Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sourozence si člověk nevybírá. Nemusí si s nimi tedy nutně rozumět. I když ta varianta vzájemného porozumění, neřku-li lásky, je pro život všech zúčastněných samozřejmě příjemnější. Jenomže citu neporučíš. A konec konců, pokud si lidé vysloveně neubližují, ať si každý žije, jak umí. Jsou ale chvíle, kdy i ti nejotrlejší jedinci pocítí potřebu - nebo alespoň společenskou nutnost - vrátit se do rodného hnízda a vyhledat ty, s nimiž je pojí pokrevní pouto. Bohužel to většinou bývají mezní, nepříliš radostné situace... Pro Michaela, Thomase, Johna a Sheilu se takovouto smutnou příležitostí stala smrt jejich matky, s níž se musí - každý po svém - nějak vyrovnat. Její pohřeb je naplánován na zítřek a ti čtyři sirotci dnes prožijí možná nejbouřlivější noc svého života. Z bouře však vychází nejen příroda, ale i lidský jedinec očištěn, osvěžen. A byť je to sebeabsurdnější, ti čtyři lidé mají šanci najít v průběhu oněch dramatických nočních událostí i nový, hlubší vztah k sobě navzájem... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NEDĚLEJ SI STAROST MÁMO, VŠECHNO BUDE V CAJKU“..... /// Zemřela matka .... siroty po ní zůstaly. A den před pohřbem, podivně matičku svou hledali. Město plný posranejch balíků hoven (jako lidí) a podivný příhody jedný noci (a kousku). No nic moc. Nechci tu hledat podobenství, nechci hloubat o těžkosti ztráty a složitosti vyrovnání se s ní. CHCI SE BAVIT! Čekal jsem smršť černýho humoru, ale vono je to spíš tragikomický (až absurdní), protože hlavní je, že jim fakt chybí. Takže všechny dva fakt vtipný okamžiky jsem si užil a teď hybaj na pořádnej jinej funus. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Umřela nám máma. (Platí jen pro ty, který teprve chystaj pohřeb). 2.) Jsem truchlící typ. 3.) Thx za titule ,,zerutitle“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Bolest po úmrtí matky a vyšinuté skutky, kterých se člověk v takovém stavu je schopen dopouštět; každý jiné, každý podle své nátury. Až potud dobrý nápad. Fantazie dělá film, jenže je-li jí příliš, už to přestává být zajímavé. Kdysi staří spisovatelé-učitelé psaní varovali: "Dávejte si pozor na příliš mnoho náhod". A právě tímhle prohřeškem trpí tohle vyprávění nejvíce. Natolik, že se mi od poloviny již nechtělo sledovat dál, jakou zběsilost scénárista a režisér ještě vymyslí. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Hodně drsná černá komedie, která mě okouzlila spojením hraní šipek a řešení problému s morousem hostinským. ()

Kmotr 

všechny recenze uživatele

Herec Peter Mullan natočil svůj režijní debut o životní ztrátě a možnostech jak se s ní vyrovnat. Je víc než zřejmé, že vycházel ze své osobní zkušenosti, kterou při ztrátě své matky, které snímek také věnoval, okusil. Ve filmu je perfektně zobrazena pomyslná hranice, které se dotýká každý, kdo musí přijmout smrt milované osoby. Hranice, kdy vědomí přijme ztrátu, ale není schopno reagovat racionálně. Čtyři sirotci se ze ztrátou matky vyrovnávají po svém, mimo svou kontrolu, ale nakonec hranici společně překročí a zachovají si svou lidskost. ()

ad-k 

všechny recenze uživatele

Osud osiřelých sourozenců s prohnutým osudem je nemálo zajímavý... navíc skotské herectví s cool přízvukem a černohumorně-tragicky podávané momenty tomu dodávají jen korunu. 70% ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Černohumorná komedie o tom, jak se čtyři sourozenci, každý po svém, vyrovnávají se smrtí své matky, aby si po konečné katarzi našli cestu i k sobě navzájem. Takhle na papíře to zní dobře a netvrdím, že tam nebylo pár zajímavých momentů, jenže samotní propagonisté byli moc velcí pošuci na to, abych s nimi soucítila, humor nahrazovala spíš přemíra násilí, děj se vlekl jak týden před výplatou a do toho ponurého města, plného nesympatických, špinavých týpků, bych já osobně ani nepáchla. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

