Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každý žije, jak umí, ale zemřít musí. Druhý film je z převážné části adaptací historické hry Jindřich VI. (3. díl), kterou William Shakespeare napsal pravděpodobně v roce 1591. Zatímco první film se zabýval ztrátou anglických území ve Francii, politickými machinacemi vedoucími k válce růží a královou neschopností potlačit hašteření šlechty, druhý film popisuje pád kdysi spořádaného národa do chaosu a barbarství, kdy se rody rozpadají a morální zásady se přizpůsobují touze po pomstě a moci. Po zavraždění vévody z Glostru skupinou kolem zrádného Somerseta se o korunu hlásí Richard Plantagenet, vévoda z Yorku, podporovaný mocným Warwickem. Cesta k dlouhé a krvavé občanské válce je otevřená. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mnohem lepší, než první část. Může se zdát, jakoby ani první a druhá část (ve filmu) Jindřicha VI. byly ve skutečnosti dvě úplně jiné hry, ale není to tak - ačkoliv první část byla ze zpětného pohledu jen "nezáživná" předehra. Tohle je ale šťavnatá lahůdka, kterou jsem si užil na naprosté maximum a kde jsem byl nadšen z každého záběru. A nejen z toho, samozřejmě. Přenádherná angličtina, čím dál lepší výprava, fantastická kamera. syrové a brutálně realistické bitvy, doslova ďábelsky famózní Benedict Cumberbatch (který všechny totálně přehrává, i když tady ještě hraje vedlejší roli a ani zdaleka se jeho výkon neblíží tomu, který předvedl ve své epizodě). Závěrečný monolog je patrně to nejlepší, co Shakespeare kdy napsal. Obzvlášť, když to přednáší Cumberbatch. Fakt mě z toho záběru mrazilo. Neskutečně luxusní záležitost. Ale ještě pořád to není vrchol. 99%. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krvavá semínka zasetá v prvním díle tady naplno rozkvetou. Stejně tak postavy jsou tady tentokrát ukázané v celé své parádě a "parádě" - slabost svatouškovského krále Jindřicha, který je neschopný ukočírovat šlechtu, sebestřednost a krutost královny Markéty, která přeceňuje svoje schopnosti, ambice vévody z Yorku a jeho synů. Dějově je to docela nabyté, ačkoliv o hladkém plynutí děje nemůže být řeč - co jiného taky čekat od filmu, kde postavy stále mění strany a je v něm časový skok o deset let. Epizoda ostatně obsahuje většinu bojových sekvencí z celé trilogie. Nejsilnějšími scénami jsou drsná smrt vévody z Yorku a samozřejmě celý závěr, který už patří Richardovi. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento druhý díl vygradoval tak moc, že jsem nechtěla, aby to skončilo :D Na seriálu se mi líbí jak je syrový - vážně si nebere servítky a krev, určitým způsobem "realita" je tam tak ukázaná, že jsem už mnohdy odvracela zrak. A ty herecké výkony - skvělé - až na to, že bych královnu Margaret asi někde v uličce zapíchla.... :D Ukázka té lstivosti - té touhy si "nahrabat", mít nejvíce, být nejznámější,nejbohatší, mít největší moc....ukázkové :) ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podobně, jako u Jindřicha IV, tak i zde se v druhém díle dostávají do popředí postavy, které nenesou jméno v názvu díla. Jindřich je tak poměrně brzo odstraněn a nastává tak velká změť intrik, zvratů a změn stran, kdy v závěr už snad nikdo nemůže věřit ani sám sobě. Zadostiučinenín je určitě dějová linka příšerné Markéty, která je stejně neskutečně otravná, jako v prvním díle, a ani Sophie Okonedo si tady u mě moc reputaci nevylepšuje. Ale takový Cumberbatch tady doslova válí, a v závěru, který si krade celý pro sebe, musí být všichni nažhavení na poslední díl série. ()

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Absolutně výborný díl, kvalitou naprosto srovnatelný s druhou částí Henryho V. Znovu se divák dočká skvěle zpracovaných bitev, intrik a napětí. Konečně jsem zase měla pocit, že se opravdu dívám na dílo Williama Shakespeara, které by sám podobně natočil, kdyby ještě dnes žil. Kromě ubohého a stále "přehráveného" hereckého výkonu Sophie Okonedo nezklamaly ale ani zbylé výborné herecké výkony. Tom Sturridge pro tentokrát opravdu zazářil, emotivní role blázna mu padla jako ulitá. Tvůrcům bych taky ráda poděkovala za sice jenom kratičký, ale zato výborný vstup Andrewa Scotta, díky kterému jsem tento skvělý seriál objevila. Samozřejmě nesmím zapomenout na obrovský potlesk pro Benedicta Cumberbatche, který znovu potvrdil, že jeho herecký talent opravdu nemá mezí. Kdybych nevěděla, že není tělesně postižený, nevěřila bych, že takový stav jenom hraje. Chladná role mu opravdu sedí, proměny osobnosti předvedl na jedničku! ()

Eeve 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak v tomto dieli sme si užili krvi až až, plným priehrštím (keď sa to dá tak nazvať). Surovosť vojny a rýchlosť smrti a vymretia hoc aj celého rodu je tu ukázaná v celej svojej realite a "kráse". Je tu vidieť, že rytierskosť, chrabrosť, lojalita a túžba predovšetkým slúžiť svojej krajine sa vytratila po smrti Henryho Piateho. Moc, intrigy a túžba po korune opantáva všetkých čoraz viac, jedného zloducha strieda ďalší, ešte horší. Herecké výkony znamenité, nemám k nikomu vôbec žiadne výhrady (k Okonedo som sa vyjadrila v komentári k predošlej časti). Počet hlavných a vedľajších postáv sa pomaličky znižuje, ale tým naberajú na intenzite. Hudba bola veľmi vydarená, radosť počúvať. Teším na poslednú časť, i keď samozrejme tušíme, ako sa to skončí - reálny život veru nie je rozprávka, a história nepustí :) ()

KajunkaB 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slabší díl než Richard III. ale stále skvělý. Herecké výkony byly vynikající, a ani královna Margaret mi nevadila jako spoustě lidí. Ano, hrála spíše jako na divadle, ale nijak mě to nerušilo. Velmi dobrý výkon v roli krále Henryho, jehož neschopnost a styl mluvy mi pak lezly na nervy asi stejně jako jeho manželce, a za zmínku stojí i skvělé bitevní scény, občas jsem se už nechtěla koukat, jak syrově a přitom velmi dobře byly natočené. Chválím výběr herců, bratři vážně působí jako bratři, byť každý jiný. A pak konec filmu...ten je velmi mrazivý, Richard nám dává ochutnat z dalšího dílu a také ze svého vynikajícího výkonu, který nás čeká. ()

Reklama

Reklama