Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ačkoliv se dle data vydání jedná o druhý film o Madynce, událostmi předchází prvnímu snímku (DU ÄR INTE KLOK, MADICKEN). Scénář pochází od Astrid Lindgrenové, jejíž kniha Madicken (česky Madynka) se stala předlohou filmu. Děj se odehrává v prostředí švédského venkova v období první světové války a točí se kolem sedmileté Madynky, která překypuje originálními a často velmi praštěnými nápady, jak zabavit sebe a svou mladší sestru Lízu. Netřeba dodávat, že se jejich nápady často zvrtnou v něco, s čím obě holčičky nepočítaly. Svými kousky ale s jistotou dokáží pobavit diváky od mladších školních dětí až po dospělé. (Flarnytryl)

(více)

Recenze (5)

Faye 

všechny recenze uživatele

Film natočený podle knihy Astrid Lindgrenové, která nějak unikla mé pozornosti. Hlavní hrdinka Madicken (Madynka ) je už vlastně dospělá, vždyť jí bylo 7 let. Takže se snaží být i zodpovědná, což se jí zase až tak moc nedaří, překypuje totiž spoustou úžasných nápadů a občas ji vypomůže i kamarád Abbe ( s ním například hledala na hřbitově svůj šestý smysl). Ale hlavně do svých plánů přibírá svoji mladší sestru Lisabet, třeba ta báječná hra na parašutisty, kteří oproti Madynce ovšem nemívají otřes mozku. Děvčátka nemají na nudu prostě čas, protože o dobrodružství na Červnovém vršku není nikdy nouze. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Navnadený vysokým hodnotením som sa nechal zlákať detským svetom malej Madicken a dostal som presne to, čo sa dalo od detského filmu, určenému skôr detskému publiku, čakať. Je celkom milé sledovať bláznivé dobrodružstvá malého dievčatka, občas zase na nervy, ale keďže som nečítal predlohu ani som film nevidel vo veku hlavnej hrdinky, tak ma toto dielko emocionálne minulo. Zaujala výprava s dobovou švédskou architektúrou a vkusné impresionistické ladenie. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

První film o Madicken sice nepoukazuje na společenské problémy, tak jako tomu je v druhém dílu, zato jsou zde jiná pozitiva. Astrid Lindgrenová se tentokrát věnuje spíše rodinnému životu Engströmových, zejména pak dostávají větší prostor společné rošťárny Madicken a její mladší sestry Lisabet. Nezapomenutelné jsou např. scény s rodinným piknikem na stromě, pod nímž hlídkuje stádo býků, hráškem v nose a nebo slavný seskok Madicken s deštníkem a závěrečná hláška: "Paní učitelka, viete aká som šťastná, že aj vy ste mali otraz mozgu." Jenom je škoda, že do filmu nebyla zakomponována působivá knižní kapitola a taktéž celá seriálová epizoda o bezmoci chudoby, kdy Madicken pomůže sousedům a vykoupí od dr. Berglunda paní Nilssonovou. Taktéž je na škodu úplné vypuštění vánoční epizody, proto je mé hodnocení "pouze" 90%. (slovenská premiéra: 25. 12. 1999 na STV, repríza poslední srpnový týden r. 2000) Zde ukázka filmu v SK dabingu, jenž je mnohonásobně lepší, než český z r. 1992: http://www.youtube.com/watch?v=SRsAblK9x-4 ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Vysoké hodnotenie tu asi vyplyva zo spomienok na detstvo pri tomto filme. Nemuselo by to byť zlé, ale už som celkom mimo cieľovej skupiny. ()

Flarnytryl 

všechny recenze uživatele

Druhá Madynka je kratší a komornější, než první díl, a nevěnuje se tolik společenským problémům jako jsou sociální rozdíly. Pořád je to ale nesmírně milý a vtipný film. Jonna Liljendahl opět dokazuje, že je naprosto dokonalou představitelkou Madynky, je až neuvěřitelné, nakolik jí role sedla. Škoda, že oproti knize vypadla kapitola o prodeji Lízy do otroctví; 15 minut navíc by filmu slušelo. Stejně tak zamrzí, že vynikající Kerstin Hansson (Mia) se tentokrát mihne na plátně jen na malý okamžik, scéna je to ale velmi povedená. ()

Reklama

Reklama