Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý gangster, který, jak se domnívá, za své zločiny již zaplatil a nikomu nic nedluží, žije klidným životem farmáře, který miluje svou krásnou ženu a své koně. Ale minulost si ho stejně najde. Přihlásí se v podobě mladého jednoduchého gangstera Mickeyho, který spolu se Sergem, Noëlovým starým přítelem, se u něj ukryjí při útěku z vězení. Smrtelně zraněný Serge umírá a Mickey nedbá na Noëlovy rady. Zkušený Noël ví, že tento nezvladatelný zločinec představuje pro něj osudové nebezpečí. Ohrožen je on, jeho dosavadní život, ale i jeho krásná žena... Původně měl roli Noëla hrát Lino Ventura, ale ten ji, vzhledem ke svým striktním morálním zásadám, odmítl. Režisér Alain Corneau, má ve svých filmech vždy excelentní obsazení, vedle Yvese Montanda, se kterým se sešel ve svých filmech ještě dvakrát, obsadil Catherine Deneuveovou, Gérarda Depardieua, Michela Galabrua a tenkrát ještě málo známého Gérarda Lanvina. (Česká televize)

(více)

Recenze (89)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Už jsem se z toho příběhu vyspal, ale nezapomněl jsem z něj nic. Něco tak osudově tvrdého jsem už dlouho neviděl. Ach jo, tak strašně krutý a přitom tak strašně krásný na vnímání. Lehce, skutečně velmi lehce si mě tenhle příběh podmanil. Některé scény mi rozbušily srdíčko na pěkně dlouhou dobu. Jindy mi zase bylo do pláče, ze situace ve které se všichni nacházejí, vlastně jen hříčkou osudu, který tentokrát rozdal karty s pěkně zkurvenou postupkou. Podobné filmy se dneska už netočí, bohužel. Filmy při kterých napětím nedýcháte, pláčete srdcem a milujete myslí. Obrovský podíl na mým neskutečně silným prožitku z filmu mají herci. Tohle snad není možný, že hráli, to se jim snad stalo a náhodou u toho byla kamera, jinak to nechápu. Tak tedy herci : Catherine Deneuve - nejen, že její půvab musí okouzlit i Dalaljámu, ale nevybavuji si, kdy mě naposled nějaká herečka jenom svými pohledy či gesty zprostředkovala svou mysl i srdce. Yves Montand - ne, on neříkal každých 5 minut, že svou ženu miluje, on jí prostě miloval v každým záběru. Chlap s velkým CH. Gérard Depardieu - tak tenhle herecký výkon musí prostě vejít do učebnic filmařiny. Volbu zbraní zase nechte vejít do vás, nejlépe večer a na její návštěvu potom ještě dlouho nezapomenete. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Francie je moje únikovka, když jsem smutný. Tedy co se týče komedií. Ty totiž okamžitě zvednou náladu a potěší každou další scénou z nich. Nicméně mě nenapadlo, když mám naopak dobrou náladu, pustit si nějakou jejich klasickou kriminálku ze staré školy, která je pokaždé především smutná...ale pravdivá. Nevím proč, prostě jsem se jim vyhýbal. A teď už s čistým štítem můžu říct, že jsem dělal obrovskou chybu. Protože kromě naprosto úžasných, a před plátnem naprosto přirozených herců, se pokaždé jedná o velice silné příběhy, které jsem musel sledovat se slinou prahnoucí minutu po minutě dále se rozvětvujícího příběhu. Nádhera. Nemám slov. Yves Montand a Catherine Deneuve hráli tak nádherně, každá vážná scéna byla s takovou grácií. Věřil jsem jim naprosto všechno. Dokonce jsem jim věřil i to, že v tomto filmu lidskost přebila nenávist. Gérard Depardieu totiž svojí rolí nastavil tak neuvěřitelnou laťku, že nejde věřit ničemu jinému. Volba zbraní pro mě tak zůstává přímým vstupem do francouzských kriminálek a nesmírně mě mrzí, že ho zde hodnotilo tak málo lidí. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

