Reklama

Reklama

Zatmění

  • angličtina Eclipse (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pozdní odpoledne sychravého dne je předzvěstí neúplného zatmění měsíce a s tím spojených pokleslých úmyslů. Netradiční postavení Slunce a Luny dává vzniknout neobvyklému jevu, krvavému měsíci. Krvavý měsíc. Krev. Zatmění. Parafráze zatemněné mysli a eskalace tak banální situace, jakou dopravní nehoda může být. Je to již dlouhý měsíc, co okresem otřáslo zmizení ženy. Beze stop. Osiřelý manžel ztrácí bez své milované chuť do života, den za dnem se s alkoholem slévá v jeden. V ten samý čas jako opouští místní nálevnu a podnapilý nasedá do svého vozidla, se na druhé straně satelitního městečka Jonášov vstupuje do prázdné ulice mladík oblečen jako obyvatel vilové čtvrti, do které právě vstoupil. Blíží se ke staršímu, na ulici zaparkovanému, mercedesu, vytahuje planžetu, otevírá auto, startuje a odjíždí. Město Jonášov protíná okresní silnice, ale ani jeden z těchto dvou mužů se nehodlá pouštět do rizika jízdy v provozu. Oba míří k zapadlé asfaltové cestě, která vede skrze les mimo okres. Na této cestě, kterou ročně projede ne víc aut, než je znamení zvěrokruhu, se setkávají vozidla opilce a zloděje. Oba v závěsu nervózně projíždí silnicí, když jim průjezd zahradí z lesa vyjíždějící SUV, na což ani jedno vozidlo nedokáže reagovat. Ozve se rána. Rána. Krev. Zatmění. Trojice v sobě zaklíněných vozidel zcela zablokovala nevyužívanou komunikaci. Z aut se pomalu soukají tři muži, trochu zmatení, trochu zděšení. Ze zjevných příčin nikoho ani nenapadne k nehodě volat policii. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (74)

jefff 

všechny recenze uživatele

Zatmění je svěží objev v české kinematografii a konečně něco jiného něž stupidní romkomy, které jsou snad stále horší a častější. Jenom škoda, že komediální část vůbec nefungovala. Ta thrillerová kupodivu docela jo a ze Zatmění je docela slušná příběhová jízda se zajímavou zápletkou i dobrým rozuzlením. Úplně mi nesedl Zadražil, který ve vyhrocených chvílích přehrával a nesedělo mi to do atmosféry. Jackuliak hrál slušně, ale také to nebylo úplně ono a toho drsňáka jsem mu věřil tak napůl. Škoda, že větší prostor nedostali Čuba s Polákem. Naopak Carda je jako herec hrozně marnej. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Petr Kubík si po pohádce odskočil k jinému žánru. Vůbec netuším, kdo autor scénáře, Jc Kovář je, ale je dobře, že se chlapi klasické situace, nastolené ve filmu, snažili ozvláštnit formou a černým humorem, ovšem bohužel došli jen na půl cesty. Rád jsem zase po čase v něčem viděl sympaťáka Jana Zadražila, zbytek je pro mě pouze průměrem. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že ty lidi baví točit, ale absolutně neví, co s natočeným materiálem dělat. Před třiceti lety by měl takový film aspoň kouzlo, dneska ale vypadá jen digitálně čistě a nudně. Hodně by udělalo už, kdyby si Kubík vybral jeden žánr, v kterém to chce mít. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Na lesní cestě se potkají zloděj, pytlák a alkoholik.. Anekdota, která rozplétá příběh do bodů, které už divák intuitivně tuší, aby pak v thrillerově rudém finiši hodila záda ve stylu Dády Patrasové. Štáfek jede variaci na Laviho, „čermákující“ Jackuliak docela mimo a Zadražil už je v pokročilé fázi metamorfózy v Davida Strathairna.. Pusť to Little Green Bag ještě jednou, Kubíku! No tak honem, pusť to Little Green Bag ještě jednou. Já tě varuju, ja tě naposled varuju, ty parchante! Pusť to Little Green Bag ještě jednou jedinkrát..! ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nenáročná, nie príliš vtipná zábava, no vďaka pomerne sympatickému hereckému obsadeniu a námetu so zápletkou ktorá nijak neurazí, sa to dá bez najmenšej ujmy sledovať. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Výborný začiatok, kvalitné rozohranie postáv, ich skrytých príbehov a zámerov, no a potom prišlo scenáristovi zatmenie do pera či klávesnice a z blížiaceho sa konca ostala horká pachuť ako po prehltnutej cigarete a že to bola Štartka. Mala to byť komédia, či nebodaj až horor? Asi sa nevedeli rozhodnúť a tak ide o žánrovú zlátaninu, kedy tvorcovia v druhej polovici začali lepiť záplatu za záplatou až takým spôsobom, že keby film bol nohavicami, tak vyzerá ako adventný kalendár. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Thriller o autonehode, trech divnych ridicich a divce v problemech. Zacina to jako psychothriller a meni se to jal zazni v konverzaci v "konverzacni skupinovou psychoterapii". Je to trochu cerna komedoe, trochu absirdni divadlo.  V zaveru se objevi horor. Zahada  kdo je mlcenlivy vousac se resi 85 minut. Situace slouzi vypraveni a ne hlubsimu popisu postav. Vubec jim nejde fandit. Ale i dej se nikam neposouva. Jen tusite, ze se schyluje k necemu hroznemu. Chybi humor i napeti. Zda se mi, ze nebylo dost vypraveciho materialu na celovecerni film a stacil by film kratky. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Český mišmaš Tarantina a Ritchieho, který vyloženě neurazí ale ukazuje, že nemáme dostatečné skilly na to, abychom se americké produkci přiblížili. Herecky fajn, scénaristicky s velkými rezervami (což viditelně ukazuje konec) ale celkově rychlé, svižné a nenáročné. 50% ()

