Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vincent je jeden z posledních lidí, který se narodil z lásky svých rodičů, a tudíž mimo dohled genetických inženýrů. Nedokonalý Vincent je "odsouzen" k práci uklízeče ve velkém centru pro pěstování dokonalých lidí Gattaca, ačkoliv sám tolik touží stát se kosmickým navigátorem. Nakonec volí cestu podvodu. (oficiální text distributora)

Recenze (870)

genetique 

všechny recenze uživatele

Niccol posunul hranice žánru science fiction konečne trošku ďalej. Veľmi inteligentný snímok, na režisérsku premiéru až príliš prekvapivé obsadenie, ktoré sa ale skvelo odmenilo odvedenou prácou. Pomer napätia skvelo graduje až k samému záveru, veľa prekvapivých momentov a podarených zvratov pridáva na atraktivite. 85%. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Skvělý námět o celoživotní touze dostat do vesmíru, za kterou si jde hlavní hrdina za každou cenu. Vize budoucnosti je spíše neradostná, ale velmi pravděpodobná. Všechny složky filmu do sebe skvěle zapadají a všemu vévodí výteční herci. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

GATTACA, název složený ze zkratek základních nukleových bází je více než příhodný. Biologie, a především ta molekulární se vyvíjí neuvěřitelnou rychlostí a tento film by v budoucnu nemusel být daleko od pravdy. Sice by ještě musel pokročit výzkum kooperace různých genů, aby se, jako zde, dala určovat povaha budoucího subjektu, ale i to se jeví velmi reálně. Právě pro lety do vesmíru by mohli být tito "superlidé" značnou výhodou. Ale, myslím, že společnost na něco takového zatím není a ani dlouho nebude připravena a etické hledisko celé věci by bylo pro lidstvo nepřijatelné. Tohle už se však netýká samotného komentáře k filmu, jako spíše dlouhých, nekončících polemik, které se vedou a vésti budou. Po dějové stránce je snímek velmi zajímavý právě proto, že se nesoustředí ani tak na biologické detaily a akční scény, jako na psychiku hlavních postav a dává divákovi možnost udělat si vlastní názor na věc. Herecké výkony byly více než sympatické a uvěřitelné. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Gattaca je zaujímavý sci-fi projekt, ktorý nie je nabitý vizuálnymi pozlátkami, ale napriek tomu zachováva výnimočnú myšlienku. Nie je potrebné klásť rečnícke otázky, keď aj tak všetci vieme, na aké oblasti ľudského poznania je science fiction zameraná. Pohľad do ďalekej budúcnosti mi imponoval a režisérovi sa podarilo načrtnúť ju tak, aby vyznela naturalisticky. Herci výborní, obzvlášť Jude Law a krásna Uma. ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

Nádhera..... Přesvědčivé sci-fi Gattaca....společnost, která dostala název podle začínajících písmen prvků složek DNA...guanin, adenin, thymin, cytosin. Pokud však vaše DNA vykazuje jakoukoliv odchylku či anomálii, stává se z vás od narození lidský odpad, druhořadá sorta. Vincent Freeman do ni bohužel patří a dělá vše možné i nemožné, aby mohl jako "vyvolený" letět k vesmírným dálkám........... ()

LihO 

všechny recenze uživatele

Geniálne vymyslené, perfektný scenár, výborná hudba... nie je nič, čo by som tomu filmu mohol vyčítať. Perfektné ;) ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Není nad to narodit se pěkně postaru i když to nese jistá genetická rizika. Na postavě Vincenta se mi líbila nezlomná vůle překonat všechny překážky, které ho předurčily k životu invalidy s brzkým datem konce. Tady je vidět, že ne všem předpovědím alá vědecky podloženým se dá věřit a když se opravdu chce, tak cesta ke hvězdám je otevřená. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo, které mi nepochopitelně dlouho unikalo. Naprosto minimalistický film, který se vyznačuje především pečlivou režií. Andrew Niccol dokáže budovat napětí stejně jako Hitchcock. Zasazení do nepříliš vzdálené budoucnosti evokuje cyberpunkový příběh, čemuž by odpovídalo i to, že film se zaměřuje především na vykreslení chodu společnosti. Důvod cesty na Titan je zcela nedůležitý. Tématem snímku je eugenika. Hlavní hrdina je narozdíl od cyberpunkových děl poměrně jednoznačně vykreslený - je to charakterově naprosto ideální člověk, bez jediné chybičky. To je možná jediná věc, která mi na filmu vadila. Mám radši, když mají hrdinové nějakou temnou stránku. Ale co už. Vizuální stránka je působivá, záběry na futuristické budovy (postavené v 50. letech) zalité zlatou barvou vyvolávají jakýsi dojem nostalgie. Tato falešná nostalgie se odráží i na mnoha dalších prvcích filmu, než jen architektuře. Jazykem Gattaky je esperanto, klavírista hraje upravenou Schubertovu skladbu, automobily pochází z 60. let... Výborný je ten plakát s točitým schodištěm připomínajícím šroubovici DNA. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Mňa film nechal úplne chladným. Silné očakávania a chuť po poriadnom sci-fi zmrazila pomalá, komorná dráma (zo skutočne desivým Slovenkým dabingom). ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Námětem je to opravdové sci-fi, střižené v starším slova smyslu a nastolující otázky lidské existence. Otázky, jejichž způsob nastolení mě tady ovšem dokonale míjí a to spolu s netečným zpracováním pasuje film do řady moralizujících dobových věštíren. Film zcela pohlcený tématem. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Jedno z najoriginalnejsich sci-fi, naviac koli komornosti a velmi ludskemu-citlivemu nametu velmi uveritelne. Vizia buducnosti pohlti, pri napinavych okamihoch tuhne krv v zilach, pri citlivych picha pri srdci. Samotny konflikt nedokonalost a sila tuzby vs dokonalost a chladna samozrejmost, ktory vrcholi v onej plaveckej scene je skutocna nadhera a spolu so skvelou ustrednou melodiou u mna vyvolal taky ten zvlastny, hlboky pocit, taky osudovy filmovy okamih, ktory som zazival aj pri Fontane a niektorych dalsich filmoch. Za to obrovske plus. Skvely casting a vykony to len umocnuju. (9/10) ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Dnes již lehce obstarožní scifi, jejíž industriální kulisy a funkcionalistický feeling působí sice zajímavě, ale zároveň trochu utopicky. Dějově ovšem bohatá, v mnoha aspektech invenční a zajímavě pojatá věc, která se líbí a baví i bez tuny makeupu v podobě vizuálních efektů. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

