Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(10)

Krásné dětství prožité na švédském venkově. Seriál na motivy knihy Astrid Lindgrenové. (Česká televize)

Recenze (3)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Seriál určite nie pre mňa, mne deti, či už Margyt alebo nejaká Pipi dlhá ponožka, nič nehovoria. Ale inak je zaujímavé sledovať ten švédsky venkov z roku 1979. Dnes by to už asi neprešlo. Nabubrelé mimovládky by protestovali, že seriál je stereotypný, nebol tam počuť hlas z minaretu, ani na poľnej ceste vás žiadny Arash nepozdravil Salam lejkum, hoci stále nerozumiem, čo majú Arabi s tým salámom, keď oni bravčové nejedia. Každopádne je seriál z dnešného pohľadu výrazne xenofóbny, dokonca si tam v prvej časti tie deti hovorili príbeh z Biblie a to by mohlo rozzúriť nejedneho mierumilovného moslima. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Rodinný seriál natočený podle knížky švédské spisovatelky Astrid Lindgrenové. Je v něm všechno, co by měl příběh určený mládeži mít. Má především dvě roztomilé a skvěle hravé uličnice Madicken a její sestru Lisabet, krásné poetické prostředí švédského venkova, jak to tam asi vypadalo před sto lety i pohodu rodinného života, která v nás dospělých vyvolává vzpomínky na naše vlastní bezstarostné dětství a zvláštní neuchopitelnou atmosféru. Nevyhýbá se ani vykreslení tehdejších společenských a sociálních rozdílů viděných z pohledu dětí a jejich soucitu, který jim velí pomáhat podle svých možností tam, kde je to potřeba. Co je podstatné, nechybí tam krásná dětská naivita, touha po dobrodružství, humor ani výchovné ponaučení. Myslím, že seriál i dva filmy sestříhané z jednotlivých epizod by se mohly dnešním dětem také líbit. Škoda, že seriál je nedoceněný, málo v televizi uváděný a tím pádem i málo známý. Jsem nadšená i když už dávno nepatřím mezi cílovou skupinu, pro kterou byl natočen. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Komentáře plné chvály jsem již napsal k sestříhaným filmům, takže toho není mnoho, co bych zvlášť zmínil k samotnému seriálu. Jedním slovem GENIALITA! Zatímco všechny ostatní díla Astrid Lindgrenové se v mém hodnocení pohybují okolo tří hvězdiček (+ - půl hvězdičky, záleží o který titul jde), Madicken má u mě plných 5 hvězd a stále je to málo. Jedná se o jeden z mála literárních počinů této skvělé autorky, který nenese žádné známky fantasy či podobné pohádkově laděné nadsázky. Jsou zde zřetelně zobrazeny sociální rozdíly, sem tam i nějaká dramatická událost a přesto je to krásný, pohodový, realisticky ztvárněný a přitom pozitivně laděný rodinný seriál, jemuž se nedá nic vytknout. Není divu, že se Madicken Lindgrenové tak povedla, více než v kterékoliv jiné knize právě zde uplatnila mnohé reálie ze svého vlastního života. Dnes už bohužel nikdo takovéto knihy nepíše a seriály netočí (a pak se divíme, že dnešní generace je posedlá kriminalitou, ale to už odbíhám). Seriál se věrně drží knižní předlohy a oproti sestřihovým filmům má výhodu, že do něj mohly být zakomponovány téměř všechny kapitoly z obou knih o Madicken, např 5. epizoda o vánocích na Júnovém vršku. A zejména potěší 3. epizoda o tom, jak Madicken vyhraje v loterii a vyplatí paní Nilssonovou, aby po smrti mohla být řádně pohřbena. 35 let od natočení se seriál konečně dostal i na obrazovky České televize! 100%. Nyní možnost hodnocení a komentování jednotlivých epizod! ()

Reklama

Reklama