Reklama

Reklama

V kruhu koruny - Série 1 (2012) (série)


Jindřich IV. (1. díl) (S01E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Henry IV, Part 1
všechny plakáty
Trailer

Jak z nectnosti se ctnost rázem může stát. Filmová adaptace divadelní hry Williama Shakespeara. Jindřich IV. (1. díl) je historická hra Williama Shakespeara napsaná nejpozději roku 1597, která popisuje období vlády Jindřicha IV. – dříve Jindřicha Bolingbroka – od bitvy u Homildonu na konci roku 1402 do porážky rebelů v bitvě u Shrewsbury v polovině roku 1403. Král se potýká nejen s rostoucí odbojností části šlechty, ale také s nezodpovědností svého syna, mladého korunního prince Jindry. Jindřich IV. se od ostatních Shakespearových historických her liší především svým zřetelným směřováním ke komedii. Její děj se odehrává v královských síních, v londýnských hospodách i na bitevních polích. Nevystupují v ní jen urození páni, ale také kumpáni nezdárného prince, zloději, prostitutky, šerifové a číšníci. Žádná z těchto postav nemá na rozdíl od postav šlechticů historické předlohy a všechny zároveň tvoří podstatnou součást téměř breughelovsky zalidněného světa, jemuž vévodí zhýralý rytíř Jan Falstaff. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (30)

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Richard Eyre is god. A Loki samozřejmě též:) Ne, Tomu Hiddlestonovi, kterého jsem prvně viděl v pařížské Allenovce jako Francise Scotta Fitzgeralda a byl z něj u vytržení (stejně jako z jeho drahé Zeldy, ale to už je jiný příběh), bychom neměli dělat to, že ho budeme navždy ztotožňovat s popcornovým záporákem. Rozhodně ne po tom, co předvádí jednak tady, a pak samozřejmě ve druhé části. Této adaptaci nechybí skutečně vůbec nic. Má výtečné herce, citlivou režii, působivou výpravu, zkrátka a dobře lahůdka. Jen je to skutečně dlouhé, když to spojíte s druhou polovinou. Ale jelikož to dělat nemusíte, tak proč se bránit a nenapálit velmi spokojených 90%? ()

Ant 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O něco slabší než předcházející Richard II. a to zejména proto, že je celý film koncipován jako první díl a chybí mu tak silnější začátek a prostředek. Nicméně bitva na konci tohle vynahrazuje, protože je natočená opravdu skvěle a na televizní produkci to byl výkon. Výborná hudba posouvá hodně scén o několik příček nahoru. Nejlepší na celém filmu je Tom Hiddleston, který je jako Hal fantastický. Moc mě bavilo jeho hašteření s Fallstafem. Perfektně vystihl každou emoci. Tohle je podle mě zatím jeho nejlepší výkon a nemůžu se dočkat, co předvede jako Henry V. ()

Reklama

Faidra 

všechny recenze uživatele

Mládí krále Jindřicha V. aneb vrať se do hrobu, Branaghu - tahle vysokoenergetická, živoucí, zemitá, entuziastická, vtipná, plnokrevná a dramatická verze má všechno, co nabubřelé, studené a mramor seroucí produkty znásilňování Shakespeara tvým nejvyvinutějším orgánem, to jest egem, tak zoufale postrádají, takže na to nekoukej nebo chytneš mindrák, zalezeš do svých 42+1 a začneš živořit. V Eyrově podání voní Henry IV. krví, potem, chtíčem a válkou a dokonce ani ta velština v podání lady Mortimerové není něčím, po čem by si člověk ještě týden vymýval chrchle z vlasů, viďte, kapitáne Blackaddere? ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jediný problém této jinak sakra vydařené adaptace pramení již z předlohy; i tam se břitká konverzační komedie o prostopášném životě mladého floutka a prince v jedné osobě poněkud bije s dramatickým přístupem linie kolem historických patálií jeho otce Jindřicha. K obsazení snad výtek ani mít nelze a k výkonům pak již tuplem ne. Pominu-li nadšení nad herecky vděčným ústředním triem „Hal – Jindřich IV. – Falstaff“, tak nadchne především Joe Armstrong v roli Jindřicha “Hotspura“ Percyho. Škoda, že se přeobsadili role již v "prvním díle" obsazené; mohlo to být ještě o chlup zajímavější. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Henry IV. zdařile kombinuje vtip i dojemnost. Je to vpodstatě klasický příběh floutka, který se dokáže vzchopit, jakmile dojde na lámání oceli. Snímek má dvě přidané hodnoty. Jednou z nich je Tom Hiddleston, který si další ze svých rolí nevýslovně užívá. Nejlepší část pro mě byla scéna, ve které Hal hraje svého otce. Vzhledem k tomu, že jsem s Jeremy Ironsem strávila mnoho hodin u Borgias, znám jeho dikci, pohyby, gesta, byl pro mě jeden z nejvtipnějších momentů sledovat, jak ho Tom dokonale vystihl. V téhle a dalších scénách je navíc pěkně ukázáno, jak stačí jediný výraz a vhodný výběr hudby k naprosté změně nálady. Na čistých a plnokrevných pět to vytáhla závěrečná bitva, která je řádně středověce špinavá a krvavá. Díky dobrému střihu vůbec nevadí, že komparz nebyl kdovíjak obří a stejně jsem se ve výsledku nejvíc soustředila na souboj Hala a Percyho. ()

Galerie (131)

Reklama

Reklama