Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vincent je jeden z posledních lidí, který se narodil z lásky svých rodičů, a tudíž mimo dohled genetických inženýrů. Nedokonalý Vincent je "odsouzen" k práci uklízeče ve velkém centru pro pěstování dokonalých lidí Gattaca, ačkoliv sám tolik touží stát se kosmickým navigátorem. Nakonec volí cestu podvodu. (oficiální text distributora)

Recenze (870)

magic0 

všechny recenze uživatele

Výborné sci-fi typu Equlibrium, herecký výkon Jude Law dokonalý, nápad a příběh taky super jen, to, že od poloviny film ztratí šťávu a táhne se, že jsem si říkal tak co skončí to tak, že to po.... koncem, nebo ještě přidají šťávu. Bohužel se to nestalo.(3.2.2013) ()

shinlove 

všechny recenze uživatele

Báječný nápad, výborné výkony a hlavně celá myšlenka, že člověk dokáže vše, když opravdu chce! Nehledě na to, že si myslím, že tahle budoucnost, tedy to, že si rodiče nechají upravit děti před narozením, aby byli prostě silnější a jedineční nás prostě čeká a nemine. Celkově prostě moc dobré. 4* ()

breebee 

všechny recenze uživatele

Mě se na tom líbilo, že to nevypadá staře. To jako hodnotím velmi kladně. Umě Thruman její role velmi sedla, bohužel Vincent mohl být fešnější, ačkoli to je asi otázka vkusu. Děj byl rozhodně zajímavý, tedy minimálně námět. Mělo to pár slepých míst, v několika momentech to bylo i trochu wtf (vzhledem k tomu, že nosím kontaktní čočky, tak vím, že Vincentův způsob vyndavání není úplně reálný). Celkově to asi nebyl "můj film" ale kvality má nesporné, například možnost vybrat si dítě dopředu se mi zdá docela cool a v budoucnu bych jí uvítala. Jak moc reálné scifi to v dnešní době je, to teda nevím. nicméně roku 2013 se to blíží víc než 1997. Akorát ten "rasismus" byl přehnaný. ()

zekon 

všechny recenze uživatele

Takové sci-fi o árisjké rase budoucnosti. Originální a velmi dobrý scénař. Představa že se to stane není asi jen představa. ()

Wartord 

všechny recenze uživatele

Režisér Andrew Niccol je v Hollywoodu "poměrně" nováčkem. Za jeho nejlepší počin je považován Obchodník se smrtí, zatímco film, se kterým udělal díru do světa, je méně známý. Pokud se zde najde někdo takový, kdo Niccolovu prvotinu neviděl, vřele doporučuji před spuštěním usadit se pohodlně do křesla a nikam nechodit, jinak si těžko vychutnáte poněkud "indisponovanou" roli Juda Lawa. ()

Jardatekk 

všechny recenze uživatele

Je možné, že opravdu je vyvolených? Je možné, že je vše v rukách osudu? Je možné, že ten kdo si pevně jde za svým cílem jej dosáhne? Někdy nestačí jen věřit a mít sílu která je často v životě pomíjivá... ()

Unrealik 

všechny recenze uživatele

Vizuální ztvárnění se mi nelíbilo, jinak zajímavý film, byť znovu ho vidět nemusím. Slabší tři hvězdičky. ()

KraLuban 

všechny recenze uživatele

Sci - fi drama (spíše drama, než sci - fi, které tvoří víceméně jen kulisu) o tom, co všechno člověk dokáže obětovat pro svůj sen. Jaký vliv má na náš život osud/genetická výbava a jaký naše vlastní vůle a sny? Dokážeme změnit běh svého života když budeme chtít, nebo je naše cesta nalinkována od narození až do smrti? Jednoduchý, ale krásný a silný příběh, výborné výkony hlavní trojice hrdinů a krásná hudba M.Nymana. Stojí za podívání, 80%. ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý film o letu do vesmíru, který vlastně o letu vůbec není. Je to jen kriminální drama o diskriminaci a síle vůle, které se čistě náhodou odehrává v nepříliš vzdálené budoucnosti. Taky by se to mohlo jmenovat Z myče hajzlíků astronautem a mohlo by se to používat jako motivační video. Otázka genetických úprav lidských plodů bude brzy velmi aktuální a Gattaca se tak dost možná stane časem filmem, který byl sice natočen jako sci-fi, ale později se nějak proměnil ve zcela reálné drama. Na můj vkus je toto nenápadné komorní dílko celé až v příliš pomalém tempu. ()

