Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádkový příběh plný napětí a dobrodružství.
Karel a Jonathan, bratři Lví srdce se po smrti dostanou do pohádkové země, která však je ohrožována zlým tyranem. Spolu s dalšími obyvateli zemi zachrání a osvobodí. (Česká televize)

Recenze (17)

Pasifae 

všechny recenze uživatele

Nějak mi ti herci nesedli, jak by měli, ale pro severskou depku, zvlášť v tvorbě pro děti, která už dnes snad ani neumí být nesentimentální, nepřeslazená a nevyhýbající se nepříjemným tématům, mám slabost. Astrid Lindgrenová prostě nemohla napsat něco špatného. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Karel je malý chlapec s tuberkulózou a náhodou se dozví, že brzo umře. Se svým strachem ze smrti se svěří svému staršímu bratrovi Jonathanovi. Ten mu začne vyprávět o podivuhodné zemi Nangijale, která je na druhé straně oblohy, kam se dostane po smrti. Nemusí se bát, je to svět plný pohádkových příběhů. V domě, kde oba bratři žijí vypukne požár, Jonathanovi se sice podaří, skokem z okna, zachránit svého nemocného bratra, ale sám pád nepřežije. Dostává se tak, jako první, do pohádkové Nangijale. Nádherný film o přátelství, lásce, odvaze, ale i strachu, smutku a bolesti, natočený podle knihy Astrid Lingrenové, která za socialismu u nás nesměla být vydávána, byla soudruhy označena za nevhodnou. Děti, v knížkách pro děti, přece neumírají. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno je chyba vo mne a očakával som niečo, čo by sa mohlo svojou intenzívnosťou emocionálneho prežitku blížiť Nekonečnému príbehu. Silný záver napovedá, že predloha tú silu mala. Bohužiaľ to, čo predtým sledujeme, postráda tú správnu atmosféru fantazijných/rozprávkových/posmrtných krajín a film mi trochu pripomenul výpravu súčasných českých rozprávok. S drakom si lepšie poradil už 50 rokov pred Hellbomom Fritz Lang v Nibelungoch. Tipujem, že ako dieťa by ma to zaujalo viac, ale bohužiaľ som vtedy film nevidel a tak tu nefunguje ani ten vždy spoľahlivý faktor nostalgie. Z filmu som nepochopil pravidlá posmrtného sveta, kde sa taktiež vo veľkom a bolestivo umiera a potom sa zase mŕtvi vracajú do Nangijale, z ktorej si len odskočili do otvorenej prírody mimo mestečka, alebo ako? Kniha by asi všetko vysvetlila a mám chuť si ju prečítať. ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

No to je paráda. Nejen že o deset let později dojebou Děti z Bullerbynu , ale ještě dokážou z napínavé knížky s depresívním začátkem, průběhem i koncem udělat Švédové takovou otravnou chujovinu, toho bych se nenadál. Hleděl jsem na to se svou ratolestí, která se neustále vrtěla, hledala mobil a vůbec byla značně nesvá. Po mém dotazu, jestli jí to baví, tak sdělila, že nikoliv, protože je to nuda jako prase (knížka jí bavila) a hlavně jsou tam všichni hrozně hnusný ksichty a že se na to radši vůbec neměla dívat. Toliko naprosto přesný rozbor slabých stránek filmu od zástupce cílové skupiny. Škoda. Zatím ze zfilmovaných děl té bláznivé Švédky stále vede Ronja. ()

