Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh inspirovaný skutečným životním osudem záchranáře Carla Brasheara vypráví o statečném a čestném muži, jehož životní krédo znělo: Nikdy se nevzdávej! Už jako malý chlapec se Carl Brashear na otcově malé farmě v Kentucky přesvědčil o tom, že život je těžký a nikomu nedá nic zadarmo. Když po letech jako mladý muž opouští rodiče, aby vstoupil do námořnictva, otec mu nařizuje, aby byl ze všech nejlepší a nikdy neskončil jako on, udřený rolník, který nemá chvíli oddechu. Carl slouží na lodi jako kuchař, touží ale stát se něčím víc. Po nehodě vrtulníku se pro zraněného muže potápí vrchní velitel Billy Sunday a vzhledem k jeho potížím při vynoření se zdá, že už nikdy nebude moci sestupovat do větších hloubek. Carl se v té chvíli rozhodne, že i on se chce stát potápěčem. Jelikož je ale první černoch, který o něco podobného usiluje, do výcvikového tábora se dostane jen s velkými obtížemi. Velitelem výcviku je tam právě Sunday. Ten nikomu nic nedaruje a s námořníky se nemazlí. Carl navíc naráží na projevy rasismu a nenávisti. S jedinou výjimkou se všichni bílí námořníci odstěhují z jeho ubikace. Když pak při nebezpečném ponoru zůstane jeden voják pod vodou a zachrání ho právě Carl, medaili dostane vojín Rourke, přestože právě ten tam svého kolegu nechal. Carl má ale před očima jen jedno: uspět tak, jak si to přál jeho otec, a to navzdory tomu, že se zanedlouho dozvídá, že otec zemřel… Při závěrečných zkouškách se zdá, že nemá šanci. Velitel výcvikového střediska, rasisticky založený senilní stařec, kterého sem armáda poslala, protože nevěděla co s ním, nechce, aby právě za jeho velení se stal námořním potápěčem černoch. Když Carl pod vodou plní zadaný úkol a žádá nářadí, jeden z námořníků mu prořízne pytel, takže musí na dně pracně všechno hledat. Stráví v ledové vodě devět hodin, ale nevzdá se. Nakonec se ocitá v nebezpečí života a velitel Sunday dává na vlastní zodpovědnost povel, aby byl vytažen. Senilní stařík si může plíce vykřičet, nikdo už ho neposlouchá. Carl si získal úctu i svých bývalých nepřátel… Před složením zkoušek se Carl v knihovně seznámí s Gwen, která právě dokončuje studia medicíny. Díkva mu pomůže s učením a nakonec se oba rozhodnou, že se vezmou. Carl pokračuje v úspěšné kariéře námořního potápěče a je povolán také v závažném případě, kdy se nad oceánem zřítil americký bombardér, který měl na palubě jadernou bombu. Ta skončila na dně moře a je třeba ji co nejrychleji najít. V okolí se navíc vyskytují i ruské ponorky, které po ní také pátrají... (TV Prima)

(více)

Recenze (169)

