Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Měl odvahu, širokou duši a láskou raněné srdce. Gérard Depardieu ve filmové adaptaci slavné Rostandovy hry. Paříž, rok 1640. Cyrano z Bergeraku, muž nápadný především svým nosem, ale o nic méně svým vtipem, pohotovostí a básnickým rýmem se zamiluje do své krásné sestřenky Roxany. O tu se uchází i hrabě de Guiche – ženatý „mlsný kocour". Roxanino srdce však patří mladému kadetovi ze Cyranova pluku, Kristiánovi. Roxana žádá Cyrana o pomoc a ochranu mladíka – a Cyrano, ač nešťasten, souhlasí. A tak se stane, že z úst i pera Kristiána vycházejí Cyranovy verše. Roxana se zamiluje, a sama netuší, že víc do veršů, krásných slov, než do samotného Kristiána. Zhrzený de Guiche se mstí – a muži musí do války. Roxana spěchá za tím, jehož dopisy si tiskne na svá ňadra...
Francouzská adaptace Cyrana z Bergeraku režiséra Jean-Paula Rappeneaua je snad možná vůbec nejlepší filmovou adaptací tohoto klasického díla Edmonda Rostanda. Okamžitě po svém uvedení se film setkal s diváckým ohlasem nejen ve Francii, ale dokonce i mimo Evropu.
Největší podíl na světovém úspěchu má Gérard Depardieu, scénář a vynikající režie. Ve filmové internetové databázi lze napočítat až jednatřicet významných světových ocenění jako: Oscar za kostýmy, deset Césarů, 2 Zlaté glóby a mnohá další. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (118)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Jeden z najväčších filmov všetkých čias, oscarový film, jeden z najlepších neanglicky hovorených filmov a neviem čo ešte, no dobre. Teraz by som chcel dodať niečo ja. So Cyranom mám spoločný veľký nos a prenechanie žien, ktoré sa mi páčili iným. Pri tomto filme som sa však natrápil. Jedna vec je, že je veršovaný a to z neho robí jedinečný film, je to adaptácia už známej veci, no Cyrano mi nikdy nesadol. Proste tento príbeh nemám rád, nepáči sa mi, celý scenár bol pre mňa utrpením a aj tie veršované reči sa mi nie celkom páčili. Film samotný mal cez dve hodiny a k nálade mi nepridal. Keďže nie som Francúz, tak ani dej a ani samotný film som si nedokázal vôbec užiť a nenašiel som si tam takmer nič, čo by ma oslovovalo a preto mi jeho pocty môžu byť jedno. Bol to pre mňa nedivácky film podobne ako napríklad Markéta Lazarová, no tu tento názor so mnou nebude zdieľať každý, proste aj objektívne, keby som to chcel ohodnotiť, tak sa utopím v pózach, symboloch a frázach, na ktoré by som navyše potreboval mať niečo ešte načítané, ale zážitok, či odkaz si z toho nevezmem. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych neřekl, že mě bude bavit filmová adaptace divadelní hry ve verších. Nicméně je tomu tak, Cyrano z Bergeracu mě pobavil velmi. Samotné verše byly nápadité a především vtipné. Navíc Gérard Depardieu si roli viditelně užíval, stejně jako Miroslav Donutil dabing, oběma pánům patří velká poklona. Opakovat verše z filmu tady nebudu a sám žádné vymyslet neumím, proto přidávám všem tvůrcům k pokloně ještě čtyři hvězdy. ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Gerard Depardiu, jedna z posledních stále dosti hrajících legend fr. filmu. Cyrano z Begeracu, klasický kus, který i na našich jevištích s oblibou stále nastudovávají různé divadelní spolky. Tahle hra patří mezi ty divadelní hry, které se řadí mezi velké. Pro film není většina divadelních her psána a je to vždy znát. Nicméně hlavní je charakteristika postav, jejich projevy, proto také v každé generaci se najdou diváci, které tyhle klasické kusy zaujmou. A zajímavé na nich je právě to, že jsou o člověku a mezilidských vztazích na řadu způsobů. Pokud má některý z dnešních dramatiků pocit, že na trhu dramatického umění je velká mezera, tak může sednou a napsat něco lepšího. Ale to se neděje. Ale může se to stát. To se vyloučit nedá. K samotnému zpracování - zaujme to asi nejvíc toho, kdo tuhle hru nezná, ale nic revolučního to není. Nejlepší je, aspoň pro mě, vzít si nějakou divadelní hru, a přečíst si ji sám. A těch skvělých her zase není tolik. ()

Don Maty 

všechny recenze uživatele

V zásade krásny film ale veľmi náročný skrz veršovanie textov. Obdivujem tých, čo to dabovali. Bohužiaľ nie som fanúšik klasiky. Ako ľúbostný príbeh je to nádherné a Gérard Depardieu podal fantastický výkon. A nesmieme zabudnúť na úžasné exteriéry, kostýmy a dobové spracovanie kde som si myslel, že som naozaj v stredovekom Francúzsku. Aj bitva famózne spracovaná. Jednoducho klasika, žiaľ pre mňa nič viac. Ale chápem každého, kto tento film resp. hru, predlohu obdivuje. Je čo...4 ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Tragický osud fanfaronského básníka a nosatého šermíře patří k nejkrásnějším příběhům o nesobecké lásce. Vrací se znovu a znovu ve stále nových úpravách a variacích a stále funguje. Stále může být vzorem, nedostižnou metou všem zamilovným. Mám rád úsměvnou odlehčenou moderní komediální variaci s nosatým Stevem Martinem, z věrných adaptací pak mám nejraději tuto. Gerad Depardieu je famozní, jeho láska nesmrtelná stejně jako fanfaronství, s nímž vyráží sám proti stu a s nasazením vlastního života, vlasrtní lásky i vlastního srdce bojuje za štěstí své milované Roxanny. V jeho podání je pravdivý každý verš, který jeho postava stvoří, každé slovo, které svěří dopisu, každé vyznání, pronesené za sebe i za Christiana. Povinnost pro všechny snílky, básníky a romantiky. A teď? Já komentář svůj odhazují v dál... ()

Galerie (54)

Zajímavosti (7)

  • Snímek byl v roce 2010 zařazen časopisem Empire mezi sto nejlepších filmů světové kinematografie. (Terva)
  • Film je první barevná adaptace stejnojmenné knihy. (Terva)
  • Pro film bylo potřeba 2 000 herců a stejný počet kostýmů. Některé kostýmy byly speciálně navrženy přímo pro tento snímek. (Terva)

Reklama

Reklama