto, deportační vlaky, rozřazení rovnou do sprch nebo na práci, přežívání na ubikacích, ponižování a mučení, mizení těch nejbližších, pece - každodenní a všudypřítomné utrpení a smrt. Ty vsuvky s boxem představují trochu oživení, ale jinak se tento silně depresivní film ničím zvlášť neodlišuje o těch stovek dalších z likvidačních lágrů - a přesto nás stále ta neskutečná brutalita a převaha zla překvapuje a děsí. Každopádně mít zručnější, zkušenější režijní zpracování, mohla vzniknout skutečná klasika. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Krom toho, že je Vítězství ducha podle skutečné události má ještě další význam. Je to jeden z mála filmů, který popisuje život v koncentračním táboře docela detailně a od základu, tedy od příjezdu. Co přesně vězně čekalo, když vůbec dojeli někam, kde ani nevěděli co se tam bude dít. Jaký byl boj o jídlo, jakou hrůzu zažívali lidé, když na vlastní oči spatřili mrtvá těla, na jejichž pálení se dokonce museli podílet jinak by byli další. Tísnivá atmosféra a síla okamžiku, který ale trval roky, se podařila přenést i na mě. S výborným hereckým projevem řady herců je to parádní, ačkoli silný a hořký náhled do života v koncentračním táboře a pocitů jeho přeživších. A to i když se jednalo o úplně první scénáristický počin Andrzeja Krakowskeho. Režiséra Roberta M. Younga přitom prakticky neznám. ()

Venom666 

všechny recenze uživatele

Skutečný příběh řeckého boxera v koncentračním táboře. Jeden z nejlepších filmů z tohoto prostředí,  velmi realisticky natočeno jakým utrpením ti lidé prošli. Hodně na mě zapůsobil. ()

backi 

všechny recenze uživatele

Celkom dobrý film, keby som tretinu neoddriemal, možno by bol ešte lepší. Nenáročný dej však mikrospánok povolil. Jeden z tých jemnejších príbehov z koncentračného tábora. Oceňujem snahu režiséra viesť hlavnú dejovú líniu bez zbytočných kľučiek a negatívneho psychologického dopadu na nervy diváka. Nechcem zľahčovať, film sa naozaj dobre pozerá a bol som rád, že hrdinovi sa podarilo hrôzy vojny v tábore prežiť. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Osobně bych si měl nafackovat,že tenhle snímek jsem doteď neviděl.Musím říct,že na amíky tohle byl slušný příběh.Je to možná zvláštní,ale mě se líbil příběh těch dvouch ženských,než samotnýho Salama,který byl bohužel díky emočním situacím mírně předstřelen,ale vše se ještě drželo v mezích míry.Robert Loggia si pamatuju ještě ze Scarface,což byl pro menší plus,ale tušil jsem jak dopadne,což tak nějak bohužel tušíte.Velmi důvěrné zlepšení přišlo,že i v řadách židů bylo známo,že pracovalo pro oficíry jako Sonderkommando a dalších prací v koncetračních táboře,což snímku dostalo jiný rozměr,že i vážně bylo cítit,že jste v Osvětimském táboře,což si myslím,že se v reálních podmínkách se i natáčelo.Samozřejmě zde hraje plno poláků a příběh se různě snaží propojit,ale zbytečně se nesnaží různě rušit tyto dva rozdělené příběhy zbytečnýma morálníma kecema a vše je předem dané,což má u mě největší plus.Připočtu skvělou hudbu,Dafoe,dva příběhy,někdy doopravdy až mrazení tak mi z toho vzniká vážně dobrý film."Pořád voníš po meruňkách" 85% ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Obrovske prekvapeni. Vubec nejde o box, to je jen takove drobny kousek deje. Ale jak je vykresleny zivot v lagru, se vsema starostma lidi, ktere se postupem casu zuzuji pouze na sehnani potravy za kazdou cenu (tady by se dalo urcite jeste pritlacit), se vsema strachama o zivot nejdriv blizkych a potom taky o svuj, to je proste necekane. Videl jsem mnoho filmu s touhle tematikou, ale tenhle film je jeden z nejlepsich. Dafoe je skvely, Olmos mu skvele sekunduje. Narozdil od predeslych komentaru ja si myslim, ze nemci tu byli naprosto bezbarvy. Vetsinou byli pod parou, protoze fasovali chlast, vynikla u nich ta temna stranka cloveka, co v kazdem z nas drima. A to tam videt proste nebylo. Pochopitelne dalo by se ukazat zivot v lagru tak, jak byl, ale na to by koukat nikdo nechtel. Za me pecka. ()

Reklama

Reklama