Reklama

Reklama

Dýka

  • Česko Jack Dýka (více)
Trailer

Obsahy(1)

Joseph „Dýka“ Megessey je vietnamský veterán. Jizev na duši má nepočítaně, ale nikoho s nimi neotravuje. Problém nastane ve chvíli, kdy se rozhodne svou osamělost řešit návštěvou kamaráda ve zbrani. David "Středoškolák" Flannigan ho sice přivítá s otevřenou náručí, ale postupem času mezi oběma muži začne růst napětí, Joseph je totiž pro Dana živou připomínkou těch nejhorších chvilek v jeho životě a navíc se zakoukal do jeho sestry, což by mohlo jeho zdejší pobyt notně prodloužit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Hodně mě překvapil Ed Harris, u kterýho jsem zvyklej na to, že hraje obvykle různý agenty CIA, vojenský velitele, kosmonauty a prostě samý takový silný osobnosti. Tady naopak hraje duševně labilního opilce s traumatem z války a je v tý roli skvělej. Zastínil dokonce i Roberta De Nira, i když i ten předvádí svůj standardně kvalitní výkon. Ale jinak mě film moc nenadchnul. Dokoukat se to sice dalo, ale je to celý takový nemastný, neslaný a za pár dní si na film asi ani nevzpomenu. Hodně slabý 3 hvězdy. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tvrdím to pořád, v jednoduchosti je síla! Pro Američany filmařsky vděčné téma vietnamského syndromu táhnoucí se jako černá nit civilním životem bývalých vojáků i jejich blízkých - tentokrát postavené na v dobrém slova smyslu úsporné televizní režii D.H.Jonese, teskné křídlovce hlavního hudebního motivu a především hereckých výkonech ústřední trojice, kde září zapomnění v alkoholu hledající E.Harris, jeho sestra s těžkou úlohou zachránit sebe i jeho (K.Baker) i samotný představitel sebedestruktivního šílence "Dýky", skrývajícího v sobě netušenou moc zaříkávače válkou poznamenaných veteránů. A kníratý Don Juan De Niro na školním plese prostě nemá chybu. „William Green. Geology a Space Arts.“ - „Joseph Megessey. Cars.“ ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Doznívající ozvěny z Vietnamu. Ed Harris nerozpoznatelný a zarostlý Robert De Niro sice rozehrávají slušnou hereckou partii, nicméně mě film zase tolik nebavil. Napnutý jsem byl snad jen na středoškolském plese, kde jsem čekal že se něco nakonec semele. 40% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Musím sa priznať že snímky o veteránoch z vojny vo Vietname ma dosť deprimujú, ale tento bol v istom smere výnimkou. Možno za to môže hlavne Robert De Niro a celkom zaujímavý scenár. Navyše De Niro vie zahrať sympaťákov. A John Dýka takým bol. Robertovi De Nirovi skvele sekundoval Ed Harris. Návrat k viackrát spracovanej téme. Vplyvy a následky vo vlastných radoch. Niesli v sebe hrôzy, ktorých boli svedkami alebo i pôvodcami. Každý sa s tým vyrovnával inak. Ed Harris a Robert De Niro mali už s natáčaním takých tém slušné skúsenosti, takže svoje role žili. Dobrý film s americky sladkým koncom, aby zrejme dali tým, ktorí situáciu nezvládli ani po toľkých dlhých rokoch, nejakú nádej alebo ukázali cestu. Môžem len odporučiť túto snímku všetkým, ktorí sa chcú pustiť do deprimujúcej drámy o vojnovom veteránovi. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Drama o veteránech války ve Vietnamu, které je obyčejně klasicky natočené, dokonale zahrané a po pomalém rozjezdu ke konci slušně vyhrocené! Příběh vlasně moc o ničem není, dva váleční kamarádi, jeden šílenec, druhý alkoholik se vyrovnávají s válečným traumatem každý po svém! Ed Harris, který se vzpomínky na válku snaží vyplavit chlastem a Robert De Niro, který naopak válečné zážitky rád rozebírá s ostatními! Byl ještě třetí kamarád Bobby, který v té válce zahynul a který zde funguje jako katalyzátor vztahů a jde vlastně o největší trauma obou hrdinů! Mezi těmito muži figuruje pro oba důležitá žena......Robert De Niro, Ed Harris a Kathy Baker - nádherný herecký koncert a ač se to zdá nepravděpodobné, v této trojici se vám De Niro do paměti vryje sice hodně, ale méně než ostatní dva aktéři! Především Ed Harris zde podává dle mého svůj životní výkon!...o českém překladu názvu se raději vyjadřovat nebudu, stačí, že i v dabované verzi nikdo neřekne Josephu 'Jacknife' Megesseymu "Jacku Dýko"! ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Mno jo, v 80. rokoch este De Niro stale tocil kvalitne filmy. Prva polka je trochu nudnejsia, ale potom to zacne mat dobre tempo a kupodivu aj herecke vykony. David Hugh Joines natocil slusny , ale stale len sivy, sedivy priemer : 64 % ()

kosta73 

všechny recenze uživatele

Připadne mně, jako by tvůrci vzali lógr z Lovce jelenů a zalili ho znovu vodou. Mám rád filmy o Vietnamu a o následcích války na veterány, ale Jack dýka je i přes nesporně kvalitní herecké výkony přinejlepším průměrným dílkem. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