"Gattaca" patří mezi nejlepší filmy, které jsem měl tu čest vidět...Její poselství je velice jednoduché a zdánlivě obyčejné, o to je však silnější. Z představy světa, v němž se lidé nerodí "postaru", ale lékařsky upravení, světa, v němž člověk ví, kdy a na co zemře, mě mrazí v zádech...O to smutnější je, že v dnešní době, se tahle sci-fi pomalinku ale jistě začíná blížit skutečnosti. Možnosti medicíny jsou v budoucnu, zdá se, takřka neomezené (takže záleží jen na tom, jestli lidstvo bude respektovat alespoň určité principy etiky a udrží si drobné zbytky pokory)...Co to však přinese? Zcela jistě nesvobodu lidského individua a právě o tomhle bravurně vypráví "Gattaca". Existuje ale pořád naděje - naděje, že člověk je ve své podstatě snílek a bojovník v jedné osobě, že se nikdy nevzdá a zvítězí...Tahle myšlenka by mohla působit pateticky, to by ovšem nesměl být Andrew Niccol tak talentovaným tvůrcem se smyslem pro lidskou podstatu a skvělým filmařským cítěním. Všechny složky "Gattacy" do sebe zcela přirozeně zapadají, od odosobněné atmosféry nepříliš vzdálené budoucnosti, výtečných hereckých výkonů Ethana Hawkea, Umy Thurman a Jude Lawa, jemné kamery, až po velmi emotivní hudbu Michaela Nymana, jež přidává již takhle skvělému filmu na hloubce a síle k tomu, aby vás naplno zasáhnul... ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

První slovo, které mě k tomuto filmu napadá, je originální - teď myslím námět. Společnost rozdělena na dokonalé a nedokonalé lidi, přičemž pokud jste jedním z nedokonalých, nemáte šanci (pokud nebudete podvádět) se stát jedním z dokonalých… Druhé slovo, které mě v souvislosti s tímto snímkem napadá, je komorní. Protože komorní sci-fi, bez použití nějakých větších efektů (prakticky vše, co vidíme z "ne tak vzdálené budoucnosti", jak nám na začátku řekne sám film, je jen start raketoplánu) jsem zřejmě ještě neviděl. A třetí slovo, které chtě nechtě musím v souvislosti s tímto snímkem použít, je zklamání. Opravdu jsem od filmu čekal víc a speciálně s takovouhle zápletkou a obsazením. Všichni herci odvedli dobrou práci, to beru, ale myslím, že pod vedením někoho jiného (a teď nechci nijak Niccola shazovat, přeci jen, debut to je pěkný) by Gattaca mohla být Blade Runnerem této generace. Škoda, že tomu tak není… 70 %. ()

Don Jebal 

všechny recenze uživatele

Rozpočet: 36 000 000 $ Otvárací Víkend: 4 320 202 $ (v 1 279 Kinách) Tržby USA: 12 532 777 $ Tržby Celosvetovo: 16 132 777 $ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Na zadek tedy rozhodně nepadám, ač netvrdím, že nešlo o zajímavou sondu, navíc mísící tradiční sci-fi s vizuální atmosférou filmu noir. Navrch zaoceánským divákům představila jednu z nejzářivějších hvězd let následujících (Jude Law) a ukázala, kterak za pár let budeme chtít geneticky vylepšené děti, které se dostanou do vyšších vrstev společnosti. V opačném případě jim okolí nedovolí růst a zbydou na ně jen podřadné práce. Drama o nebezpečí vědeckého pokroku potěší chladně stylizovanou budoucností, hereckými výkony, netriviálním dějem, který se vyhýbá efektivním scénám. Asi to bylo mým rozpoložením, ale nakonec půjdu jen na tři hvězdy. Mám za to, že se z toho dalo vymačkat víc. ()

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Sci-fi detektivek není nikdy dost

Sci-fi detektivek není nikdy dost

21.05.2015

Obzvlášť těch ambiciózních, mezi něž se bude chtít zařadit i Genus. Co si pod tímhle slůvkem máte představit? Hodně depresivní příběh z futuristického Londýna, v němž si můžete předem koupit… (více)

Reklama

Reklama