snob 

všechny recenze uživatele

Astrid Lindgrenová napsala naprosto nepřekonatelnou knihu. Knihu u které člověk crčel skrz cedník napětím, dojetím, uchvácením. Astrid Lindgrenová napsala knihu, která by se mohla tesat do kamene slovo od slova. Hned po ní přišel jakýsi Olle Hellbom a parta nadšenců - amatérů a rozhodli se tohle geniální dílo jaksepatří zprznit. Přes naprosto impotentní herecké výkony až po kloktavou hudbu, která od děje spíše odrazovala, než aby ho dokreslovala. Pomíjím srandovní "efekty". Přeci jenom se jedná o film natočený v roce 1977. Ale co nepominu, je Hellbomoo sebevědomé a předpokládám i svévolné měnění děje. Pokud se rozhodnu natočit dílo takového věhlasu, takové síly, byl bych jen padlý na hlavu, pokud bych zasahoval do děje. Herecké výkony všech zúčastněných byly naprosto tragické. Prakticky celý film všichni prosošili s jedním strnulým výrazem. Četl jsem knihu - 5*. Slyšel jsem rozhlasovou hru - 5*. A film, jakožto medium opravdu nejipotentnější, za 2*. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Na to, že fantasy filmy moc nemusím mě tento docela zaujal, i když na tvorbu Lindgrenové působí nezvykle sklíčeně až depresivně, čehož bohužel není ušetřen ani závěr se skokem do Nangilimy. Co se mi nelíbí je stále stejná unylá hudba provázející celý film a některé pasáže jsou příliš rozvláčné. Pokud jde o postavy, Karel je sympaťák, zato Orvar na mě jako prototyp kladného hrdiny rozhodně nepůsobí a myslím, že boj proti Tengilovi by k vítězství dotáhli i bez jeho přičinění. Vidět to poprvé v dětství, dal bych 4 *, bez nostalgie lepší průměr. 60% ()

standsiller 

všechny recenze uživatele

Ako dieťa som pri sledovaní tejto rozprávky asi prvý krát začal pociťovať na sebe aký je rozdiel medzi rozprávkou a skutočným svetom dospelých . Vynikajúci príbeh čo nepojednáva len o vzťahu dvoch bratov, ale taktiež o ťažkej úlohe ľudskosti a odvahy. ()

kritiklon 

všechny recenze uživatele

Příběh i použitá forma se mi i docela líbily. Bylo to takové poklidné, lehké, pohádkové fantasy spíše asi pro odrostlejší děti. Ale ačkoliv bych měl brát v úvahu dobu vzniku, tak ty masky, kulisy atd. mě osobně přišly dost odfláknuté a působilo to na mě spíše jako kdybych sledoval nějakou tu starou sovětskou pohádku. Už kvůli těm "řepám" co mají na hlavě hlavní hrdinové a ten drak či co, ten taky nevypadal vábně. Škoda, myslím že seveřani umějí podobné filmy lépe. Za mě se to vejde jen do průměru. 3* za 62% ()

gumolit 

všechny recenze uživatele

Sakra nebyť tej divnej hudby a herca ktorý vyzeral ako spevák z Abby mohol to byť klasický fantasy film.Aj na kulusach a trikoch sa moc šetrilo..no škoda knižku mám totiž dodnes rad viem že v mojom detstve bola ťažko zohnatelna. Chcelo by to nové spracovanie. ()

MirkaP

všechny recenze uživatele

Nehodotím. Viděla jsem kousek, zcela mě odradil dabing staršího bratra, hlas jak starej chlap. Ale pod vlivem zdejších komentářů jdu sehnat knížku. ()

fifany 

všechny recenze uživatele

Předlohou filmu je nádherná kniha se strhujícím příběhem, kterou se bohužel podle mého názoru nepodařilo na plátno přenést tak, aby zanechala stejně intenzivní zážitek. Moc ráda bych dala za pět*, ale nemůžu...(hlavně hudba a představitel Jonatána mi nesedli) ()

Elessar.

všechny recenze uživatele

Keby som nečítala knižku, tak fajn filmík, ale to, ako príbeh začínal, vlastne bol temný, dospelý a drsný, asi najdrsnejšia kniha, čo Astrid napísala. Pri čítaní je to napínavé, drsné dobrodružstvo, s mnohými silnými pasážami a ešte dnes občas nejaké vyskočia. Lenže film, to kúzlo nejako zabil, prišiel mi oproti knižke taký nijaký... ()

anti.rybka 

všechny recenze uživatele

Jak už tady psali ostatní kniha je úžasná. Byla to moje nejoblíbenější knížka v dětství. Ovšem film se švédům moc nepovedl. Jonathan měl být krásný chlapec a tady? Divnej jouda s divným českým dabingem. ()

ssarka

všechny recenze uživatele

knížku jsem nečetla,ale seženu si ji,vypadá to na výborné čtení...Astrid a její tvorbu miluju od dětství,takže by to neměl být problém,námět je výborný..ale ten film jsem dala asi jen na 20 minut...starší bratr vypadal jako teplý bratr,ta paruka na hlavě bylo zlo a navíc ten DABING..hlas dospělého chlapa pro 17-ti letého chlapce..ne sorry,to nedám....no nic jdu shánět knížku ()

Reklama

Reklama