POMO 

všechny recenze uživatele

Patetická americká telenovelová brečka s obsadením, ktoré evokuje vysoké ambície. Všetci majstri tu ale šliapli vedľa. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Film Ten nejlepší měl rozhodně na víc, než nakonec předvedl. Oba oscaroví herci De Niro i Gooding předvádějí pouhopouhý standart, nedodávají svým postavám nic navíc. Je to trochu škoda, neboť ani scénáristicky není film úplně dotažený, takže lepší herecké výkony jej mohly trochu vyzdvihnout. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $32miliónovTržby USA $48,818,921Tržby Celosvetovo $82,343,495║ Nudná uspávanka bez šťavy. /30%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Životopisné drama o důležitém okamžiku pro černochy s velmi dobrým hereckým obsazením. De Niro podává po delší době zase velmi dobrý výkon společně s Cubou Gooding Jr. . Takovou krásnou třešničkou na dortu je tu Charlize Theron, která se ukazuje pouze okrajově, což je škoda. Příběh je velmi přímočarý a jednoznačný od začátku do konce. Potěší podvodní scény stejně jako slušně odvedená práce, která nemá a nikdy neměla být něčím překvapujícím a neočekávaným. tak už to u podobných filmů bývá a buď se s tím divák smíří nebo si bude celou dobu stěžovat "jak to bylo jasné". ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ten nejlepší není bohužel ten nejlepší film... Je to film velmi prvoplánový a prostoduchý, dějová linka předem předvídatelná a všechny peripetie tak průhledné, že vše je jasné už na začátku, ale přesto má tonhle drama takový ten americký feeling a slušný tah na branku. Dá se na to celkem bez přemáhání dívat a fandit oběma stranám - jak černošskému outsiderovi, tak tvrďáckému bělošskému veliteli. Skutečný záporák je pak pouze velící důstojník - velitel celého tábora, jak už to v amerických válečných filmech bývá... Podobné filmy: Annapolis, Příběh Antwona Fishera ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Scénáristicky samoúčelný příběh o prolamování rasové segregace, vyznívají velmi mělce až trapně. Herecky děsné, víc než dvouhodinová stopáž je asi jen špatný vtip. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Mark Isham: 1. Win ,2. I Wish It Would Rain ,3. Say When ,4. The Navy Diver ,5. A Son Never Forgets ,6. Bounce Dive ,7. Fouled! ,8. Gwen ,9. The Breath Holding Contest ,10. Jo ,11. Men of Honor, ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nevim, co se na tomhle filmu kazdymu nezda, jiste, je to od prvni do posledni minuty ultra dojak o chudackovi, kterej nakonec predvede, ze je king a bylo by to moc i na me, ale je to podle skutecne udalosti, tak co se da delat. Jesli to tak skutecne bylo, to uz je druha vec. Ale me se ten pribeh proste libil, sceny pod vodou jsou natoceny skvele, Cuba Gooding se fakt snazi a Robert De Niro je naprosto dokonalej. Mozna je uz konec trochu protahovanej, ale ja se ani na chvily nenudil, navic vetsinu casu hraje pekna hudba. Proste dojemnej a napinavej film z netradicniho prostredi na kterej se dobre kouka. Lepsi 4*. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Slovo životopisné dodává dramatům tu kořeněnou chuť, která člověka obvykle přitáhne a snímku dodá na pikantnosti. Vždyť co je zajímavějšího, než nakouknout do života někomu úspěšnému nebo i nechutnému, každopádně však vždy vyčnívajícímu z davu? O to se snaží i Ten nejlepší, jenže ne tou nejlepší způsobou. Ano, Carl musel prožít hodně ústrků, nepřátelství a odříkání, než dokázal všechno, co dokázal, jenže film je až příliš jednostranně zaměřen. Nikde není žádný jeho pád, žádný problém, který by se mu vyřešit nepodařilo. Se vším se popral a z každého takového souboje vyšel jako vítěz. A to je největší problém. Všichni v něčem a někdy prohráli, kromě filmového Carla. A tak se každá další překážka, kterou život a scénárista Carlovi do cesty postaví, stává jen jakousi parodií na sebe samu. Ničemu člověk neuvěří, přestože obyčejnou selskou logikou chápe, že se to tak klidně mohlo stát. A neuvěří tomu proto, že postavy jsou příliš jednotvárné a nerozvinuté. Každý (bílý) námořník je rasista až na půdu, kromě toho koktavýho. Velitel se snaží hlavního hrdinu setřít, aby nakonec zjistil, že si ho váží, že všechny zkoušky prošel se ctí a stal se tak lepším. A vždycky je tu někdo, kdo nechce, aby se chudákovi černochovi nic nepovedlo a to vlastně bez zjevného důvodu nebo bez projeveného rasismu (ať už šéf výcviku Poppy, nebo později poručík/kapitán Hanks). Tenhle film mohl být úchvatný, kdyby ho natočil někdo, jehož se rasová nenávist nijak osobněji netkla, kdo nechce ukázat, jak strašní bílí byli, kdo má nadhled a zvládne ukázat i opačnou stránku mince a charakterů lidí. Jenže to Tillman není a nejen proto, že je černoch. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jsem vrchní velitel Billy Sunday. V Chicagu žije jeden kněz se stejným jménem jako je to moje. Podařilo se mu z města vyhnat kurvy, ožraly a negry, aby se tam vůbec dalo aspoň dejchat. Jedinej rozdíl mezí tím knězem a mnou byl ten, že on Bohu sloužil a já Bůh jsem." Zadržet dech na pět minut pro mne není žádnej problém. Jen kolem mý hlavy nesmí být žádná voda, aby se nezjistilo, že přitom trošku dýchám. Jinak je voda můj živel a mezi podvodními záchranáři jsem se vůbec necítil špatně. A nevadilo mi přitom trošku toho rasismu, protože tenhle snímek byl správně chlapáckej a přitom jsem nezaznamenal nějaký přehnaný návaly americkýho patriotismu. Občas se sice zasalutovalo či zaYESSIRovalo, ale ukapávajících slz za zvuku hymny při vztyčování vlajky jsem byl naštěstí ušetřen. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Příběh ještě opravdovějšího člověka než jsme čekali! Hoholywoodština jak se patří černí i bílí bratří, uklohněna snažně snožmo k uronění slzky zase jednou nad osudy ryzího emerickýho kluka černýho (nenene, afro-americkýho!) starýho, završeny jenž byly naféroffku v NOVÉM americkém námořnictvu... Ano, to je ta naše ryzí Amérikááá! A sakra Kůkí, to dáš, dvanáct rozhněvaných kroků uděláš a uděláme se zase jednou u kasaštyku, famfáry zahrajou famfarónům, potlesk klaka, z hrdel se lyne slastný mužný vzlyk, vždyť je to americký námořník! . . . Blablablablabla... Tož tak, dvě hvězdy námořnický se sebezapřením (jedna teda za vše to tvůrčí podbízivé pinožení a druhá za statečnou nedostatečnost Robertka s fajčičkou jak od Pepka námořníka ;o), protože je to jen film, že... Vojska pozóóór! Nazdar! . . . Nasrat? - - - - - (Poprvé viděno 23.11.2011 /s ponorkovým čudlím dabingem/ na >tv beznoha< , hodnocení 3232., očividně beznoživý jigizlivý komentář zde potopený jako stotřináctý - 24.11.2011) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Nevědět, že je zrovna tohle podle skutečnýho příběhu, tk bych to fakt neuhodl. Všechno je tak strašně prvoplánový a naivní že se tomu fakt nechce věřit a do toho ještě ten konec, no prostě úlnej prototyop o ponižovaným utlačovaným, ze kterého se nakonec díky svý vůli stane všemi oblíbenej. Ale zase na druhou stranu obě hlavní postavy v podání Goodinga a De Nira jsou skvěle zahraný a celkově ten film taky neni k zahoení ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Zoufale neoriginální mnohokrát ohraná písnička, která překvapivě docela funguje.Příběh drží nad vodou zejména Robert De Niro a jeho úžasný, i když opět okoukaný, herecký výkon. Cubu jr. neberu ještě neukázal, že má na to vystřihnout si nějakou pořádnou roli a v téhle směsce dramatu a komedie má slova jen podtrhává. Scénárista by potřeboval pořádně proplesknout, aby přišel s něčím originálním, tohle vyžírání ohraných schémat v současné kinematografii je dost nudné. Díky bohu za režiséra, který se neveze na nové vlně moderního filmu se zběsilým střihem jakožto skvělým prostředkem k navození atmosféry, ale nechvává film pozvolna plynout, co na tom, že kamera zabírá scény přesně jak čekáme a střich také není nijak překvapivý, nebo-li nač měnit koncepty, dokud fungují? Po nudné Raimiho frašce jsem se alespoň příjmně zabavil. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na život Carla Brasheara, který to v něm určitě neměl lehké. Narodil se do rasistické povrchní ameriky let předválečných, kde devadesát procent američanů bylo rasisty jako poleno a se zbylými deseti procenty bylo nakládáno téměř jako s černochy. Název celého snímku Ten nejlepší nevystihuje samotné kvality filmu, ale hlavní postavu, který opravdu působí jako ten nejlepší ze všech, jako člověk, který v životě ani jednou nechyboval. To zní trochu nerealisticky, sice je film založen na životě skutečného Carla Brasheara, těžko ale uvěřit tomu, že se všechno odehrálo tak jako ve filmu. Cuba Gooding Jr. se hodně snaží ze sebe vytáhnout životní výkon, což se mu však nedaří a pro mě tak jeho životní rolí zůstává Frank Sachs z Lepší už to nebude. Bobby De Niro už hraje to svoje a na všechny ostatní to bohatě stačí. Zbytek herecké sestavy je trochu vyšachován díky tomu, že film se až příliš drží jediné postavy, moc to ale nezamrzí neboť ostatní herci ani za tu zmínku nestojí. Čekal jsem něco lepšího, něco ve stylu Annapolis. Ten je však o třídu výše, bohužel. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

