Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Měl odvahu, širokou duši a láskou raněné srdce. Gérard Depardieu ve filmové adaptaci slavné Rostandovy hry. Paříž, rok 1640. Cyrano z Bergeraku, muž nápadný především svým nosem, ale o nic méně svým vtipem, pohotovostí a básnickým rýmem se zamiluje do své krásné sestřenky Roxany. O tu se uchází i hrabě de Guiche – ženatý „mlsný kocour". Roxanino srdce však patří mladému kadetovi ze Cyranova pluku, Kristiánovi. Roxana žádá Cyrana o pomoc a ochranu mladíka – a Cyrano, ač nešťasten, souhlasí. A tak se stane, že z úst i pera Kristiána vycházejí Cyranovy verše. Roxana se zamiluje, a sama netuší, že víc do veršů, krásných slov, než do samotného Kristiána. Zhrzený de Guiche se mstí – a muži musí do války. Roxana spěchá za tím, jehož dopisy si tiskne na svá ňadra...
Francouzská adaptace Cyrana z Bergeraku režiséra Jean-Paula Rappeneaua je snad možná vůbec nejlepší filmovou adaptací tohoto klasického díla Edmonda Rostanda. Okamžitě po svém uvedení se film setkal s diváckým ohlasem nejen ve Francii, ale dokonce i mimo Evropu.
Největší podíl na světovém úspěchu má Gérard Depardieu, scénář a vynikající režie. Ve filmové internetové databázi lze napočítat až jednatřicet významných světových ocenění jako: Oscar za kostýmy, deset Césarů, 2 Zlaté glóby a mnohá další. (Česká televize)

(více)

Recenze (118)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Kostýmy + 4 nominace: Cizojazyčný film, Herec HR - Gérard Depardieu, Výprava, Masky . . . . . . . . Zlatá Palma - výběr ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Špičková adaptace Cyrana s Gerardem Depardieuem v hlavní roli je opravdu povedeným kouskem. Jeden z nejlepších evropských filmů přelomu 80. a 90. let. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nádherný přepis díla, které bude zábavné a zajímavé za všech okolností, kdy se ho chopí zajímaví tvůrci. Zamýšlet se nad kvalitami tohoto filmu, kde hlavní roli hraje Gérard Depardieu je asi stejné, jako se zamýšlet nad kvalitou aktuální pražské divadelní hry, kde hlavní roli hraje Martin Hoffman. Oboje je geniální, přehnaně teatrální, zatraceně zábavné a v jistých místech nezapomenutelné. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $15,3miliónov║Tržby USA $15,140,007║Tržby Celosvetovo $41,300,000║ Ej, veru, netušil som do čoho idem a tak som si musel nečakane túto kino projekciu, ktorú uviedol samotný Gérard Depardieu vytrpieť. Divadelné básnické dialógy/veršíky boli absolútne mimo mňa, dejovo to bolo pre mňa nehybné a len málo scén ma ako tak pobavilo, samozrejme Depardieu bol fakt skvelý ale čo z toho keď film si nenájde cestu k vám, tažký film. /videl v kine: 40%/ (videl na festivale Art Film Fest 2010) ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Nelze jinak než za 5. Nedokážu si představit lepšího Cyrana než Gérarda. Jak mohl Irons v tomto roce získat místo něj Oscara za Zvrat štěstěny?! Dépardieuův výkon je prostě dechberoucí - předsmrtný dialog/monolog si pouštím zas a znovu. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Často filmované i divadelně uváděné vlastně silně tendenční Rostandovo drama se v tomto případě dočkalo špičkové, nezapomenutelné filmové podoby. Ponechávajíc původní divadelní východiska, dává režie filmu osobitý, mimořádně silný náboj, jehož korunou je jeden z nejlepších Depardieuových výkonů. Určitě jde o jednu ze špičkových, ne-li vůbec nejlepší filmovou podobu volné féérie o životě pozoruhodného Gaskoňce (Cyrano je historickou postavou francouzských dějin XVII. století). Často vidět znamená v tomto případě hodně moc se těšit a pak - při zhlížení- si ještě více užívat. Právem. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

