Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh muže, který se navždy chtěl rozloučit se svou minulostí, šťastně žije se dvěmi dospívajícími dcerami a milou ženou ve Švédsku a jen zprávy v televizi o válečném stavu mu připomínají jeho bývalou vlast na Středním Východě. Jednoho dne se ovšem zjeví postarší žena tmavé pleti, která mu sdělí, že jeho žena z bývalé vlasti je naživu, dokonce mu porodila syna a jejich osud je teď v jeho rukou. Životy blízkých má vykoupit zabitím vlivného člověka... Paralelně se odvíjí příběh spolužáka mladší dcery, citlivého chlapce, jenž jednoho dne již nedokáže vzdorovat kruté šikaně staršího spolužáka jinak než zbraní. Citlivý kultivovaný snímek s přesvědčivými hereckými výkony a vnitřním napětím ukazuje, že stačí jen kratičký okamžik, aby se život člověka totálně změnil - je to právě ten poslední moment "před bouří" , který rozhoduje. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dva propletené osudy o tom, že palcové titulky v novinách "Dětské násilí na maloměstě!" či "Terorista zabíjel!" jsou jen špičkou ledovce a nic není tak jasné a černobílé. Skvělý scénář s naprosto bravurními herci a ač se může zdát spojení otázky terorismu a dětského násilí v jednom filmu z běžného švédského městečka jako blbost, tak to funguje a je to zatraceně silné. Tenhle film vás donutí se zamyslet, nechá ve vás silný dojem, má zajímavé a aktuální téma, skvělé herce, je dobře natočen. Prostě nemám co vytknout. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale navzdory všem pětihvězdám tady, já tentokrát výš nepůjdu. Ne, že by stále aktuální námět byl špatný, ale asi se Reza Parsa ve svém prvním celovečerním filmu opravdu snažil až moc tlačit na pilu. Působilo to na mě příliš křečovitě až učebnicově a tak mě to ze židle opravdu nezvedlo. Jinak nápad prolínajících se dvou příběhových linií byl velmi dobrý. Počkám si na Parsův další počin a uvidíme. 65% ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Krásný příklad toho, že oběti mohou být někdy i pachateli. Nádherný film vyprávějící o velice ohežavých tématech současnosti. Ze dvou hlavních linií (šikana, terorismus) mě více zaujala ta první o šikanovaném chlapci, který se postaví svému trýzniteli a tragické důsledky tohoto kroku na sebe nenechají dlouho čekat. Už jen za tuto část jsem byla rozhodnuta dát 5*. Ale i linie s Alim, který musí zabít nepohodlného majitele podniku pro výrobu "náklaďáků" nebo jinak zemře jeho první manželka a syn je zpracována velice dobře, i když trochu poplatně dnešní době. Nicméně pohled neutrálních Skandinávců stojí v lecčems za to. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Minulosť nie je zahrabaná v zemi. Beží popri súčasných dejoch a má rôzne tváre, niekedy sa stane takmer neviditeľnou. Zabudnutie ? Skôr alebo neskôr dobehnú tiene uplynulých chvíľ prítomné prežívanie, často v tom najnevhodnejšom okamihu. Niečo o tom by vedel povedať arabský taxikár, úspešne sa adaptujúci na život vo Švédsku. Až pokiaľ ho neosloví záhadná tmavá žena a nepripomenie mu rodnú krajinu. Druhá dejová línia je o hraniciach detského ponižovania a šikany. Tieto dve roviny sa pretnú a vytvárajú pomerne pôsobivý (hoci značne vykonštruovaný) film o príčinách a dôsledkoch zdanlivo jednoznačne odsúditeľných činov. Vadilo mi aj miestami príliš televízne spracovanie. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Opravdu citlivý film. K dokonalosti chybí snad jen trochu lepší vizuální ztvárnění. Co však oceňuji nejvíce je, jak se tetno film vyrovnává s podstatou terorismu. Nejde zde o žádné černobílé líčení dobrých a zlých lidí. Jde o to, že než někoho okamžitě za jeho činy odsoudíme, měli bychom se zamylset jestli také neneseme svůj díl viny. Nic není tak jednoduché, jak se ukazuje v médiích. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Dve nezávislé dejové línie, ktoré sa k záveru pekne pretnú. Prvá je o moslimskom prisťahovalcovi, ktorý sa v novej krajine snaží začať nový, lepší život. Lenže minulosť si nás skôr či neskôr všetkých nájde, nedá sa pred ňou uniknúť. Druhá je o šikanovaní a o tom, ako to môže dopadnúť keď sa pred týmto problémom budú zavierať oči. Sociálny rozmer snímku je tu naozaj veľmi veľký, opisuje veľa problémov čo sa týka prisťahovalectva, neúspešnú integráciu, ľahostajnosť úradov, privieranie očí nad šikanou na školách.... Len škoda, že väčšina z toho sa tu rieši dosť povrchne, laxne a len z jedného uhla pohľadu. Nevidel som tu ani jeden náznak možného riešenia uvedených problémov. Žeby žiadne neexistovalo? Ako to skončí, keď sa nechá všetko tak? Film vznikol pred 15 rokmi a pár prvých nejasných kontúr odpovedí na uvedené otázky je vidno až teraz. Nič dobré z toho nepozerá. 65/100 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Musím sa priznať, že pri pozeraní tohto filmu mi par krát vyrazilo dych! Je v ňom toľko absurdných situácií a dialogov, že občas som nevedel, či nesledujem čiernu komédiu... Najmä teda mladý Leo všetkým prechádzal s chladnou hlavou, akoby sa ani nechumelilo! Toto sa vidí maximálne tak v korejských filmoch, u ktorých neviete, či si z vás robia prdel, alebo to myslia serio. Až na ten koniec teda, po ňom mi do smiechu moc nebolo... ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Z filmu mam opacny dojem ako z dalsieho Svedskeho filmu Snabba Cash. Tentokrat je film plny emocii a rozhodne nie je chladny. Bavilo ma ho sledovat, postavy si ma ziskali, ale stvrtu hviezdicku nedam, lebo bol miestami prilis prekombinovany a koniec na mna nijak emocialne nezaposobil. Skôr som mal z neho WTF dojem. Skoda, ze sa scenaristi nedrzali trochu na uzde. Menej je niekedy viac. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Taxikář arabského původu, žijící ve Švédsku, je kontaktován bývalými spolubojovníky, kteří po něm chtějí odstranit obchodníka se zbraněmi. Mají jako rukojmí jeho ženu, o níž si myslel, že je mrtvá, a také syna, o kterém nevěděl. Ve Švédsku má druhou rodinu. Ocitne se v situaci, kdy musí bojovat s rozhodnutím už více nezabíjet a přitom zachránit své rodiny. Paralelně se odehrává příběh školáka, který je šikanovaný starším spolužákem, což ho dovede ke krajnímu řešení. Velmi dobře natočený film a dobré herecké výkony. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Sotva uveritelny pribeh. Toho kluka, ktery strilel z evidovane policejni pistole, toho by chytli jeste ten den. Ale tak, je to drama, fikce... Navic dobre natocene a zahrane. Ma to atmosferu i napeti. Presto jsem ocekaval trochu lepsi scenar... ()