De Nirova nasraná póza byla k vidění již v mnohem lepší podobě (za podpory lepšího scénáře, režiséra) a Gooding Jr. rovněž nepředvádí zrovna herecké hody. Ne že by Tillman za režisérskou stoličkou vyložene propadl, Men of Honor má slušný potenciál, několik solidně napínavých, patetických a romantických scén, ze kterých si bude divák odnášet většinou dost smíšené emoce. Na druhou stranu trpí nedostatkem invence a jistým syndromem nedotaženosti. Bohužel nechybí ani typicky rádoby silné a hlubokomyslné výjevy. Není jich ale naštěstí mnoho, takže se dají ustát a tříhvězdičkové ocenění lépe průměr vystihnout nemůže. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem málo a dostal přesně tolik. Téma není nikterak působivé, pokud doma ve skříni nemáte alespoň dvě potápěčské výbavy. Protože to ostatní je jenom dalším hollywoodským příběhem (i když dle skutečných událostí), úhledně zabaleným v klišovitém balíku, plném silných gest, patosu a těch nejsprávnějších skutků!! To vše takřka bez jediné invence, jediného náznaku autorského vkladu. Postavy jsou jednotvárné až běda, předvídavost by se dala krájet, herecky jde jen o otrocky odvedený standard. Sekvence, které mají dojmout, spíše přináší rozpačité úsměvy na tváři. Výsledkem je tak jen sterilně a přímočaře vyprávěná story, která dojme akorát tak televizní diváctvo!! 40%. ()

Reklama

Reklama