Reklama

Reklama

V kruhu koruny - The Wars of the Roses (2016) (série)


Richard III (S02E03)

(epizoda)
  • Velká Británie Richard III
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Koně! Království za koně! Richard III. je renesanční historická hra s prvky tragédie, napsaná Williamem Shakespearem zhruba v roce 1591. Hlavní postava je vytvořena podle skutečného panovníka, Richarda III. Autor ovšem postavu z politických důvodů posunul do vyloženě negativní role. Hra zdaleka není historicky přesná, už vzhledem k dobově tendenčnímu pojetí ústřední postavy, nicméně fyzicky znetvořený a chorobně ctižádostivý Richard zůstává jedním z nejpůsobivějších Shakespearových portrétů zla. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

plechulka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Richardů III. na divadle i ve filmu jsem viděla poměrně dost a tohle zpracování patří rozhodně k těm lepším, Nejvíc jsem ale ocenila kompletní serii V KRUHU KORUNY II, jejíž je samotný Richars třetím závěrečným dílem a díky předchozím dílům jsem si konečně trochu utřídila množství a motivace postav, které se na Vás z počátku hry vyhrnou (možná Britové v tom mají jasno ze školních lavic, ale troufám si tvrdit, že pro většinu Čechů jsou "osoby a obsazení" ve Válce růží dost neznámou). V tomto kontextu akcentovaná postava bývalé královny Markéty je naprosto logická. A k tomu, že je její představitelka černoška, jak je zde zmíněno: kolik bělochů hrálo a bude hrát mouřenína Othela a nikdo se nad tím nepozastavuje? ()

Arsenal83

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nechávam bez hodnotenia, lebo mi z libtardskej propagandy vybilo dych. Sophie Okonedo môže hrať čokoľvek z plantážnickej Ameriky alebo niečo o dejinách afrických ríš v Ghane či Kongu, ale prečo hrá kráľovnú Margaret z Anjou, plavovlasú francúzsku kráľovnú černoška mi nikto nevysvetlí. Dúfam, že v ďalšom filme o Martinovi Lutherovi Kingovi sa jeho roly podujme nejaký albínsky ryšavý Angličan. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím se přiznat, že tuhle hru, tedy tudorovskou propagandu, nemám vlastně nijak zvlášť ráda. Jednak kvůli tendenčnosti a jednak kvůli tomu, že rozhodnutí postav nejsou moc pochopitelná. Benedict je skvělý a over the top, kdokoliv další je proti němu vlastně průměrný. Málem bych mu přála, aby všechna ta moralistická hovádka převálcoval :D Jako zákončení nevyvážené trilogie je toto vlastně odpovídající. ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Četl jsem verzi Sládka a před půl rokem slyšel i oba díly s Adamírou. Cumberbatchův Richard není špatný, problém je již v samotné předloze, ve které je pro mě velmi nefunkční motivace některých postav. Překvapil prostor daný Markétě, kterou jsem před zhlédnutím této verze vnímal naprosto marginálně. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A černošská královna, toho času ve vězení, to nakonec jako jediná všechno přežila... Totální nadšení, tentokrát už maximální. Dechberoucí one man show Benedicta Cumberbatche který hraje tak geniálně, že úplně všichni ostatní vedle něj působí jako nezkušení amatéři (což samozřejmě není pravda) a jeho výkon je ještě mrazivější a ještě ďábelštější, než v jeho rozjezdu ve druhé části Jindřicha VI: Famózně ďábelský arcipadouch, který se nebojí vůbec ničeho a pravděpodobně nejlepší herecký výkon, který jsem kdy viděl, to fakt nemá obdoby a všem doporučuju, protože na výkon hlavního představitele, který v tomhle filmu všechny své další role lehce zašlapává, opravdu nelze zapomenout, navíc když prakticky bourá čtvrtou stěnu. A jako bonus jsou i tady strhující monology a realistické a drsné, luxusně natočené bitvy. Prostě absolutně nejlepší díl a rozhodně můj nejlepší filmový zážitek od začátku tohohle roku. Jen mi tam strašně lezla na nervy ta příšerná (jakože fakt příšerná) černošská herečka. 100%. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Šíleně přehrávající a zároveň šíleně charismatický Benedict Cumberbatch v jedné z nejzábavnějších Shakespearových her o vládcích Anglie. Jenom stále nevím, jestli ta teatrální "over the top" křeč (v jednom momentě dokonce zahnaná tak daleko, že vypadá jako nějaký neúmyslný záchvat) hlavního představitele, kdy všichni ostatní hrají normálně civilně, byla záměrná, nebo jen snadná a podle tvůrců efektní. Kvůli nedostatku znalostí jiných zpracování ale nemohu Cumberbatchův zdejší výkon řádně posoudit. Co posoudit mohu, je prapodivný casting plný afroameričanů v řadách vojáků, šlechty a dokonce královny, který tak trochu ubírá celé záležitosti na věrohodnosti. Přesto pěkné 3*. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Cumberbatch opět válí, a jeho poklepávání prsty je tak všeříkající o charakteru postavy, až vám z toho bude běhat mráz po zádech. Na Richardovi tak vidíme učebnicoví příklad zahořklého člověka, který se vlivem věcí, které na něm byli spáchány matkou přírodou snaží pomstít celému světu. V závěrečném díle druhé série přichází na řadu také několik obecně známých frází ("Království za koně!") a Válka růží tak může dospět ke svému finále. Je docela snadno poznat, kdy byla původní hra napsána, kdy Jindřich Tudor je tu na poměrně malém prostoru vykreslený jako naprosto ideální vladař - křesťan, který by se pro svůj lid rozdal. Škoda prostoru pro příšernou Markétu, která si ukradne i závěrečnou scénu... ()

