Reklama

Reklama

Le Roman de Renard

  • angličtina The Tale of the Fox (více)

Recenze (5)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Úžasná animace a spousta často až nečekaně dospělých nebo dokonce morbidních vtipů a vtípků, jenže jedna důležitá věc mi chyběla - jakékoliv morální ponaučení. Takhle to totiž vypadá, že stačí být lstivý, můžete škodit ostatním, jakkoliv se vám zlíbí, a budete se mít vlastně dobře. I z té oprátky se vyvléknete, pokud na to budete dost mazaní, a nakonec z vás ještě třeba s velkou slávou udělají ministra. No, samozřejmě netvrdím, že to tak nechodí, že... Ale stejně... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Vyzerá to na rozprávku, ale nie je to tak, minimálne nie pre deti. Príbeh totiž nemá to povestné morálne ponaučenie, rozpráva o tom, ako sa lstivý gauner s dobrým právnikom ku korytu dostane... Wladyslaw Starewicz bol na svoju dobu výborný bábkar. Lepší priemer. Tretí komentár. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Podobných Lišiakov je vo svete spústa. Všetko im prejde, všetko im vyjde. Stále aktuálne téma vo zvieracej podobe s remeselnou stránkou, ktorý s prihliadnutím na dobu vzniku berie dych. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Starewiczovo vrcholné dílo, jež prý připravoval dlouhých deset let. Vedle vychytralého Renarda a "lvího krále" se objevuje celá řada dalších zvířat: vlk, medvěd, kocour, zajíc, přesně jako ve středověkém eposu. Na Renarda chodí králi spousta stížností, avšak Renardův příbuzný jezevec je vesměs obrací v jeho prospěch. Králův následný "vegetariánský výnos" se Renardovi moc nezamlouvá, a není tak nouze o další potíže. Vše vyvrcholí sežranou slepicí (scéna malého kuřete u matčiny kostry je mimořádně drsná) – jeho obhájce jezevec je odveden a král posílá pro lišáka nejprve medvěda a po něm i kocoura, který je zapletený s královnou. Když se oba vrátí s nepořízenou, přichází na řadu (propuštěný) bratranec jezevec. Ten uspěje a Renard (po lítém souboji se svým úhlavním sokem vlkem v noční můře) přichází ke králi... a záhy má hlavu v oprátce. Nebyl by to však on, aby si opět nevěděl rady. | Propracovaný, neuvěřitelně vtipný (mj. mravenci urputně soukající svitek se stížností nahoru po schodech, kohout, na kterého jakýkoliv hmyz působí jako slovo veverka na pstvo ve Vzhůru do oblak) a dobrodružný (viz např. závěrečné pokusy o zteč nedobytného Renardova sídelního hradu Maupertuis, kam se hrabe Kevin ze Sám doma) snímek hravě předčí drtivou většinu svých následovníků. Jasných 100 %. (Btw: Příběhy o Renardovi byly natolik populární, že třeba ve francouzštině vytlačil původní označení pro lišku – goupil – a taková liška polární se dnes řekne renard polaire.) ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Film sestává ze souboru příběhů spojených postavou drzého a vychytralého lišáka, který přelstí i samotného krále lva. Jsou tu např. příběh s vránou a sýrem, o lovení ryb ocasem apod. Animace je úžasná, naprosto věrohodná. Co mě však příjemně překvapilu, byl plynulý přechod Starewicze na zvukový film, kdy každá postava má vlastního dabéa a navíc jsou tu i velmi dobré písně. Jako celek naprosto dokonalé. ()

Reklama

Reklama