O.Peta 

všechny recenze uživatele

Sympatická žánrová jednohubka vědoma si svých možností s adekvátní délkou. Kubík po originálním, v českém rybníčku neobvyklým, pojetím pohádky ukazuje, že zvládá i čistě komorní konverzačku, která byť nepřekypuje se zápletkou kdoví jakou novotou, tak je nadprůměrně dobře napsaná, skvěle vygradovaná, opřená opět o výbornou hudbu a i herecky super poskládaná. Jako už kolikrát když se občas objeví někdo kdo jde s kůží na trh a zkusí něco jiného než čistě komedii, tak má můj respekt. Přál bych filmu v kinech úspěch, protože potřebujeme, aby byla motivace tvůrců dál zkoušet trochu vybočit. 80% ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Z počátku to působilo jako velmi solidní film, který má zajímavou premisu stavící na dialogu a postupném odhalování zvratů, ale padá na nerozhodnosti tvůrců, jakým směrem se s filmem vydají. Dramatické pasáži jim skutečně jdou a vtipy umí sázet také, kdy z toho mohla být funkční černá komedie, ale žánry se střídají jako na běžícím pásu. Co tvůrcům opravdu nejde je práce s hudbou, která dokresluje právě onu žánrovou nerozhodnost. Zvraty byly z počátku slušné, ale až přílišná provázanost osudů postav nakonec scénář potopila, hlavně potom v rádoby akčním závěru, který končí tragicky a neuspokojivě. Ján Jackuliak je ale slušnou variací na Davida Harboura a věřím, že s dobrým scénářem by zazářil ještě víc. Ostatní herci taktéž. Hodnocení: 55 % ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