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím se přiznat, že jsem od Richarda III čekala trochu víc. Možná je to i samotnou předlohou, ale celkově mě zpracování této epizody nijak nenadchlo. Benedict sice stále zářil a postavu Richarda III zahrál absolutně brilantně, ale to jeho nekonečné poklepávání mě lezlo tak na nervy, že jsem si dokonce musela vypínat zvuk, abych se z toho nezbláznila. A znovu si zanadávám na Sophii Okonedo, která mě pokaždé, když se objevila na obrazovce, už tak vytočila, že jsem měla chuť všechny její scény přeskočit. V souvislosti k ostatním komentářům bych ráda podotkla, že to není proto, že je to černoška (což by mě bylo úplně jedno), ale kvůli tomu, že v mých očích jednoduše neumí hrát. Z mého pohledu se až moc snaží, strašně neustále všechno "hraje až moc". ()

kamals 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Souhlas se Splasherem celkove i ohledne Margaret of Anjou, co me na tom jeste vice fascinuje, ze ji hraje cernoska - nic proti cernochum, ale preci jen je to prilis political corect. ()

VLADEK 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přijde mi to jako na houpačce. Titulky fajn, ale stejně vám ujde jedna třetina, když engliš umíte jen taktak. Benedict Cumberbatch svým výkonem všechny ostatní "drtí" tak, že vám přijde, že všichni ostatní přehrávají. A hra samotná je historicky tak tendenční, že by za historickou hru ani neměla být považována. Naopak postava a představitelka královny Markéty (Sophie Okonedo) sem padne (na rozdíl od první části Jindřicha VI.). ()

buchannon 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem sériím "V kruhu koruny" a "V kruhu koruny II" nedával moc šancí, ale po dokoukání prvního dílu a následně i dalších mě celkem zaujaly. Vše je korunováno Richardem III. a to opravdu velkolepě. Benedict Cumberbatch zde skvěle hraje největšího parchanta z obou sérií, zajímalo by mě, zda byl Richard III. opravdu takový úskočný červ. ()

Eeve 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Cumberbatchov takmer monológ, tak by sa zhruba dala vystihnúť adaptácia tejto Shakespearovej hry. Richard III. nám tu prezentuje jeho najtemnejšie pohnútky, šialené stavy mysle a nenávisť, akú cíti ku všetkému a všetkým, v tej najsurovejšej podobe. Prajeme mu všetci len to najhoršie. Aj keď samozrejme dle histórie, vieme, ako kto skončí, musím podotknúť, že v posledných rokoch sa predsa len objavujú informácie, že Richard nakoniec vôbec nevyzeral tak, ako to Shakespeare prezentoval, a to dokonca nie len fyzicky, ale aj vnútorne. Toto bádanie a odkrývanie právd necháme ale na kompetentných, k tomuto dielu už len dopoviem, že Cumberbatch získal všetky ocenenia plným právom, keďže predviedol úžasný výkon. Takisto celému hereckému ansámblu nemám čo vytknúť, výprava skvelá, musím vyzdvihnúť aj vydarenú sprievodnú hudbu. Poctivé ukončenie celej série. ()

KajunkaB 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tenhle film mě nadchl. Skvělé kostýmy, kulisy, hudba a herecké výkony. Nejsme tady abychom soudili reálnost příběhu či nakolik souhlasí s tím, jak se věci vážně udály, ale abychom ohodnotili příběh který nám Shakespeare předložil. A ten hodnotím výborně. Oceňuji že se dialogy držely originálu, dobře herecké výkony, z ženských hrdinek bych vypíchla královnu Alžbětu, z mužských koho jiného než samotného Richarda. Bavily mě jeho monology s divákem a Cumberbatch jako by se pro Shakespeara narodil. Ke konci filmu mi Richard začal tak lézt na nervy že jsem se na slavný výrok ,,my kingdom for a horse" nemohla dočkat, jinak bych se z něj a jeho neustávajícího klepání zbláznila. Skvělý film. ()

Reklama

Reklama