Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý gangster, který, jak se domnívá, za své zločiny již zaplatil a nikomu nic nedluží, žije klidným životem farmáře, který miluje svou krásnou ženu a své koně. Ale minulost si ho stejně najde. Přihlásí se v podobě mladého jednoduchého gangstera Mickeyho, který spolu se Sergem, Noëlovým starým přítelem, se u něj ukryjí při útěku z vězení. Smrtelně zraněný Serge umírá a Mickey nedbá na Noëlovy rady. Zkušený Noël ví, že tento nezvladatelný zločinec představuje pro něj osudové nebezpečí. Ohrožen je on, jeho dosavadní život, ale i jeho krásná žena... Původně měl roli Noëla hrát Lino Ventura, ale ten ji, vzhledem ke svým striktním morálním zásadám, odmítl. Režisér Alain Corneau, má ve svých filmech vždy excelentní obsazení, vedle Yvese Montanda, se kterým se sešel ve svých filmech ještě dvakrát, obsadil Catherine Deneuveovou, Gérarda Depardieua, Michela Galabrua a tenkrát ještě málo známého Gérarda Lanvina. (Česká televize)

(více)

Recenze (89)

Tamdydam odpad!

všechny recenze uživatele

Neskutečně tupý film plný neuvěřitelně tupých postav s Mickeym v čele. Takové Bylo nebylo v Kocourkově. Ani se mi nechtělo věřit, že nejde o parodii. Nad zdejším hodnocením a některými komentáři zvlášť nestačím žasnout ()

Duke90 

všechny recenze uživatele

Prostý začátek ve stylu - utekli jsme z basy a všechno se nějak posralo - se v průběhu změnil na docela napínavou honičku mezi "gangstery" a "strážci zákona", kde skvěle vynikli jak Yves Montand tak i Gerard Depardieu jako zbrklý a nekontrolovatelný gauner, který dříve koná, než přemýšlí.To se ale týkalo i horlivého mladého policisty a stejně jako Gerard nadělal opravdu víc škody než užitku. Samozřejmě jsem pochopil, že pomsta byla v tomto případě neúprosná. Nakonec si všichni vzájemně tak zbytečně ublížili, až z toho tuhla krev v žilách a člověk se jen mohl ptát, proč ? ()

subic 

všechny recenze uživatele

Tady Gérard Depardieu opravdu jako padouch nezklamal a jeho hláška v českém dabingu na obsluhu benzinky "drž hubu ty krávo!" , to mě baví. Začátek je velmi slibný, potom následuje taková celkem nudná hodinka a konec už to nenarovná. Francouzské kriminálky mám rád, ale viděl jsem už řadu lepších a to jak mladších, tak i starších. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Bavilo ma to od začiatku až do konca.Kvalitny scenar,režija,strih a herecke vykony robia z tohto filmu nadštandartnu francuzsku krimalku z osemdesiatych rokov a to tam neboli ani Belmondo a ani Delon.80%. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Depardieu i Lanvin jako představitelé mladé generace na obou stranách zákona se chovali jako totální kokoti, jejichž uvažování (pokud tam vůbec nějaké bylo) jsem nebyla schopná pochopit. Stará generace v čele s Montandem zase byla nesnesitelně sentimentální. Nejhezčí na filmu byla Catherine a koně. A je to moc dlouhé. ()

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Todle mě nebavilo. Karty jsou jasně rozdané, ale místo zajímavého rozuzlění jsme nuceni sledovat poněkud nepřirozené řešení zápletky. To se nepovedlo. Postava Depardiea reaguje nesmyslně. ()

cinema_cz 

všechny recenze uživatele

Nostalgický návrat do do, kdy Francie produkovala poctivá kriminální dramata, stavící na akci stejně jako na psychologii. Odzbrojující herecký výkon Gerarda Depardieua. (Ci 04/2008) ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Docela zvláštní krimi, po jehož skončení přemýšlím, o čem to vlastně celé bylo - asi pojednání o gangsterské cti. Policajti jsou tu z různých důvodů neskuteční mamlasové, a všechny ostatní mužské postavy bývalí nebo současní kriminálnici. Trochu problém mám s tím, že tu není nikdo moc sympatický - ani zarputilý, ale nepochopitelně se občas chovající veterán v podání charismatického Montanda, a už vůbec ne magor s mozkem osmiletého chlapce, kterého živelně ztvárnil skvělý Depardieu. Scénář je pak sice na mnoha místech příjemně nepředvídatelný, jenže se dostává ke spoustu věcem zdlouhavou oklikou, a některé linky jako například koně nebo Deneuve jsou tu jaksi zbytečně. Zrovna v tomto žánru bych ocenil větší přímočarost. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Francouzské kriminálky mají svou tradici. Tahle je navíc dobře obsazená a hned od počátku slibuje zajímavou podívanou. Jenže pak film padá do opakování různorodých situací pořád dokola a než se hrdinové dostanou k vyřešení, točí se v kruhu. Nelíbí se mi hlavně chování některých postav, zvláště pak policistů, kteří dlouho spíše vyznívají buď jako absolutní amatéři, neschopní pitomci nebo naopak dost pomáhají zločincům tím, že se neumí domluvit a každý si jede na vlastní triko. Na druhé straně je většina postav neuchopitelných a není jasné, kým vlastně jsou, nejde je zařadit, zaškatulkovat. Tím se snímek stává po celou dobu neočekávatelným a nepředvídatelným, což je rozhodně plus. Alain Corneau se taky nebojí ukázat bezútěšnost francouzské společnosti a prohřešky proti morálním i společenským prohřeškům v 80. letech. Vidíme Francii depresivní a šedivou. ()