K večeru nivém často kráte, je i mé srdce něhou jaté. Sleduji milence pri měsíci, jak zavěšeni jdou snící. I já by chtěl takto jít, v obětí svou lásku mít. Šílím a náhle na zdi zřím, profil s nosem obludným. (10/10) ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Art above entertainment. Cyrano disponuje skvělými hlavními herci (dominuje Gérard Depardieu), výtečně zpracovanou dialogovou lyrikou a prvotřídními maskami. Na druhou stranu to má klasická negativa filmového zpracování divadelní hry. Papundeklové kulisy, záměrně přehrávající herce v podstatě ve všech vedlejších rolích a neslanou nemastnou dramaturgii. Divadelní adaptace se tvoří těžko, podobně jako ty herní a dobře uchopit se podaří málokterá. Tato se dá ustát, leč za vyslovenou hitovku bych ji nepovažoval. ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Nádherná adaptace s dech beroucím výkonem Gérarda Depardie... "Ba, to je láska, vskutku, ten cit tak žárlivý a strašlivý, pln smutku, to vskutku láska je v svém celém rozvášnění, to pravá láska je a sobecká přec není! Jak rád za štěstí tvé bych vlastní štěstí dal, aniž bys věděla – a nic bych nežádal, jen aby zdaleka tvůj smích mi zazvonil, který svou obětí jsem tak rád vykoupil!" ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo že by Gérard Depardieu mohl hrát Cyrana. A když ho zde takto vystřihl, najednou si těžko umím představit někoho vhodnějšího. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Depardieův Cyrano má přesně promíchány všechny tři základní pilíře svého bytí: romantiku, hrdinství i fanfaronství. Ale neboť spoléhám na to, že velký Gérard česky neumí a do francouzštiny mu to nikdo nepřeloží, musím konstatovat, že mým soukromým Cyranem byl, je a zřejmě navždy bude Jaromír Hanzlík. Rappeneau mě více oslovuje ve svých komediích. Bohužel scéna bitvy byla režijně tak odfláknutá a neumětelská, že k tomu komediálnímu rámci měla mnohem blíže, než k předlohou zamýšlenému dramatickému. Zato závěr, kdy se režisér evidentně hercům nepletl do jejich práce, nechal Depardieua zazářit v předsmrtném monologu. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

To vám byla píčovina, to vám teda povím, při pomyšlení na ni doteď slzy roním. To vám byla píčovina jako cíp, dokonce u Rychle a zběsile, bylo mi už líp. Děj plynoucí tak strašně unyle, že nestačilo mi ani jedno promile. Po celou stopáž kousal jsem se nudou, nad touto nepěknou, francouzskou ostudou. Příběh o tom, jak Cyrano chtěl prošťouchnout sestřenčinu díru, avšak jeho velký nos bránil mu spatřit tuhle škvíru. A tak zbylo mu pouze, onanovat ve své touze. Snad pouze závěr mohl za něco stát, to bych ovšem nesměl v té době již spát. [8 %] ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Depardieu jako Cyrano pěl, verše, nad kterými dnem i nocí bděl. Verše lásky, verše srdce, bez nadsázky, vždy tak prudce. Prudce jako vítr z nebes, u konce už nikdo nehles.. ()

meave 

všechny recenze uživatele

Na krásu víla sporá, na dušu štedrá bola, a láska kúzlom pána, ho pobláznila zmála. A hoci príbeh tento, už po stáročia známe, o cite v hrudi prudkom, vždy radi počúvame, tie slová s vôňou kvetu, keď zoskladajú vetu. Tak jedna myseľ krásna, dá hĺbku inej tvári, a láska v srdci živá, tú túžbu kruto kvári. Láska tá mužov dvoch k žene tej dojemná, určite zaujme každého – nielen mňa. Ako to dopadne? Záhadu odmyká, v nádhernom príbehu, ceruzka klasika. Keď máte srdce otvorené, a láska keď vás čaká, tak príbeh lásky pokorenej, vás dozaista zláka. A veru je to nádhera, keď s citom človek pozerá... ()

Reklama

Reklama