Pajas92 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní film, sic na něho musím mít náladu, abych si ho pustil, ale to nic nemění na tom, že ho mám velmi rád. Kvalitní obsazení, kvalitní hudba... ()

malyLibor 

všechny recenze uživatele

Dobře... no, dobře. Jak jsem psal mnohokrát, sci-fi já rád. A obvykle fandím outsiderům... ale tady tomu Vincentovi moc fandit nešlo... nějak si mne nedokázal získat... takže za mne 3 * za film a jednu navíc za Umu Thurman, která se mi setsakra líbí. ()

kodwin 

všechny recenze uživatele

Výborné komorní sci-fi, kterému pomáhá skvělá hudba k neopakovatelně stísněné atmosféře. Bavilo mě to od začátku do konce, vlastně to byla specifická future detektivka podpořená výbornými hereckými výkony. Poselství nedokonalost je vlastně dokonalá ukazuje, jak fádní by lidský život byl, kdyby se dal naprogramovat. ()

Vlkopec 

všechny recenze uživatele

Snad ve všech směrech nepřesvědčivá dystopie, kde místo lidí chodí panáci, kteří mají ilustrovat neobjevné "hluboké "teze. (Není to vina herců, ale scénáře.) Pro mně velké zklamání, zvlášť vzhledem ke vší té chvále tady. ()

WugWugs 

všechny recenze uživatele

Môj osobný talizman s esenciou dobrej science fiction, antihrdina komixových pif pif s lacnými farebnými superschopnosťami. Až poetické prelínanie vedeckej myšlienky, jej domýšľania, s osobnou, romantickou aj spoločenskou rovinou. Áno, značnú časť dojmu tvorí práve Michael Nyman. ()

H_K 

všechny recenze uživatele

Sci-fi film a detektivka v jednom, film, ke kterému se často vracím, výborný scénář, hudba a herci. Hlavním námětem je síla vůle hlavní postavy (Ethana Hawke) a touha vyletět do vesmíru, která jej dožene až k důmyslnému podvodu s pomocí geneticky dokonalého sportovce (Jude Law). Pravá identita Vincenta (Morrowa) je v ohrožení po vraždě na pracovišti. Kolotoč se správně začne otáčet, když zjistíme, že komisařem je bratr Vincenta, který je již geneticky dokonalý, tedy ne jako nedokonalý Vincent. Celý film pak vlastně vypráví o souboji dvou bratrů a dilematu genetické modifikace genů. Vincent nakonec získává místo v lodi do vesmíru a i velikou lásku. Krásný film, který mám neustále po ruce. ()

demovka 

všechny recenze uživatele

Gattaca je zvláštní, neakční, spíš psychologický film. Myšlenka mě moc nezaujala. Asi dáno tím, že jsem vědec, ne laik. Na rok vzniku 1997 je děj filmu opravdu odvážná myšlenka: Lidé, hodnotní lidé, se již normálně nerodí, ale jsou tvořeni genetickými inženýry. Ti, co se normálně narodili svým milujícím se rodičům, jsou méněcenní a nemají možnost kariéry nebo jakéhokoliv postupu. Jeden z nich Vincent má sen dostat se do vesmíru. On sám nemá možnosti, tak se přidává k podvodu se vydávat za někoho jiného hodnotného (Jude Law). Celé martyrium změny začíná a řeší se celý film. Napínavé chvíle, kdy hrozí vyzrazení se vždy na poslední chvíli zachrání. Nakonec se jeho sen splní, i když se na poslední chvíli dozví, že jeho podvod je znám. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Je třeba se oprostit od některých nedomyšleností a pak je to dobrý film, který se pěkně sleduje. 70% a 4*. ()

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Sci-fi detektivek není nikdy dost

Sci-fi detektivek není nikdy dost

21.05.2015

Obzvlášť těch ambiciózních, mezi něž se bude chtít zařadit i Genus. Co si pod tímhle slůvkem máte představit? Hodně depresivní příběh z futuristického Londýna, v němž si můžete předem koupit… (více)

Reklama

Reklama