Reklama

Reklama

Kabinet kuriozit Guillerma Del Tora


Pickmanův model (E05)

(epizoda)
  • USA Pickman's Model

VOD (1)

Obsahy(1)

Student Will se seznámí s introvertním umělcem Richardem. Jeho děsivá díla se pak výrazně podepíšou na tom, jak Will vnímá realitu. (Netflix)

Recenze (68)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Má to pomalejší rozjezd, což se u krátkého příběhu odehrávajícího se na ploše několika roků dá pochopit, ale jakmile se dají věci ke konci do pohybu, je to klasicky lovecraftovská jízda. A líbilo se mi obsazení jak zlověstného Glovera, tak i Bena Barnese, u nějž ten knír a šedý pruh ve vlasech jako age-makeup dokonale fungují. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další důvod k tomu ponořit se do světa Lovecrafta. Výborný námět, který začíná skvělou dobovou atmosférou na přelomu 19. a 20. století. Postupem času ale stupňuje v nepříjemnou atmosféru neznámého a burcuje to až do lehce brutálního a doslovného závěru. Podařená epizoda, výborní Ben Barnes a Crispin Glover. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Původní Lovecraftova povídka je jiné kafe, ale mistr také pracuje s neviděným a nepředstavitelným což se vizualizuje dost špatně. Troufám si ovšem říci že jde o velmi povedenou adaptaci se solidním Barnesem a znepokojivým vykukem Gloverem. Dějové odbočky jsou poměrně pádné a dovětek klasicky děsivý. U Lovecrafta je nejpodmanivější to, že nedořečené je vždy mnohem děsivější než ona vizualizace. Proto jeho adaptace asi nikdy nemůže být za plný počet. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Že bude zrovna příběh podle Lovecrafta (ve kterém navíc hraje Crispin Glover) taková bída, to jsem nečekal. Pokus o rozšíření přímočaré povídky se scenáristovi nepodařil, to přidané je spíše trapné a nudné než napínavé. Několik scén je skvělých, ale co naplat - zatím nejslabší kousek z Del Torova kabinetu. První povídka, která si na Lovecrafta hrála, byla mnohem více Lovecraft než tahle. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Snahu o tajemnou atmosféru plnou plíživého děsu kazí úděsný střih první poloviny, kdy se skáče z místa na místo a do budoucna tak rychle, až se z děje točí hlava. Což je velká škoda, protože finále je hrozně působivé, a přeci jen se jedná o jedno z nejlepších děl džejpí Lovecrafta... ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lovecraftovina ako vyšitá so slušným gore a výbornými hercami. Mrzela ma len záverečná doslovná scéna s neveľmi desivou CGI príšerkou. Fanúšikovia Lovecrafta predsa vedia, že najväčší strach je strach z neznámeho. Studňový záber by som nahradil niečím mysterióznejším. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"V temnotě, hryžu tě! Po plátně ti běsy tečou, mozek, tělo z kůže svlečou." Kdo je Richard Upton Pickman, na hřbitově si divoce mumlající při čmárání uhlem po plátně? Umělec od pánaboha nebo sám ďábel v rouše malířském? Zdeformované dětské hlavy se zuby zkaženými, rozhýbejte obraz, až krev nám skápne a maso půjde od kosti. Pak samo začne odpadávat z vlnícího se plátna. Ochočení duchové slaného močálu a mělké zátoky, kteří vylézáte ze samotného Dantova pekla, vyzývám vás obrazy nesvatými! Z nich temnota mé duše zuby vycení, a umělcovy tahy štětcem vše povznáší i děsí. Poživačnou, sprostou radost z každé vteřiny života umrtvují nenasytné zlé pochybnosti a zásvity šílenství v očích. Crispin Glover si do role Pickmana očividně odskočil z polstrované cely na uzavřeném oddělení některého z věhlasných psychiatrických ústavů. Přichází na hostinu, však v troubě už se cosi peče... Přichází z temnoty, aby nám ukázal všechnu krásu strachu. Čtyři morbidní škleby. Na pět jedině bez toho blbého kočkodana lezoucího ze studny. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Doposiaľ epizóda s najhustejšou a najstrašidelnejšou atmosférou. Samozrejme pod strašením a atmosférou nemám na mysli ľakačky; i keď aj keď tie použité v Pickam´s Model sú funkčné a opodstatnené. Je to síce trochu prvoplánové, ale ak začneme premýšľať napríklad nad tým, že je to o Willovom alkoholizme, tak sa dostávame buď k implicitným významom, alebo k nadinterpretácii. Táto epizóda tak bude možno pre každého o niečom inom, čím sa nedá vylúčiť, že pre niekoho aj o ničom. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neveril som, že raz uvidím Arkham a Miskatonickú univerzitu. Prvý skrz naskrz Lovecraftovský horor. To stupňovanie, tajomno a následné odhalenie, perverzná nechutnosť a zároveň uhrančivá fascinácia brutalitou a deformáciou. Za mňa obrovská spokojnosť. Toľko kreatívnych nápadov a logicky vystupňovaných emócií aj napriek tomu o aký žáner ide...cítiť za tým obrovskú odovzdanosť voči látke. Glover správne démonický. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mě je to v zásadě pitomost.. Zdlouhavá, ukecaná, působící neorganicky a jako cosi televizně-generického z devadesátých let.. A jako vždycky, když se nějaký horor točí okolo obrazu, kresby atd, jsou ta díla poměrně tristní ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dosť sila, drží sa to aj Lovecraftovej predlohy, k tomu ešte pritvrdzuje. Výprava a natočenie sú prvotriedne, zamrzí CGI ale tak ak to už bez toho nejde, tak o.k., tu je to ešte v norme. ()

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tohle bylo skvělé. Předloha od Lovecrafta za mě patří do kousků, kterými by mohl každý začít, protože je dobrá a čtivá. A tady to bylo zpracovaný fakt skvěle. Od pocitu strachu, po celou dobovou atmosféru. Navíc byly dost dobře natočené všechny ty obrazy. Tohle byla prostě lahůdka. Mlask! ()

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po dvou úvodních epizodách, které mě nikterak neoslovily a nepříliš dobrém hodnocení toho zbytku ostatními uživateli, jsem chtěl sledování ukončit. Nechal jsem se ale ještě zlákat nejlépe hodnocenou epizodou. A nestačím žasnout. Atmosféra, to je to jediné, co si zaslouží ocenit. Jinak je příběh otravně předvidatelný a kdo má trochu načteno v žánru, tak dost mizerně prodaný. V tom zrychleném režimu není přátelství s Pickmanem uvěřitelné, takže pak nedává smysl ani zbytek. Někdo namítne, že na to nebyl čas, ale to je chyba tvůrce, že nepochopil, jak moc důležitou roli, právě vztah obou malířů hraje. Závěr je pak stupidní úplně...prostě Lovecraftovo prokletí trvá. Přesto...bylo to blízko, některé momenty psaly, malby dobré, ale bohužel dramaturgicky špatný. ()

okkac 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První přímá adaptace H.P.Lovecrafta a dost povedená. Zatím top epizoda, škoda, že většina předchozích byla že slabšího ranku. Del Toro by měl fakt dostat In The Mountains Of Madness ()

Reklama

Reklama