Reklama

Reklama

V kruhu koruny

(seriál)
  • Velká Británie The Hollow Crown (více)
Trailer
Velká Británie, (2012–2016), 14 h 29 min (Minutáž: 112–140 min)

Scénář:

Rupert Goold, Ben Power, William Shakespeare (divadelní hra) (více)

Kamera:

Zac Nicholson

Hrají:

James Purefoy, Tom Hughes, Rory Kinnear, David Morrissey, Lucian Msamati, Patrick Stewart, Adrian Schiller, Tom Goodman-Hill, Clémence Poésy, David Suchet (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(7)

Recenze uživatele Jinny k tomuto seriálu (7)

Richard II (2012) (S01E01) 

Shakespeare v klasickém balení a bez experimentování, takže se nekoná přenesení děje do jiné doby nebo změna pohlaví postav. Těšit se můžeme nejen na dobové kostýmy, ale i zpropadenou shakespearovskou angličtinu. Pokud se někdy série Hollow Crown dostane na ČT, silně doporučuju dabing v moderním překladu, protože číst zároveň titulky a pochopit smysl veršů (!) je spíš divácký masochismus. Vzniká tak podivná směs realističnosti a divadelní nadsázky. Vizuální symbolismus si ovšem tvůrci mohli odpustit, je to hloupé podceňování diváka. Film pochopitelně táhnou hlavně herci a Ben Whishaw nezklamal - jeho Richard je zženštilý, teatrální, ukecaný a často nepříjemný a divákovy sympatie stoupají právě tak, jak klesá jeho šťastná hvězda. ()

Jindřich IV. (1. díl) (2012) (S01E02) 

Richard II. bylo skoro antické drama o sesazení a smrti krále, který má spoustu lidských chyb včetně arogance moci a špatný odhad charakterů. Hodně se mluvilo, hodně se zrazovalo. První část Jindřicha IV. se diametrálně liší - obsahuje komediální prvky a soustřeďuje se na tři okruhy postav (princ Hal a přátelé, král a jeho rada a rebelové) místo hlavní titulní postavy, přičemž všechny hlavní postavy se na konci setkají v krvavé bitvě u Shrewsbury. Máme tu mladého sympatického hrdinu (Hala), intriky, lásku a krev - inu, Shakespere byl hitmaker renesančního divadla. ()

Jindřich IV. (2. díl) (2012) (S01E03) 

Tentokrát budu nekompromisní a dovolím si dát tři hvězdy. Hlavní problém je očividně už v předloze, která je víceméně epilogem předchozích událostí a rozhodně souhlasím s DaViDem´82, že se tentokrát měli tvůrci vydat cestou seškrtání obou her do jednoho celku a bylo by to úžasné historické drama. Druhá část se soustředí z valné části na Falstaffa, ačkoliv dramatické těžiště leží jinde a jeho příběh je víceméně oddělený od ostatních. Král Jindřich otevřeně přiznává, že jeho vláda probíhala přesně tak, jak začala - v rebelii - a prosí Boha o odpuštění za způsob, jakým se na trůn dostal. Mladého Hala přešel smích, dospěje a definitivně dokazuje, že je víc, než jenom hospodský floutek (víc tentokrát na práci nemá). Král je mrtev, ať žije král. ()

Jindřich V. (2012) (S01E04) 

Tom Hiddleston je okouzlující herec a jen doufám, že ho filmoví tvůrci už nikdy nebudou schovávat po bílým make-upem a černou parukou, byla by to věčná škoda. Jeho Jindřich je charismatický sympaťák, ale když je třeba, dokáže ukázat zuby, a nikdy ho neopouští smysl pro realitu (ostatně i při namlouvání princezny Kateřiny jako by v pozadí znělo, jak dobře si uvědomuje to, co s ní získává). Hry o Jindřichovi V. a Richardovi II. sice rámcově spadají do kolonky historické, ale tématicky a pocitově jsou tak rozdílné, že člověk musí smeknout nad Shakespearovým tématickým rozpětím - a právě adaptace těchto dvou her jsou tím lepším z téhle minisérie. Celkově BBC odvedla jako vždycky dobrou práci, zamrzí hlavně přeobsazení několika postav, které se už v předchozích částech objevily. ()

Jindřich VI. (1. díl) (2016) (S02E01) 

Počátek shakespearovského vyprávění o Válce růží je rozjetý celkem fascinujícím způsobem. Uvidíme hlavně intriky, zákulisní rozhovory a asi nemusím zdůrazňovat, že na rozdíl od historie je tu spousta motivací vysvětlená osobními antipatiemi a zájmy. Ticho před bouří, kde nejemotivnější scénou je nejspíš upálení Johanky z Arku. Nebudu tvrdit, že Sophie Okonedo je průšvih, ale bohužel je pouze průměrná, což nevynahradí fakt, že je tam jak pěst na oko. ()

Jindřich VI. (2. díl) (2016) (S02E02) 

Krvavá semínka zasetá v prvním díle tady naplno rozkvetou. Stejně tak postavy jsou tady tentokrát ukázané v celé své parádě a "parádě" - slabost svatouškovského krále Jindřicha, který je neschopný ukočírovat šlechtu, sebestřednost a krutost královny Markéty, která přeceňuje svoje schopnosti, ambice vévody z Yorku a jeho synů. Dějově je to docela nabyté, ačkoliv o hladkém plynutí děje nemůže být řeč - co jiného taky čekat od filmu, kde postavy stále mění strany a je v něm časový skok o deset let. Epizoda ostatně obsahuje většinu bojových sekvencí z celé trilogie. Nejsilnějšími scénami jsou drsná smrt vévody z Yorku a samozřejmě celý závěr, který už patří Richardovi. ()

Richard III (2016) (S02E03) 

Musím se přiznat, že tuhle hru, tedy tudorovskou propagandu, nemám vlastně nijak zvlášť ráda. Jednak kvůli tendenčnosti a jednak kvůli tomu, že rozhodnutí postav nejsou moc pochopitelná. Benedict je skvělý a over the top, kdokoliv další je proti němu vlastně průměrný. Málem bych mu přála, aby všechna ta moralistická hovádka převálcoval :D Jako zákončení nevyvážené trilogie je toto vlastně odpovídající. ()

Reklama

Reklama