No jo, Gérard, tady ve svých 34 letech hrál jak tornádo k nezastavení, jó to měl ještě kondičku, že jsem se nestačila divit. Roli neměl moc vděčnou, ale zahrál jí se vší parádou, ponořil se do ní cele a nakonec i to jeho vnitřní ukryté skutečné já, ke konci vyplulo na povrch. Herecký koncert, ale ne jen on ho předvedl. Yves Montand působil také tak, že bych k němu měla zcela jistě určitý despekt, podle toho jak jednal s druhými. Pravdou je, že jsem moc se těšila na Catherine, kterou považuji za jednu z vynikajících francouzských hereček své doby, ale měla jsem pocit, jako by tam toho prostoru se projevit neměla až tolik. Jinak díky za takové filmy, které jsou jasným svědectvím poctivé herecké a filmařské práce. Někdy mám takový zvláštní smutek na duši, že nejen fotbal, ale i filmy se hrály, protože to ty lidi vážně bavilo, konta byly na druhém místě, ale jak je to dnes....... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tyhle starý francouzský kriminálky já hodně můžu a tohle má asi všechno, co od takovýho filmu očekávám. Film teda trvá přes 2 hodiny a v závěru mi to přišlo dost natahovaný a překombinovaný, ale nenudil jsem se. A za vidění to stojí už jenom kvůli tomu, jakej výkon tady předvádí Gérard Depardieu. On má na kontě hromadu skvělejch rolí, ale tohle je asi jeho nejlepší výkon, co jsem zatim měl možnost vidět. A i když tady hrajou vedle něho další herecký esa, tak on je dokázal všechny strčit do kapsy a celej film ukrad pro sebe. Yves Montand a Catherine Deneuve si odehráli to svoje, zaujal mě pak ještě Michel Galabru, kterýho jsem znal do teď jenom z komedií. Vážnou roli ale zvládnul zahrát taky. Akorát ten jeho naivní pokus o zatčení byl spíš nechtěně komickej a hodil by se asi líp do Četníka ze St. Tropez. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ve filmu se sešly hned tři hvězdy francouzské kinematografie a z celého snímku jsou cítit ambice natočit působivý kriminální thriller v duchu těch nejlepších tradic francouzské filmové kriminálky. Úvod spojený s nástupem nevypočitatelného uprchlého zločince Mickeyho v podání živočišně hrajícího Gérarda Depardieu jakožto příslušníka nové generace galerky nespojené s pravidly starého podsvětí (jsme svědky zbytečné brutální vraždy dvou policistů) je nadějný a vypadá to na návrat k drsné škole 70. let. Jenže brzy se do filmu vloudí falešné tóny sentimentu, podivná psychologie postav a nepřesvědčivá společenská kritika v podání ambiciózního policejního důstojníka a dobrý dojem je ten tam. O chování některých filmových postav mohu prohlásit, že s ním nesouhlasím, tady finálnímu konání Montanda s Depardiem spíš lidsky nerozumím... Celkový dojem: 55 %. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Poklidné francouzské krimi se čtveřicí oblíbených herců - s Yvesem, Gérardem, Catherine a Michelem. Neurazí/nenadchne. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Konanie veľmi často spočíva v neoverených domnienkach. Vytvorených v hlave konajúceho. Vďaka tomu sa celá situácia často mimoriadne skomplikuje. Pretože sa nevysvteľuje, ale koná. Najlepšie neuvážene, impulzívne, citovo. Ilustráciou tejto skutočnosti je Voľba zbraní. Čo by bolo v poriadku, spolu s výrazom starej dobrej francúzskej krimi, ale nájde sa aj niekoľko "ale". Predovšetkým: nijako ma nedojali materské a manželské pudy zločincov a hneď za prvú, impulzívnu vraždu policajta, by som poslal okažite Mickeyho (Depardieu) do horúcich pekiel. Ďalej sa tu vytvára povedomie o tom, že bývalí zločinci dokážu žiť úctyhodným, krajinu zveľaďujúcim spôsobom a pokiaľ sa do ničoho nezapletú, treba ich nechať na pokoji. No a do tretice, chémia medzi Denevueovou a Montandom bola asi ako spojenie ananásu s cibuľou do jedného šalátu. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Skvělý ansámbl herců roztáčí dobře sladěnou kriminálku, která dovede vtáhnout. Jako červené francouzské Beaujolais, jehož chuť chutná napořád. Jízda, která rozhodně nepodléhá času. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Poctivá francúzka krimi s mierne gangsterským alebo skôr rebelským nádychom, kde tú rebéliu a divokosť bravúrne zahral G. Depardieu. Jeho kroky sú nepredvídateľné, koná v zlomku sekundy(Já tě zabiju ty krávo!...) a práve to je motorom filmu. Divák je jednoducho zvedavý, čoho je schopný, kam do až dotiahne a hlavne, či to prežije. Je fajn, že vo filme je niekoľko dobrých zvratov, napr. úvod a osud C. Deneuveovej. Osud malej dcéry Mickeyho mi bol jasný ihneď, ale ťažko si predstaviť lepší záver. Francúzi toto vždy vedeli...80%. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Volba zbraní je hodně slušné drama o konfliktu dvou mužů - uprchlého gangstera a bývalého boxera Mickeyho (Gerard Depardieu) s usedlým chovatelem koní Noelem (Yves Montand). Na útěku z vězení je při přestřelce těžce raněn Mickeyův parťák Serge, který svým zraněním podlehne a Mickey podezírá starého přítele Noela, který má také zločineckou minulost, že je zradil, a slibuje mu pomstu. Všechno je ale trochu jinak, jde totiž o nedorozumění, kterých je ve filmu vícero a činí příběh ještě tragičtějším. Noel, který měl v plánu žít klidný život se svoji milovanou manželkou Nicole (Catherine Deneuve), je tak přinucen znovu nahlédnout do své minulosti a s využítím starých kontaktů čelit této konfrontaci. Sám režisér Corneau o tomto snímku napsal: "Chtěl jsem vylíčit střet dvou mužů, kteří nemají nic společného - mladého zločince na útěku a staršího muže, který pod svou měšťáckou fasádou opět najde své mládí a minulost. Srážka těchto dvou vyděděnců je doprovázena mnoha násilnostmi." Volba zbraní má svůj spád, atmosféru i slušné hercké výkony Depradieua a Montanda. Určitě stojí za vidění, protože nejde o klasickou detektivku, ale o tragický příběh zpackaných životů, které se žijí v kruhu - nikdy z něj totiž člověk nemůže vystoupit ven a žít jinak... ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Klasická tvrdá francouzská "krimiškola". Osudy všech hlavních postav se tak nešťastně protínají, že se skutečně až někdy nechce věřit, že jde jen o film, dobře vykreslená situace tehdejší společnosti.. A na závěr v pointě vlastně překvapí hlavní zlo filmu, kterým je policista.. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Výborný film ze staré francouzské školy. Opravdu výtečný. Má jen jednu jedinou chybu, a sice tu, že ačkoli vypráví smutný lidský příběh plný nepříjemného rozhodování, bolesti, obav a žalu, nechal mě naprosto chladným. Já vím, že ne každý film může mít sílu srpnových tropů, ale přízemních říjnových mrazů už mám po krk. Zkusíme to jindy, třeba se vyšplháme aspoň na babí léto. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Námět jako kdyby vypadl z pera José Giovanniho, Corneau se pokusil snímku dát téměř Melvillovskou pomalost, což sice nevyšlo na 100%, ale chybělo tomu málo. Pomalejší rozjezd je kompenzován téměř zběsilým tempem závěru. Jen je škoda, že tou dobou již nežil François de Roubaix, jeho hudba by k filmu seděla určitě mnohem lépe. Hovořit o výkonu Montanda snad ani nemá cenu, že byl vynikající, zde zmínili mnozí jiní. Ale ráda bych vyzdvihla práci Michela Galabru, který podal svůj snad životní výkon, byť jeho komisař rozhodně nebyl hlavní postavou příběhu. ()