gotham 

všechny recenze uživatele

Kráska Catherine Deneuve, čestný bývalý mafián Yves Montand a štíhlý hajzlík Gérard Depardieu rozehrávají drama, u kterého se již na začátku dá tušit, že nemůže dopadnout dobře. A když se k tomu připojí ambiciózní a zbrklý detektiv, který nejdřív střílí a potom myslí, neštěstí je na světě. Působivé drama z francouzského podsvětí. 80% ()

ALchemik 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení byl výkon Gérarda Depardieu, který byl jakožto impulzívní kriminálník ve své kůži. Hodně si mně tím získal na svou stranu a nakonec se ukázalo, že to nebyl úplnej zatracenec. Catherine Deneuve si zahrála opět jednu z "chladných" krásek a film tak oživila i svým minimalistickým chováním (zejména v hotelovém pokoji). Film měl spád a řekl bych, že měl něco jako "happy end", což u mne bylo příjemné završení více než dvouhodinového řekněme "dramatu". Plnejch pět bez skurpulí. ()

tatka 

všechny recenze uživatele

Že je to francúzske a má to 30 rokov, tak dám z nostalgie 3. Keby to natočil nejaký Amík pred 4 rokmi, tak to dostane ledva jednu. ()

AlDelon 

všechny recenze uživatele

Volba zbraní není jen krimi-drama, je to i ,,Volba citů". Byť je sám o sobě hezky natočený, vyvstává mi před očima dvěma nebo třemi opravdu jemnými a silnými momenty plných citu, jenž se mi uložily do paměti. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrá kriminálna dráma, ktorej dej sa vinie okolo úteku Mickeyho a Sergea z väzenia. Vďaka zrade kumpána sa do príbehu bývalý gangster s manželkou, horlivý policajný inšpektor. Spletenec zúfalých akcií utečencov a skratových riešení ústi do tragického konca pre všetkých. Víťazom nie je nikto a každú zo strán zasiahnu zdrvujúce straty. Produkcia je výborná a necháva dosť priestoru vyniknúť jednotlivým charakterom, ktoré stvárňujú výborní a skúsení herci. Gérard Déparieu, ktorý tu hrá najtragickejšiu postavu, napriek svojmu mladému výzoru už mal za sebou viac ako 10 rokov účinkovania na filmovom plátne. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Jak píše Malarkey - klasická francouzská krimi je nepřekonatelná. Zde i přes svou délku nádherné vyvrcholení. Depardieu výborný. Také velmi dobrá hudba, jen občas dobarvující děj. I když po většinu filmu jsem to viděl na 75% a chvílemi se mi to zdálo už moc dlouhé, závěr byl na 85% a snad si to zaslouží i celý film. 25. 3. 2013. Druhé shlédnutí 22. 6. 2019 o 10% méně. ()

moorks 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mohl být kultovním...zajímavý scénář, doslova skvostné herecké obsazení. První polovina filmu to s nějakou tou chybičkou naplňovala, ale ta druhá byla doslova katastrofou. Stále natahovaný závěr, zmatená pomsta a nesmyslné krveprolití, to vše zcela zkazilo můj dojem z toho filmu. Frantíci umí točit krásná díla, ale umí je taky totálně zvorat. A tady to Corneau pěkně zvoral! ()

Bluerider 

všechny recenze uživatele

Silný film, který zanechává intenzivní pocit smutku ale ne beznaděje. Kriminální zápletka tvoří pouze pozadí příběhu o starých dluzích, které splácíme celý život, v němž hlavní roli hrají láska, tak často krutě poznamenaná osudovou náhodou, a přátelství, které pomáhá překonat beznaděj. Zdá se, že třetím ústředním motivem je pomsta, ale závěr nabízí jiné a i v tragickém kontextu celého příběhu lidské a nadějeplné východisko. Výkony všech herců jsou přesné a působivé (o Yvesi Montandovi, Catherine Deneuve nebo Gerardu Depardieuovi není třeba psát, ale zaujal mne i mladý Richard Anconina v malé roli optimistického a obětavého Mickeyho kamaráda). Film plyne pomalu a často beze slov, o to intenzivnější výpověď je obsažena v zámlkách a pohledech (scéna, kdy Noel přijde k autu, ve kterém leží zraněný jeho starý přítel), které skvěle doplňuje nevtíravá hudba. ()

Troniq 

všechny recenze uživatele

Chlapskej film, syrovej, dojemnej i drsnej, rozezvanej jako charakter mladýho Depardieu, co hraje jako o život. Francouzská kinematografie mi tímhle dílem zasadila slušnej úder. Le choix des armes je o osudových chybách, odvaze jednat a z části může vyučovat, co znamená být gentleman. Předměstí Paříže muselo bejvat vážně divoký... Nebo ještě je? ()

Reklama

Reklama