každá snaha o to přijít s něčím jiným než další romantickou komedií se cení a Zatmění velmi dobře funguje v jednotlivostech, ale bohužel mu to docela skřípe v rámci celku, kdy se Kubík nemohl rozhodnout co vlastně chce a tak tam prostě nacpal všechno. Zatmění je tak chvíli komedie, chvíli drama, chvíli thriller a nechybí ani akční scény, ale myslím že by to bylo mnohem lepší ve chvíli kdy by se režisér držel jednoho směru. Ani to osudové propojení postav, které se velmi nepravděpodobně sejdou v jeden moment ani zdaleka nefunguje tak dobře (jakkoliv nebylo nezábavné sledovat jak se všechno propojí). Buď jak buď, za mě palec nahoru za odvahu natočit něco mimo komfortní zónu českých filmařů....60% ()

bourec 

všechny recenze uživatele

I přes to, že sem zprvu u filmu brblal, a tu svázanost jednotlivejch postav jsem tušil už po půlhodině, a možná i dřív, tak jako celek to špatný ani není. Sice to herecky úplně první liga není, ale jako pokus o buranskej thriller to má určitou kvalitu. s přimhouřenejma očkama za 50%. ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem komedii a přišel dost zvrhlý zvrat, ale dost dobře natočený s předpokládám nízkými náklady. Štáfek jde do sebe. Oceňuji kvalitu a odvážnost snímku vedenou dost mladým režisérem. ... GA Cinema ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Hele, je to fajn. Začátek takový jako vlastně i docela vtipný, prostředek takový trochu mdlý, vizuálně úchvatný závěr v lese se všemi hrami světel. Coby komedie mě to úplně nebavilo, jakmile to ale hodilo vážnější notu, zájem si to získalo. A chvilku jsem uvažoval o trochu vyšší známce. Štáfek si to neuvěřitelně dává, ale za Janem Zadražilem (který mimochodem vypadá trochu jako náš profesor - což rozhodně není ani trochu zle míněno) zůstává lehce pozadu. A fejkovej Hopper (tenhle Hopper) jede. Je to prostě ok. 5,5/10 ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Nečekaně povedená filmová skládačka, která v mixu komedie a thrilleru dávkuje na poli příjemné stopáže jednotlivé puzzlíky přesně tak, abyste se nezačali nudit a zároveň zdatně pochopili, o co tu vlastně kráčí, jak všecko zapadá dohromady a k čemu to nejspíš bude směřovat. Film mi už během produkce vyskakoval na FB, asi mi tím dával najevo, že já jej minout nemám. A je velmi dobře, že se tak nestalo. Štáfek ve své prozatím nejlepší roli. [viděno v Kulturní dům Chlumčany 11.4.2023] ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Určite by to skvelo fungovalo, ako vtipná a zároveň temná, konverzačná divadelná hra. Až do posledných minút, vďaka skvelému strihu a rozprávačským schopnostiam režiséra, neviete, kto po kom vlastne ide a kto je do toho ako zapletení. Nedokázalo to ale úplne strhnúť a zaujať tak, ako by si to zaslúžilo. Nevadí. Rozhodne snímok, ktorý potrebuje druhé videnie. Silné 3 z 5 ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

Kubík po dvou dobrých princeznách tentokrát šlápnul hodně vedle. Tvůrci se netají tím, že inspiraci brali v tarantinovském stylu, ovšem nehledě na to, jak je to celé natočené, to s Tarantinem nemá absolutně nic společného. Jedná se spíše o rádobyvtipný krimi thriller, který je celý založen na zpřeházeném útržkovém vyprávění. Snaha by se měla cenit, ovšem ne v tomto případě. Scénář je bohužel děravější než mámin cedník, produkční hodnoty krutě nízké a celkový dojem ještě znehodnocuje praveliká nepravděpodobnost celé situace, která působí komicky, ovšem ne v dobrém slova smyslu. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Uprostřed lesa se nabourají Štáfek, Zadražil a Jackuliak, každý s nějakým temnějším tajemstvím a propletenou minulostí až se z toho stane něco mezi občas vtipnou komedií naháněcím thrillerem s feelingem hororu. První půlka moc užvaněná, druhá svižná, gradující, zábavná. Nic originálního, ale sympatická snaha o moderní černou komedii. Jackuliak na jednotku. ()

Reklama

Reklama