Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou formálně detektivního příběhu je bývalý partyzán, který pátrá po skutečném vrahu své ženy - a do vyprávění se náhle vtírají mnohé události ze zdánlivě již uzavřené minulosti. Jenže film se tváří experimentálně, pohrává si s temnou osudovostí, hledá jakoby modelové, nadčasově vyhlížející konflikty týkající se odvěké lidské nesnášenlivosti. Toto nepříliš zdařené ozvláštňování bylo nepochybně příčinou, proč se vynořilo podezření z ideologické úchylky; Letokruhy řadu let čekaly na své uvedení v kinech - až se na ně úplně zapomnělo. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Radko 

všechny recenze uživatele

Manická posadnutosť hlavného hrdinu pravdou vydá na konci svoje ovocie. Je však trochu nahnité, vďaka použitým postupom. Ďalšia podivnosť slovenskej kinematografie, ktorá si na svoje plecia nabrala príliš mnoho motívov, konaní, miest a zámerných znejasnení. Film skončil v trezore, čo v kontexte jeho celkovej zvláštnosti nie je ničím výnimočné, pretože rozhodne sa o ňom nedá hovoriť ako o ideologicky podvratnom. Vychutnať si takéto filmy dnes na filmovom plátne je interesantný zážitok. Zaujímavosťou je, že Andera Čunderlíková mala vyšší honorár za každý filmovací deň než Juraj Kukura v hlavnej úlohe. Dôvodom zrejme boli dva jemne odhalené zábery, ktoré patrili asi k najväčším plusom celého veľdiela. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Film na mě dýchl trochou zvláštní poetičnosti (hudby, některé scény, ale i celkový ráz vypravování). Tím hlavním tématem, který se filmem táhne je hledání vraha, po kterém se pídí hrdina, a je si jistý, že je jím jeden z korytárov, kteří žijí po svém, a mezi nimiž vyniká mladá žena neobyčejně racionálním vývojem svého uvažování, násobeným dívčím půvabem, který ale hlavní hrdina ponechává stranou, neb jde stále za svým cílem, ačkoli v jeho situaci je značně těžké, prakticky nemožné najít a především usvědčit vraha....Jak to nakonec dopadá - věří se pouze lidským slovům. Ty mají váhu největší...Těžko uvěřit, že by lidé někdy byli tak pravdomluvní a jen to stačilo k objasnění činu. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Letokruhy sa úporne snažia, ale kombinácia detektívneho pátrania po vrahovi manželky, psychologickej sondy do mysle povojnového človeka a napokon zakorenené predsudky voči menšine sú nad jeho sily. Príbeh je príliš rozvrstvený, má mnoho motívov. Komunisti film zakázali, lebo sa nebál ukázať skutočnosť, keby bol scenár jednoduchší, mohol byť zaujímavejší pre dnešného diváka, lebo mu originalita vonkoncom nechýba. Potešili ma herecké výkony, predovšetkým Július Vašek podal veľmi sústredený výkon. Čunderlíkovú nahovorila Ida Rapaičová. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Spojení Kukura-Čunderlíková fungovalo. Názorná ukázka houževnaté slovenské mentality, podmanivá hudba Štěpána Koníčka ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Film plně dokazuje pravdivost tvrzení, že sice né každý podivný film je slovenský, ale každý slovenský film je podivný. Minimálně ten černobílý, protože barevný jsem snad ještě ani neviděl. Zkrátka smrtelně vážné téma, rev, bitky, krv, tvrdé slovenské palice, absence jakéhokoli humoru. Přesto mě to v tomto případě tato směska jaksi podivně fascinovala. ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Překvapivě velmi dobrý zapomenutý slovenský film. Myslím, že tehdejší cenzor měl důvod film poslat do trezoru. Zobrazené vztahy majoritní společnosti k menšinám, náznak bezvýchodného postavení jednotlivce vydaného napospas rozvášněnému davu, předsudky a pověry, hledání pravdy, téma viny a trestu – to vše mohlo vyvolávat asociace na tehdejší vývoj ve společnosti. Odpovědnost konkrétního viníka je skrývána – „byla válka“, „zastřelili ji Němci“. Ve skutečnosti vrah jedná pudově v kombinaci ze strachu o vlastní život a život své rodiny. Tak raději zbaběle „dorazí“ ženu přeživší popravu, než aby přinesl vlastní oběť. Vztah hlavního hrdiny ke skupině dřevařů je poněkud nevyvážený. Střídavě s ními normálně komunikuje a střídavě na ně naléhá, aby mu vydali vraha. Nakonec překvapivě viníkovi odpouští a pokusí se žít společně – s dcerou vraha. Snímku trochu uškodila žánrová nevyváženost. Film sklouzává z detektivky k podobenství a kolem 50. minuty, kdy je hlavní hrdina pod vlivem alkoholu, jsou zde rozpoznatelné i komediální prvky. Celkově je však film velmi zajímavý. Výborné herecké výkony podali: Kukura, Vašek, J. Mistrík, Čunderlíková. Na malé ploše ukázal své herecké umění i Anton Šulík. A jako bonus artistka Magda Paveleková. Svůj názor vám sdělili hoši Gek a Čuk. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československé drama odehrávající se v létě 1945 na Slovensku. Hlavní postava, tajemný muž Dušan Vávra, jenž se představí jako profesor přírodopisu, pátrá po vrahovi své ženy, jež byla zastřelena poté, co přežila německou popravu, aby svým voláním nepřivolala zpět okupanty. Vynikající, charismatický mladý J. Kukura v hlavní roli je přesvědčen, že smrt jeho ženy má na svědomí někdo z kočovné rodiny živící se zpracováním dřeva, jež v onom osudném dni tábořila poblíž místa vraždy. Ačkoli všichni z početné rodiny kočovníků tvrdí, že paní Vávrovou zabili Němci, mladý vdovec se nevzdává pátrání, jež ho nakonec zcela pohltí, chorobně rodinu pronásleduje a po čase se stane takřka jedním z nich. Ve vedlejších rolích se mimo jiné objevili J. Vašek, jako hlava rodiny, dále jeho půvabné dcery A. Čunderlíková a H. Gregorová a nebojácný syn J. Mistrík. Ve snímku mě zaujal neustále se měnící, zpočátku vypočítavý vztah mezi J. Kukurou a A. Čunderlíkovou, neboť po určitém sblížení mu dotyčná byla její rodinou dosti cynickým způsobem nabídnuta jako náhrada za jeho mrtvou ženu. Drama též ilustruje výpověď o situaci v nelehké poválečné době, neboť tragické válečné události stále zasahují do přítomného života lidí a také izolaci hrdé kočovné rodiny, jež neustále musí polykat trpké, nesnášenlivé chování od ostatních obyvatel. Název filmu symbolizuje práci se dřevem, jež byla ve snímku několikrát detailně zobrazena. Filanovy Letokruhy hodnotím jako nadprůměrný snímek ze slovenské produkce, s výborným výkonem J. Kukury a zajímavým závěrem, kdy se ukázalo, že ona hledaná totožnost vraha nebyla zase až tak důležitá. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý film, který patří k dozvukům nové vlny na počátku sedmdesátých let. Není to sice žádný zázrak, ale má své kouzlo a mladá a krásná Čunderlíková zde odhalí ňadra. ()

Reklama

Reklama