Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavným hrdinom filmu je mladý cigán Vinco, ktorý miloval svoju mladučkú ženu Šujanu. Jeho lásku nemohli pochopiť kamaráti, s ktorými vykonával vojenskú základnú službu. Napísali mu list, že mu je Šujana neverná. Vinco uveril každému slovu a svoju ženu zastrelil, pretože jedine smrť je podľa cigánskeho mravného kódexu trestom za neveru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

majo25 

všechny recenze uživatele

Nenápadný film, ktorý má zaujímavý odkaz. Inteligentný Róm, ktorý vie, čo chce robiť so svojím životom, akurát ho zradia emócie a tiež zdravý rozum. Možno tie dialógy boli viac strojené, niektoré konania postáv trochu mimo (že by si na Rómku robil nejaký biely zálusk) a záver mohol byť menej useknutý. Čakal som ešte to, keď sa o pravých autoroch listu dozvie aj hlavná postava, čo sa nestalo. "Zabil som Šujanu, bo bola zlá." Pochváliť možno obsadenie - mladučký Mistrík, trochu hnedého boxu a Róm ako vyšitý. Rovnako dobrí sú vo svojich postavách aj Valach a mladý Spišák. Neprávom zabudnutý film. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý, lineárny príbeh o dobromyseľnom, no zároveň trošku natvrdlom a žiarlivom pologramotnom cigáňovi, ktorý momentálne bráni vlasť. Streľba je jeho silnou stránkou, ale inak uverí každej hlúposti, každému žartíku. Následky takejto slepej viery môžu byť fatálne. Neveľmi zaujímavo (a čo sa týka vojenského života - nevierohodne) spracovaný film v niektorých svojich častiach môže zaujať leda ako sociálna sonda do života cigánskej osady na Slovensku počiatkom 60. rokov. Mňa zaujal ešte z jedného dôvodu: uvedomil som si, aké strašné následky mohlo mať pravidelné podávanie zbraní do rúk mojim kolegom na vojne, ktorí mali v zdravotnej karte zápis: mierna duševná zaostalosť, na ktorý sa z pohľadu nebezpečnosti nosenia samopalu alebo inej zbrane v strážnej službe v praxi vôbec neprihliadalo. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Opět jeden z podhodnocených a zapomenutých snímků let šedesátých. Přitom je tu přesně to, co má film obsahovat. Je cítit vášní, člověčinou, je tu velká láska i anonym, který by možná pisatel nenapsal, kdyby věděl, co způsobí. Ale že někoho raní bezpochyby tušil. Dobře napsaný příběh s vyladěnou muzikou. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ďalšia variácia na Rómea a Júliu s množstvom nedorozumení a tragédie. Rozdiel je v tom, že milenci sú z jednej spoločenskej vrstvy, menšiny. Kto si bez viny je presný názov filmu, kde si túto otázku na konci musí položiť každý, vrátane spoločnosti ako celku a inštitúcie ako "povinná vojenčina" a jej pravidlá. Dimitrij Plichta síce točí pomerne nezáživne, bez poriadnej dravosti, ale zase je jeho film vzhľadom na tému primerane temný a nielen tým, že sa odohráva z veľkej časti v noci. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Poviedkový príbeh, ktorý by si zaslúžil kratšiu minutáž a získal by viacej na údernosti. Priamočiary a v podstate veľmi jednoduchý príbeh rozpráva o nevinnom žarte, ktorý má fatálne následky. Ján Mistrík je v úlohe cigánskeho chlapca uveriteľný. Horšie už dopadli zobrazené reálie kasární. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Film z vojenského prostředí, jenž se prolíná s lokalitami z cikánského ghetta. Svým způsobem téměř dokumentární práce. Cikánská hatmatilka, kterou na sebe pořvávali členové osady nebyla ani otitulkována, čímž snímek dostává punc originality. Marie Málková, která si zahrála hlavní ženskou postavu Šujanu oplývá věrohodným charismatem romské dívky. Film má pomalé tempo, chvíle zvratu je překvapením a anonym, který způsobí tragédii je noční můrou členů posádky, kteří se na jeho napsání podíleli. Cikánské zákony jsou ve své jednoduchosti nekompromisní a brutální, ve své podstatě přitom přízemní a zaostalé. Ján Mistrík postavu Vinca ztvárnil také důvěryhodně a vzniknul tak film, který se svým tématem dotýká téměř antické tragédie. Ilja Zeljenka doladil příběh výtečnou hudbou a kameraman Karol Krška svými záběry opět čaruje. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Prosty pribeh prosteho cikana, ktery miluje svou zenu Sujanu ( velmi dobre zahrana Marii Malkovou ). Realie z cikanske osady jsou povedene, narozdil od tech vojenskych. No, jak jinak film mohl dopadnout, kdyz date cikanovi do ruky zbran?! ()

rudeboy 

všechny recenze uživatele

Film o nepodarenom žarte, ktorý bude mať fatálne následky. Za mínus považujem až prílišnú kauzálnu lineárnosť deja a prepálenú minutáž. Tak jednoduchý "minipríbeh" treba nasúkať do stredometrážneho filmu a bude to celé pôsobiť o čosi dynamickejšie... Oceňujem autenticitu okrajových postavičiek z cigánskej dediny a kvalitnú hudbu Ilju Zeljenku. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Romština se pěkně mísí se slovenštinou. Výborná Málková. Hlavní hrdina je nejlepší střelec, což se může hodit. Výborný Valach jako prokurátor. Vojáci jsou náruživí kuřáci. Důstojníci rovněž. Těžko odhadnout, který tábor vyhrává v nikotinové socialistické soutěži. Povedené záběry z vojny a to především střelby hned na začátku. Hezky natočená pouť a dobové atrakce. Vojáci hrají na tancovačce karty. Bylo by to tak za tři, ale absence nějaké umělé propagandy či politiky znamená balzám na duši a posouvá to na solidní čtyři ruďásky. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Chlapci? Majú ma radi, súdruh major." Základnú vojenskú službu absolvujúci cigán Vinco je dobrý strelec, ale inak veľa rozumu do svojej skoronegramotnej kučeravej hlavy nepobral. Preto je v kombinácii so zúfalou zamilovanosťou k vlastnej žene a neskutočne žiarlivou povahou vhodným cieľom pre vtípky od kolegov v zbrani, až kým sa to neskončí tragédiou, skoro až antickou. Výborne zahraný príbeh s dobrou hudbou a skorodokumentárnymi zábermi na cigánsku osadu pred 60 rokmi, ktorá sa od tej dnešnej odlišuje asi len absenciou satelitných antén na chatrčiach. ()

milos.bradik 

všechny recenze uživatele

Dobře vystižená cikánská mentalita, jak v té cikánské vesnici, tak v mysli toho pologramotného vraha. Výborně zahrané, zvlášť Mistrík a Málková jako cikáni, ale dobrý byl i Valach a ti ostatní záklaďáci, třeba Kepka. Utkvěl mi v mysli i ten délesloužící vojín, sám jsem zažil dobu, kdy byli ještě i poddůstojníci jako vojáci z povolání, ale dobu délesloužících vojínů již nepamatuji i když vím, že byli i tací. ()

Reklama

Reklama