Sonnery 

všechny recenze uživatele

Pro mě volba výborná! Starší francouzský filmy jsou prostě stejné jako vykopávky dinosaurů - jakmile na nějakou narazíte, mají nevyčíslitelnou hodnotu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá drsná gangsterská francúzska škola. Bohužiaľ mi pri jej x-tej variácii bolo minimálne polovicu filmu jedno, čo sa deje, prečo sa to deje, komu o čo ide, kto koho miluje a kto koho zabil. Corneau sa nám snaží vsugerovať, že starí a aj mladší gangsteri sú celkom fajn chlapíci, ktorí občas niekoho zastrelia, ale napriek tomu nám nebráni si k nim vypestovať počas trochu neprimerane dlhých 135 minútach pozitívny vzťah. To ide ľahšie, keď je jeden z policajtov vykreslený ako úplný blb a jeho šéf zakazuje podriadeným po gangstroch strieľať, pretože on vie o ich kóde cti svoje. Postupne sa príbeh vyvíja smerom k divákovi, dostáva srdce a vstupom malého dievčatka na scénu dostane aj posledných váhavcov. Prostredie filmu je šedivé, nevľúdne a ukazuje Francúzsko vo farbách, na aké nie sme z tamojšieho mainstreamu zvyknutí. Slušný film, ktorý môže nadchnúť, pre vačšinu však bude priemerný, ale vyložene nesklame vďaka hereckej elite nikoho. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Výborná a nekompromisní francouzská škola akčního kriminálního filmu. Hrdiny tu pak jako obvykle nejsou lidé obyčejní, ale grázlové a policajti. Čestní, bezskrupulózní, ambiciózní, poctiví, zkažení, milující, stateční, zbabělí a mohl bych pokračovat.  A je jedno ke komu si daný přívlastek přilepíte.  Corneau nepředstavuje černobílé a šablonovité hrdiny, ale složité charaktery, jež si sympatie diváka získávají (nebo je ztrácejí) postupně.  Depardieu jako mladý cholerický bouřlivák, který nejde pro ránu ani výstřel daleko, nicméně  pod maskou drsňáka se celou dobu skrývá milující otec a vlastně velmi čestný muž.  Montand,  bývalý mistr zločinu, avšak už unavený honbou za dalším "dobrodružstvím", chce svůj klid a dožít spokojeně život se svou milovanou ženou. Okolnosti jej však donutí oprášit staré zvyky a  co se v mládí naučíš...  Galabru a Lanvin, střet starého a mladého, zkušenost versus ambice. Zatímco jeden už dávno ví, že rybář je vždycky trochu cítit bahnem, tak druhý svou dychtivostí způsobí tragédii.  Výborné ve všech ohledech, Depardieu pak na sebe  strhává pozornost největší a jeho choleričnost skvěle kontrastuje s vyrovnaným klidem Montandovým.    Jejich střet však odhalí, kým oba ve skutečnosti jsou a že se vlastně od sebe příliš neliší.  A zrcadlově se totéž odehrává na druhé straně zákona i Galabru a Lanvin se dočkají svého "rozhřešení".  Otec a syn, mladší a starší verze téhož člověka? To nechť si každý přebere sám, já sazím plnou palbu. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Montand, Depardieu, Deneuve, Galabru, a přesto je to hovadina! Tedy, námět by ušel, ale atmosféra tohohle filmu není ani surovosyrová, ani žádná. Připomíná to komisaře Moulina, hodně se tam děje, a filmu chybí opravdu pozitivní hrdina (Montand to není). Není to napínavé. No zkrátka tenhle film do staré fr. školy řadit nebudu. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Francouzské kriminálky zůstavají pro mne i nadále pojmem, leč tentokrát jsem se s tvůrci příliš nepotkal. Je možné, že se na celkových dojmech podepsal částečně i můj nepříliš pozitivní vztah k Gérardovi Depardieu (jeho šílený psychopat Mickey mne štval nejspíš daleko více, než bylo potřeba), ale přistihl jsem se, že se nedokážu nijak blíže dostat pod kůži asi postavě Noëla v podání Yvese Montanda (chvílemi Mickeyho kolega, chvílemi protivník – falešný zrádce?). Ten každou chvíli střídá různé povahy, postoje a překvapuje zcela odlišným a dohromady málo uvěřitelným konáním. K jeho galantnímu vystupování a milujícímu vztahu k ženě mi už nesedělo třeba ani to rozbíjení bytu pod jménem druhé osoby, ale závěr mi v tomto směru připadal ještě podivnější. Pozoruhodný zůstal pak rozehraný vztah mezi dvěma komisaři různého věku, byť na značně malém prostoru, jinak mi chyběl hlubší prožitek z tématu či právě stotožněním se s jednou z hlavních postav v příběhu kolem zapeklitého kruhu plném zbraní a vůbec mi tento film nesedl a kromě několika hereckých výkonů na něj nemám moc co oceňovat. 45% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Zdařilá avšak dost zdlouhavá a upovídaná francouzská kriminálka, ve které Depardieu dokazuje, že zvládá i vážné role. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Réžia českého znenia (ČT 1993) = Zdeněk Hnilica - Montanda dabuje Jan Schánilec, Depardieua Jiří Štěpnička, Deneuveovú Ljuba Krbová - klasická francúzska krimidráma. (10.8.2009) ()

Reklama

Reklama