První polovina byla docela sračka, ale pak to začlo gradovat a až se De Niro oholil, tak to bylo hodně dobrý. Nejvíc z celýho filmu se mi líbil Ed Harris, kterej tam teda ukázal, že je to herec, kterej umí. De Niro taky nebyl vůbec špatnej, ale na Harrise neměl. Jako protipól se tam objevovala ta jeho sestra, kterou jsem nemusel od prvního okamžiku. Né že by hrála nějak blbě, ale prostě nebyla na koukání ani sympatická. No prostě su hotovej hlavně z toho alkoholika Harrise. ()

TO 

všechny recenze uživatele

Harris má trauma z války a nic víc, celý film se jen točí dokola a příběh nikam pořádně nepostupuje, alespoň že na konec se to trochu vyhrotí. Je to hlavně herecký koncert dvou herců a jedné herečky. Lepší dvě hvězdičky. ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Bývá pravidlem, že kde se objeví Niro, obvykle zastíní všechny, ale Ed Harris to dokázal opět ( stejně jako Al v Heat ) změnit. Na traumatu vietnamské války a ztráty kamaráda vidíme jak se oba vypořádávají s životem a vzpomínkami. Nic vyjmečného v Jackovi Dýce neuvidíte, ale za podívání stojí. ()

dzei 

všechny recenze uživatele

"Co bys dal k snídani? "..."Pivo"..."Pivo k snídani? No to je hrůza! "..."Ranní pifko, ty jsi nikdy nesnídala pivo? Dáš si ráno doušek piva a pavučiny jsou pryč, hlas máš o dvě oktávy vyšší a člověk je najednou plný slunce. Počkej, mám v autě kartón.".....Podle mého názoru hodně podceňovaný film, který vypráví o poválečných depresích z války je Vietnamu, kde se snaží veteráni vyrovnat se svou minulostí jakýmikoliv způsoby. Vynikající herecké výkony Roberta De Nira a Eda Harrisona. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč toto drama nemá ani 60%. Neřekl bych, že příběh je obyčejný, spíše obyčejně neobyčejný. Robert De Niro coby veterán z Vietnamu, který se vydává za svým dávným přítelem (z Vietnamu) byl tradičně výborný a jeho postava na mě působila celkem vtipným dojmem. Zahanbit se ovšem nedal ani Ed Harris a Kathy Baker (pořád jsem si říkal, odkud jí znám, no jo, ze střihorukýho Edwarda), kteří stojí na stejném stupni s De Nirem. Osobně bych hodnocení viděl kolem 75%. ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Filmů o bolístkách z Vietnamu je mnoho a tenhle není ničím vyjímečný. Sympatický De Niro a skoro k nepoznání "zpustlý" Ed Harris. Příjemný oddych na večer, příjemně civilní. Nenudil jsem se. ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Velmi silný snímek a také dost podhodnocený film. Někdo by řekl - další americké drama o traumatech z Vietnamu - ale já myslím, že tento příběh téma vietnamských veteránů přesahuje. Dost dobře by mohl být reflexí na kteroukoli jinou válku a mohl by být zasazen do jakékoli doby - mluví se zde především o lidskosti a vůli člověka vyrovnat se se svou minulostí. Režisér nic převratného nevymýšlí a staví na hereckém umění ústřední trojice, což se v případě Nira, Harrise a Bakerové nemůže nevyplatit. Dávám jasných 80%, ale 5*, protože celkové hodnocení 57% mi fakt přijde nespravedlivé... ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Robert Ty Hnido vypadá zde jak homeless, Kathy Baker zase úplně obyčejně a Ed Harris tady vypadal jak ožralej kretén. Moment! Dyť on tady hrál ožralýho kreténa. Tenhle film mě prostě neoslovil, spíše mě nudil. Nepřišlo mi, že by to Ed, nebo ti ostatní, hráli bůh ví jak dobře, i ta idea mi přišla nezáživná. Když chci vidět magora z Vietnamu a zároveň se u toho bavit, pustim si Ramba I. (myšlenku má taky, ne-li lepší). ()

Reklama

Reklama