Reklama

Reklama

Stříbrné requiem

Trailer

Obsahy(1)

Skutečné příběhy odvahy vojáků a odbojářů z Pardubicka během Heydrichiády v dokudramatu V. Mazánka... Hraný dokument se zabývá událostmi od nástupu zastupujícího Říšského protektora Reinharda Heydricha k moci v protektorátu Čechy a Morava, až do konce druhého stanného práva. Na kontaktní adresy do Pardubic přichází na konci roku 1941 výsadkáři z výsadku Silver A Alfréd Bartoš, Josef Valčík a Jiří Potůček. Jejich posláním je obnovit prostřednictvím vysílací stanice Libuše kontakt s exilovou vládou v Londýně. Získávají velkou základnu spolupracovníků a plnění úkolu probíhá poměrně úspěšně. Zlom nastává 27. 5. 1942, kdy jejich kolegové výsadkáři v Praze spáchají atentát na R. Heydricha. Němci zuří a gestapo prohledává celý protektorát. Následuje vypálení obce Lidice u Kladna a osady Ležáky u Vrbatova Kostelce, kde se průběžně ukrývá i Jiří Potůček s vysílačkou Libuše. Gestapo je nakonec ve svém pátrání úspěšné a tvrdými metodami výslechu je odhalen celý kmen spolupracovníků a pomocníků výsadku Silver A. Ti následně umírají na popravišti v Pardubicích na Zámečku 2. 7. 1942. Josef Valčík padne v boji s přesilou v kryptě kostela Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze, Jiří Potůček je zákeřně zastřelen rukou protektorátního četníka a Alfréd Bartoš, pronásledován gestapem po pardubických ulicích, volí dobrovolný odchod ze světa. Divák se během vyprávění dozví, kdo byli manželé Krupkovi, Hladěnovi a Arnošt Košťál z hotelu Veselka. Ukážeme také, jaké poměry panovaly na pardubické úřadovně gestapa a co předcházelo ležácké tragédii. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (3)

topi odpad!

všechny recenze uživatele

Já tyhle rádoby pseudodokumenty s notnou dávkou srdceryvného melodramatu, navíc zahrané s totálními amatérskými lopatami opravdu nemám rád. Tohle není pocta historickým událostem, ale výsměch. Už jsem se mnohokrát přesvědčil, že podobně laděné snímky mě rozčeřují krev v žilách a proto se příště takovým "dílům" určitě vyhnu. Jestli je tohle nový směr, kam se bude hraný dokufilm dále ubírat, tak to tedy potěš! Závěrečná rocková píseň s otřesným textem mě vyloženě nadzvedla ze židle a tak posílám tuhle zprasenou věc do odpadu. ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Tohle se vážně nepovedlo. Je sice hezké, že vybrali místní herce, ale když nemají co hrát, tak je to na hovno. Informační přínos taky téměř nulový ()

Reklama

VikyPatrik 

všechny recenze uživatele

Asi je dobré si uvědomit, že toto nebyl dokument za miliony korun. Tomu bohužel podléhá spousty neduhů. Ovšem jakmile se téma od mluvícími hlav u stolu překlene do systematického vraždění, dýchne na člověka pocit beznaděje. A jako pieta Pardubičáků je to minimálně obdivuhodné. ()

Galerie (61)

Reklama

Reklama