Reklama

Reklama

Amsterdam v ohrožení

(TV film)
  • Francie Sauver Amsterdam (více)

Obsahy(1)

Duny, hráze, poldery, gigantické přehrady. Tváří v tvář zuřivému Severnímu moři a říčním záplavám lidé Amsterdam vybudovali a díky stále důmyslnějším a rozsáhlejším protipovodňovým stavbám i zachovali... V posledních letech Amsterdam i celé Nizozemsko čelí ještě většímu nebezpečí – globálnímu oteplování. Jak se Amsterdam připravuje na tuto výzvu, když hladina moře neúprosně stoupá a blíží se další ničivé bouře? Bez 22 500 kilometrů hrází, dun a přehrad by Nizozemsko nebylo pátou největší ekonomikou eurozóny, ale pouhou bažinou. Více než polovina obyvatel žije na území, které se nachází pod úrovní hladiny moře nebo je ohroženo záplavami. Dnes však Amsterdam čelí ještě většímu nebezpečí než kdykoli dříve – změně klimatu. S rostoucími teplotami a nezadržitelně se zvyšující hladinou moře hrozí nizozemskému hlavnímu městu, stejně jako celé zemi, zatopení. Brzy by se mohly objevit stejně smrtící tropické cyklóny jako ty, co se vyskytují na jižní polokouli, které ničí infrastrukturu a maří tisíce lidských životů. Je tedy Amsterdam tváří v tvář této časované bombě odsouzen k zatopení? Nizozemci ještě neřekli své poslední slovo. Cílem odborníků, kteří stojí v čele největšího protipovodňového systému na světě, je odolat bouři, která podle prognóz přichází pouze jednou za 10 000 let… Protože však přírodu nelze stoprocentně ovládat, vyvíjejí také inovativní řešení, jak se přizpůsobit nevyhnutelným změnám na naší planetě. Podaří se jim zachránit Amsterdam? (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Nizození má velmi vysokou ekologickou stopu s hodnotou 0,5 čímž  je musí jiné země jako třeba Kanada dotovat. Způsobuje změnu klimatu. Dokument je optimistický a technokratický, tj. technika vše vyřeží. Taktika " neustále monitorujeme, co se bude dít. Nizozemci jsou na rozmary přírody zvyklí. Když se něco přihodí, je to jen selhání technického systému. Filosofie absolutní moci nad přírodou". Ale obávám se, až stoupne moře o metr a zesílí bouře, bude se muset tento africký kmen vydat na sever, nebo východ. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Technologické projekty a vízie, ktoré uchvátia fanúšikov vedy a techniky. Amsterdam vs Severné more, to je zatiaľ ako Ajax vs Nijmegen. Ale vraj to môže celé zmeniť globálne otepľovanie, ktoré tento zápas premení na Ajax vs Bayern. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní dokument. Holanďané jsou šikovní, ale kdyby se uzavřeli před oceánem...vau. Nová doba ledová v Evropě! 87%. ()

Reklama

Reklama