V málokterém filmu se bez výjimky všechny postavy chovají jako naprostí idioti, takže mám pocit studu, za to, že patřím do stejného druhu. Tady mě ten pocit provázel celým filmem, doprovázený dalším pocitem, že je ještě v civilizované Evropě nějaké místo, kde se mají lidé ještě hůř než u nás. A přitom to byla částečně komedie! Tak se to režisérovi povedlo. Film jsem viděl už dvakrát a pokaždé to bylo stejné. Závěrečná katarze mi do toho proto moc nezapadala - čekal bych pesimističtější závěr. ()

sehe 

všechny recenze uživatele

Film Siroty je výborným mixom drámy,komédie,čierneho humoru,bizarných situácií,dobrého herectva.Taký čierny humor som ešte nevidela.Z príbehu o 4 súrodencoch,ktorí sa stretávajú pri pohrebe matky,režisér Peter Mullan vyťažil maximum.Jednou z výborných absurdných situácií je moment,keď počas búrky,odletí z kostola,kde leží mŕtva matka,strecha.Poznámka dievčaťa,že Boh sa bude musieť teraz presťahovať,je milá.I v závere,keď jeden z bratov Thomas si zaumienil,že truhlu s matkou ponesie sám k hrobu na pleciach a pod ťarchou sa zabára,som dostala záchvat smiechu,hoci je to dojemné a smutné.Výborná škótska tragikomédia. ()

Mocoft 

všechny recenze uživatele

4 sourozenci se sejdou nad mrtvou matkou. Nejstarší přihlouplý puntičkář, druhý syn rozvedený frajírek, invalidní dcera a nejmaldší prchlivý idealista. Umíte si představit co se může stát, když se den před pohřbem strhne v hospodě rvačka kvůli památce mrtvé matky a jeden z nich je bodnut do břicha. Ale nenapadlo by Vás zranění zkusit zatajit do druhého dne, aby se na tomto "pracovním úrazu" dalo trochu vydělat... ()

Peck 

všechny recenze uživatele

Černá komedie, která stojí za shlédnutí, už jen kvůli tomu nádhernému skotskému přízvuku všech zúčastněných... ()

štíple 

všechny recenze uživatele

Chcete pořádnej skotskej nářez? Tak pokud jste se rozhodli pro tenhle film, budete ho mít. Umřel Vám v poslední době někdo blízký? Tak potom možná potečou slzy. Mně tekly. Dcera to okomentovala: "Mami, jsi normální, už brečíš i u takovýho úletu." ()

kolodej1 

všechny recenze uživatele

film, který byl pro mě značným zklamáním, zde je silně nadhodnocen. Synové právě zemřelé matky, u kterých autor jejich reálně možné negativní emoce, způsobené takovou ztrátou, vynásobil tak deseti, aniž by to bylo jakkoliv zdůvodněno, se chovají jako zběsilí, vzteklí psi. A nejen to, přinejmenším na hraně šílenství se pohybuje i většina lidí z jejich okolí, jako třeba buhvíproč nepříčetný hostinský. Často se zjevně věci dějou, aniž by divák věděl proč, i když to zcela odporuje logice. Jako celek je to tedy totální hovadina, a proto jsem měl problém to vůbec dokoukat. Situaci aspoň částečně zachraňují některé silné scény, které chvílemi probleskují, škoda, že to není ovšem častěji a není to líp pospojováno do nějakého přijatelného příběhového rámce. Silná scéna je třeba útok na muže s dítětem a vysloveně geniální je cesta za rakví. ()

Reklama

Reklama