Reklama

Reklama

Operace Y

  • Sovětský svaz Operacija Y i drugije priključenija Šurika (více)

Obsahy(1)

Příběh č. 1: Tři prozatím nevinní kamarádi dostanou od vychytralého podnikatele ilegální pracovní nabídku, aby se vloupali do jeho vlastního obchodního skladu se všelijakým zbožím a zinscenovali krádež. Sklad má v noci hlídat obyčejná starší paní v důchodu, ale místo ní přijde do práce Šurik, který si se zloději musí poradit.
Příběh č. 2: Šurik je v tomto příběhu zaměstnaný na stavbě, kde si přivydělává během studia. Děj začíná v autobuse, kde se hlavní hrdina zastane těhotné dívky před urostlým hulvátem. Oba muži se dostanou na policejní stanici. Šurik se tam však dostává do pozice svědka a druhý muž jako provinilý. Pomstychtivý agresor musí svou vinu odpracovat a zcela náhodou se dostává na stavbu k Šurikovi, kde se stává jeho parťákem.
Příběh č. 3: Třetí příběh je situován do zkouškového období na vysoké škole. Během shánění potřebných studijních materiálů se Šurik soustředí na sešit neznámé studentky. Oba dva jsou natolik zabraní přípravou na zkoušku, že si ani jeden toho druhého nevšimnou. S krásnou neznámou slečnou se Šurik seznamuje až po zkoušce, jenže všechno je mu nějak povědomé. (Ludowig)

(více)

Recenze (12)

Véča 

všechny recenze uživatele

Trojdílná groteska ze života Šurika (podoba Mirkem Dušínem opravdu bije do očí). V první a poslední povídce se chová podle nepsaného mravního kodexu rychlošípáků, akorát v té prostřední jde o věc, o níž u Rychlých šípů nepadla ani zmínka... studium (dívka až po učení). Přes již zmíněnou podobu není Šurik přesným obrazem Rychlých šípů, ale je vyobrazen ve značně zparodované podobě. Parodické prvky souvisí s inspirací groteskami, nechybí zde honičky ani absurdní situace typické pro tento žánr zažívající boom především v němém období kinematografie. Díky většímu důrazu na vizuální gagy je zvuk filmu odstaven k vedlejší koleji a místy se omezuje na hudební doprovod, jež doplňuje děj na plátně. Problém nastává, když Šurik na chvíli zmizí z obrazu a vtip filmu, již do té doby balancující na hranici vkusnosti, ztrácí dech a onu pomyslný předěl překračuje. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Leonid Gajdaj je pionierom sovietskej grotesky 60-tych rokov. Postava Šurika, okuliarnaté sympatické nemehlo, ktorý zo všetkého vyjde so cťou, je návratom ku klasickej filmovej grotesky. Tento príbeh sa vlastne skladá z troch poviedok, ktoré síce kvalitatívne klesajú na úrovni, ale stále poskytujú dobrú zábavu. Lepší priemer. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Němé gagy jsou hodně dobré, zvlášť v první povídce při honičce na stavbě. Zato zdravá optimistická sovětská agitace je hned na začátku opravdu příšerná – poučení o pouštění lidí v autobuse a chuť do práce působí hrozně parodicky, v dalších dvou povídkách už nám naštěstí autoři filmu tolik neradí, co je v sovětské společnosti správné. Jeden z vůbec nejnavštěvovanějších sovětských filmů. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborna komedie, hlavne prvni povidka co se tyce humoru mi neskutecne sedla. Spatne nejsou ani zbyle dve. Nic jsem od tohoto filmu necekal a za me je to skoro na plny pocet. ()

tuntavala 

všechny recenze uživatele

Tri nezavisle pribehy. Ustredni postavou je Alexandr Demjanenko, zvany Surik. Vynikajici herci Jako Nikulin, Vicin, Morgunov dobre sekunduji. ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Nebýt prostřední povídky, hodnotil bych třemi. První i poslední příběh mají také něco do sebe, ale Šurik jako student mě prostě dostal. Výborně vymyšlená, do absurdnosti zahnaná groteska, ve které se najde určitě nejeden (vysoko)školák. Opravdu škoda, že zbylé části zdaleka tak výborné nejsou. ()

Haniczka 

všechny recenze uživatele

První povídka za čtyři hvězdičky, druhá za pět, poslední za jednu - průměr na polytechnickém institutu a po započtení koeficientu zrychlených záběrů činí 3. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Dobré, ale posledních 30 minut tomu už docházely nápady a zvrhlo se to v jednu dlouhou rvačku. Druhý díl Ukradená nevěsta je o dost zábavnější. ()

Ferda_S 

všechny recenze uživatele

Geniální sovětská groteska, která měla (jak jinak) problémy s cenzurou... Staré, ale velmi dobré, takže za 5. ()

Reklama

Reklama