anglanek 

všechny recenze uživatele

Dal jsem na komentare a mrknul se na to a musim napsat,ze se neda litovat a rozhodne jeden z lepších snimku Svedskeho filmu. ()

Red Meat 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, jež se tváří nenápadně, avšak v průběhu jeho sledování vás dostane do kolen. Příběh se dotýká současných otázek dětského násilí a terorismu, činí tak ale nenásilnou a uvěřitelnou formou, přestože scénář je poněkud nepravděpodobný. Pokud se divák dokáže od této drobnosti oprostit, dostane se mu odměnou silného diváckého zážitku, na který jen tak nezapomene. Nemalou zásluhu na tom mají jak režisér tak i bezchybní představitelé hlavních rolí. ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Je to dobre vymyslené, len nie veľmi realistické. A to práve Škandinávci zvyknú točiť najrealistickejšie filmy. Máme tu dve postavy, okolo ktorých sú vystavané dve rôzne dejové linky. Môžeme im porozumieť, no len ťažko s nimi sympatizovať. Zrejme je to aj fajn, keďže postavy tým pádom nie sú čiernobiele. Zaujímavé je pozrieť sa na obe komunikované témy (šikana a terorizmus) s odstupom dvoch desaťročí. Detskí herci opäť skvelí. ()

Pevek2 

všechny recenze uživatele

Strhující drama na pomezí thrilleru, které konfrontuje morální principy a otázky na příkladu chlapce, který se postaví šikaně a postavě terroristy z donucení. Mistrovsky odrežírované, dramaturgicky přesné a přitom tak živé a barvité. " Videla jsem deset tisic filmu a to nepocitam dva propadaky, jeden s Careym, druhy od Kurosawy". Vyborne propletene, pateticke, necernobile, originalni a se skvelou kamerou a hrou detailu (berusky, pistole, sestrihy na pocatku a na konci). Svedska kinematografie byla na prelomu devadesatych a noveho tisicileti na vrcholu a Parsa je jeden z nejlepsich reziseru-imigrantu... ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Snímek, který podrobně řeší problém předem jasně odsouzitelných témat jako je dětské násilí nebo terorismus ale neukazuje pouze výsledek, ale především důvody a tlak na ústřední dvojici, který svým herectvím drží snímek lehce nad průměrem. ()

Kochanski 

všechny recenze uživatele

Krásně a citliě natočené. Ano, vždy když se jedná o proplétání příběhů "zavání" film vykonstruovaností... ale zde mi to vůbec nevadilo. Běhal mi mráz po zádech!! ()

Veronica27 

všechny recenze uživatele

Paralelně odehrávající se dva příběhy, v jenom z nich malý chlapec, kterého šikanuje starší žák a ta se rozhodne se mu razantně postavit. Mezitím, milující manžel, kterého navštíví někdo z minulosti , kdy se dozví že jeho manželka z bývalé vlasti je naživu i se synem, rozhodne se je zachránit a jejich život vykoupit zabitím vlivného člověka ? Musím říct, že kdyby šlo dát šest hvězdiček tenhle film je rozhodně má.Herci skvělí, skvěle natočeno, prostě pro mě po dlouhé době opravdu pecka a spokojenost. ()

Reklama

Reklama