Reklama

Reklama

Božské děti

  • Írán Bacheha-Ye aseman (více)

Obsahy(1)

Rodina malé Zahry a Aliho je tak chudá, že děti mají každý po jednom páru bot. Zahřiny střevíce byly už tak sešlapané, že musely k ševci. Ali sestřiny botky sice vyzvedne, jenže cestou je nešťastnou náhodou ztratí. Uvědomit si dosah takové ztráty pro dvě chudé íránské děti je pro nás, zhýčkané Středoevropany, velmi těžké. Do školy musí oba v něčem chodit a ve škole dokonce sportovat. Otec peníze na nové nemá a maminka je nemocná. Přiznat se ke ztrátě rodičům by nikam nevedlo. Co si počnou? Spásný nápad dělit se o Aliho kecky se sice zdá jako momentální řešení, ale jen na chvíli. A Ali to ví. Musí se o svou sestru postarat. Ale jak? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (246)

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

Iránskou kinematografii pro mě objevil Abbás Kiárostamí, jehož filmy Pod olivovníky a Chuť třešní byly svou mírou lidskosti a pochopení pro utrpení velkým objevem. Stejně tak Božské děti Majida Majidiho, jehož dětští hrdinové jsou prodchnuté pokorou, která je jejich vrstevníkům "ze Západu" z větší části naprosto cizí. Jsem okouzlen jejich bezelstným pohledem na svět. ...Tak moc chtěl být třetí... ()

showxman 

všechny recenze uživatele

Hezký až pohádkový příběh, který svým nekomplikovaným dějem potvrzuje, že v jednoduchosti je síla. Mimochodem dvě malé děti, co by ústřední postavy, hrály opravdu božsky. 85% ()

Scevola 

všechny recenze uživatele

Ladri di biciclette (1948) na Iransky sposob. Jednoduchy pribeh, z ktoreho salaju silne emocie a zaroven mame moznost nakuknut do zivota beznych irancanov ich ocami. 9/10 ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Nádherně natočený film s jednoduchým příběhem o zdánlivé maličkosti, ztraceném páru bot... Jak moc sdělení o tom, co je bohatství, jde z takové drobnosti získat, je vskutku úžasné... 85 % ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Natočit celý film o ztracených botách, a navíc film vysloveně dobrý, tomu říkám husarský kousek. Četl jsem zde nějaké starší recenze z let cca 2011 až 2013, jejichž pisatelé neopomněli zdůraznit, jak se u nás máme dobře a nevážíme si toho. Ale od té doby se ekonomická situace v našem státě i v Evropě dost změnila a toto filmové dílo získalo vizionářský aspekt. Jeho poselství bych dnes interpretoval takto: Brzy na tom budeme s životní úrovní stejně nebo aspoň dost podobně a ještě budeme rádi, když aspoň nebudeme muset drtit cukr pro mešitu. ()

Bouřňák 

všechny recenze uživatele

Zdánlivě jde o banální zápletku, ale velmi krásně a citlivě zpracovanou. Opravdu mi ta hoďka a půl utekla krásně rychle - všem doporučuju. Tady jasně platí, že v jednoduchosti je krása. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Parádní film. Můj první Iránský film a jsem nadšený. Dětské role zvládnuté brilantně. Lidskost sama. Film je zdánlivě o drobné věci jakou jsou třeba kecky. Pro nás všední věc, kterou si bez problému můžeme koupit kdy chceme. Ale jinde to prostě takto nechodí. Co všechno se pro nové kecky musí udělat a vytrpět? Možná by si to měla zkouknout naše zhýčkaná mládež :) Samozřejmě je zde náznak diktatůry, která v zemi panuje, z ideologických důvodů to tam asi muselo být, jinak by se film mohl možná stát tzv. "trzorovým" a to by byla velká škoda. ()

Mikeowka 

všechny recenze uživatele

Íránských "malých filmů o velkých věcech" je vícero, avšak tento je pro mě právě tím úplně největším - ostatně Majidiho filmy mají sílu snad vždycky. Je to příběh pokory, tajemství, vynalézavosti a hlavně vnitřní síly. ()

valasek.m 

všechny recenze uživatele

Krásný, milý filmeček o dětctví a jeděch botech.Je neuvěřitelná jak taková primitivní zápletka může být krásně zfilmována.A musím vyzdvihnout i naše málé herce, kteří byly výborní. ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Božské děti patří do skupiny malých filmů o velkých věcech. Dvě děti z chudé íránské rodiny se snaží bojovat s nepřízní osudu, neobtěžovat své vyčerpané rodiče a bez pomoci si obstarat nové boty. Dobře vykreslená atmosféra okamžitě vtáhne diváka do úzkých, sluncem politých perských uliček a dá nahlédnout na majetkové, i jiné rozdíly mezi různými vrstvami obyvatel. Celkově tohle dílko řadím do skupiny, milých filmů, které diváka pohladí po duši, a to i přes to že hlavní myšlenka je tak nějak v rozporu s naším tradičně evropským individualistickým uvažováním. ()

Gagner 

všechny recenze uživatele

Druhá návštěva Iránu a opět za plný počet! Jsem velkým fanouškem realistických filmů vyprávějících o vztazích mezi lidmi bez všelijakých digitálních vymožeností a tento snímek mezi ně určitě patří. Herecké výkony malých dětí jsou vynikající, co vynikající ? Přímo fantastické! poté co se hlavní hrdina poněkolikáté rozbrečel jsem přemýšlel, zda mu nepošlu svoje staré tenisky :)) Pět hvězdiček si ale tento film zaslouží především za to, jak dokázal z tak absurdní zápletky udělat vynikající film plný emocí. ()

B_EyE 

všechny recenze uživatele

Tak jednoduchá zápletka a jak hluboký film přitom kolem ní dokázali autoři rozvinout. Navíc je film zajímavý i tím jak dokáže vylíčit poměry o kterých my nemáme ani tušení, o semknutosti rodiny, o problémech, které my považujeme za banální. ()

Atheas 

všechny recenze uživatele

Malá holčička je kouzelná,její úsměv je odzbrojující a její bratříček je opravdový velký malý hrdina.Obětavost Aliho v souhře s pochopením situace Zahry je skvělá. Opravdu jsem se mýlil,když jsem se tomuto hlubokému snímku vyhýbal a právě proto doporučuji všem pokud chcete shlédnout něco opravdu velmi originálního a přitom jednoduchého,pak neváhejte !!! Toto je fantazie :) ()

Reklama

Reklama