Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tolik chtěl žít, milovat a mít své přátele, ale minulost byla stejně neúprosná jako gilotina... Bankovní lupič Gino Strabliggi strávil deset let ve vězení, kde měl spoustu času k úvahám. Když prošel branou věznice, doufal, že může udělat tečku za svou minulostí. Za jeho předčasné podmínečné propuštění se přimluvil kurátor Cazeneuve, který po mnoha letech práce s vězni poznal, že to Gino s nápravou myslí vážně. Dokonce se spolu spřátelí natolik, že Gino začne ke Cazeneuveovi chodit na návštěvu a tráví s jeho rodinou volný čas. Najde si práci v tiskárně, majitel si ho váží, a Gino se vážně zamiluje. Minulost ho však dohání na každém kroku. Je pronásledován nejen svými bývalými kumpány, ale i umanutým policejním inspektorem. Ten je přesvědčen, že se lidé nemohou od základu změnit, a špehuje Gina na každém kroku… (Česká televize)

(více)

Recenze (351)

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.2/10] | me: Nadčasový film pojednávajúci o živote trestaného človeka, o snahe opäť sa začleniť do spoločnosti, o snahe zabudnúť a ísť ďalej a ... zároveň o tom všetkom čo takýmto snahám pomáha a stojí v ceste. Je to komplexný film, ktorý je plný deja a výborného herectva. Je to film, ktorý sa človeka dotkne a tak výborne spĺňa svoju úlohu. ... every time when I thought about that young man who tried his best to correct his mistakes but experienced a lot of unfortunate ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Klasický francouzský film jsem si včera po desetiletích zopakoval. Dojmy, které jsem si odnesl, jsou poněkud rozporuplné. Poetika detektivního žánru, na které je film postaven, se v řadě momentů dostává do rozporu se způsobem zobrazení a pojednání některých scén. Nejvíce je to patrné v úvodní části, líčící idylická setkání Strabliggiho s Cazaneuvovou rodinou, zcela nepropracována zůstává milostná náklonnost Cazaneuvovy dcery k Ginovi, hodně hluše vyznívá i zachycení jeho druhého vztahu k vnadné bankovní Anglofrancouzce. Klady a silná místa na druhé straně převládají tam, kde jde o skutečnou drsnou krimiatmosféru. V mnoha ohledech to platí pro soudní scény i vlezlé fízlovství posedlého vrchního policejního inspektora Goitreaua. Tento záběr má obecnější platnost: ukazuje, že i v demokratickém státě mohla - i může - často policie propadat chování, které do toho estébáckého či gestapizujícího nemusí mít zas tak daleko. Štvanice na zušlechtěného člověka končí tragicky: nedobrovolnou smtí oběti, která ke svému hrůznému činu byla dohnána protidemokratickým chováním svého policejního antipoda. Řadu viditelných slabin režie i scénáře přetrvávají dva skvostné herecké výkony: Delonův a Gabinův. Při závěrečné scéně - vrcholném okamžiku jinak spíše průměrného díla - , v níž jde Gino na smrt, obě skvělé herecké kreace vrcholí. Patok nechuti a odstupu od justičních orgánů, největší přání mladých hlavních hrdinů filmu i jeho hlavní kritické poselství, nejlépe vystihuje strachem ze smrti stažená tvář Delonova hlavního hrdiny. Tato část jeho myšlenkového jádra je evidentně nadčasová. Pro kvalitu obsahu i dosahu filmu také jednoznačně určující. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Tipycký prípad toho, keď sa mi z nespravodlivosti zdvýha žalúdok. A nie len to. Tento film ma dostal skôr psychicky, než emocionálne, a to už je čo povedať. Prežil som krásny depresívny večer... Na tie Delonové ksichty sa nedá zabudnúť. Mimochodom mladučký Gérard Deparadieu príjemne prekvapil, na začiatku som si to ani neuvedomil, že je to on :) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Koncert dvoch hereckých sólistov, v ktorom obidvaja hrajú prvé husle a zároveň sa vzájomne doplňujú tak, aby spravili z tohto komorného filmu jedinečný zážitok. Pomalé tempo a dusná atmosféra, ktorá minútu od minúty hustne, ma trýznili čoraz viac a skľučujúci záver som od nervov takmer nevydržal. Jednoduchý scenár, miestami možno až príliš, ale práve kvôli tomu by som sa vôbec nečudoval, keby bolo v závere napísané, že sa tvorcovia inšpirovali skutočnými udalosťami. 85%. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Až se mě někdo v budoucnu zeptá, zda znám nějaký psychonátěr beze špetky oddechu, který je neuvěřitelně silný a dojemný a to všechno bez jakékoli prvoplánovosti a kalkulu - ihned odpovím "Dva muži ve městě". ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Probuďte se, páni porotci! Promiňte, pane předsedo, ale dva z těch pánů spali. Později by toho mohli litovat. Jedná se přeci o neštěstí člověka.“ Když někdo deset let sedí, venku na něj sice může čekat nesmírně trpělivá manželka, ale také staří kumpáni a až paranoidně nedůvěřiví komisaři. Gino má však u cesty k zařazení se do společnosti i vězeňského vychovatele Cazeneuvea, který s ním bude i v těch nejtěžších chvílích. Silný psychologický souboj je podkreslený nesmírně silnou atmosférou a nabízí herecké výkony, které si diváky zaručeně podřídí!! Jen netuším, kdo byl lepší - Gabin x Delon? ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Rapídne viac stráviteľnejší snímok, ako posledná skúsenosť s týmito dvoma osoba v jednom filme, ktorý bol priebehom ďaleko viac za hranou (Sicílsky klan). Námet ako taký, je bežná prax v realite. Kurátori bežne ručia za svojich "klientov", no tu je dopad ďaleko viac závažnejší. Delon ma príliš ako herec nebaví, Gabin je zas tradične nadpriemer, pričom kvalitu nahor ťahá najmä samotný príbeh .. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nejlepší Delonův film, jeden z nejlepších Gabinových a nejspíš i nejpovedenější francouzská kriminálka vůbec. Film, který vidíte jednou, dvakrát, třikrát a pořád nemáte dost. Dva muži ve městě člověka donutí, aby se zamyslel sám nad sebou i nad společností, ve které žije... i když z toho může pořádně mrazit. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Film považuji za velmi zdařilý, zajímavý. Zvláště oceňuji výkon Michela Bouqueta ztvárňující postavu mimořádně odporného zavilého a provokujícího komisaře. Málokdy je vidět tak perfektního záporáka. No, nezabili byste ho? ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Docela nepříjemný krimi drama ze života a bez happyendu. Gabin a Delon si odehrají svoje stejně jako ten odpornej paranoidní fízl, ale na mě moc pomalý, odtažitý a celkově divácky nevstřícný.55% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Silná herecká zostava. Gabin, Delon a "gilotína"...Zaujímavo podaný film s komentujúcim vnútorným hlasom Gabina, ktorý rozpráva príbeh bývalého gangstra. Po prepustení z väznice je Delonova cesta za spokojným a kľudným životom dosť komplikovaná, jeho zlodejská minulosť ho stále prenasleduje a policajti mu to neuľahčujú. Hlavne zbytočne horlivý a podozrievavý inšpektor, ktorý ho kedysi dostal za mreže. Jednoducho neverí, že bývalý zlodej urobil za minulosťou hrubú čiaru. Až záverečná scéna s gilotínou mi pripomenula, že som to kedysi dávno ako malý chlapec tajne videl. Film by mohol byť emocionálne silnejší, pretože príbeh na to má. Možno film trocha zostarol, možno si režisér schválne nechával od diváka odstup, no každopádne ide o veľmi dobrý film. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ginovi Strabliggimu nikdy nemohlo být dopřáno svůj boj vyhrát. Výborná kriminálka jakou umí natočit pouze Francouzi. Film nemilosrdný a nespravedlivý, přesto bez sebemenšího soucitu. Mistrná práce. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Uchvatny scenar, brilantni Gabin, jako vzdy ledovy Delon - jeden z nejlepsich franc. kriminalnich filmu vubec. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je nejen nejlepší, troufám si při svém skromném rozhledu tvrdit, ale i nejdokonaleji ztvárněná realita kriminálního světa, který každá společnost právem zavrhuje, avšak i z něj by měla vést cesta.! Bezvýchodnost situace, v níž se nachází nebohý utrápený zloděj v podání skvělého Delona a muž na pravém místě, jeho osobní dozorovatel, zkušený geniální Gabin, který snad v žádném svém filmu nezklamal. Toto dílo s velkým "D" si zaslouží mou pochvalu plně. Atmosféra 70.let, kdy byla ještě používána na nejtěžší zločiny ve Francii gilotina, doplněná smutnou až tragickou hudbou. Konec je na filmu asi nejlepší a poprava nejdrsnější... u tohoto filmu si každý musí nutně přiznat, že vše není tak ideální a spravedlivé, jak se může zdát od pohledu.... Ba i spravedlnost jest slepou a hluchou!!! Druhý nejtragičtější snímek "Staré Francie"...tím prvním míním Kočku.! ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Film Dva muži ve městě je obzvlášť v závěru skutečně hodně působivým dílem, jehož poselství o krutosti výkonu nejvyššího trestu platí dodnes. Skvělé je charismatické a minimalistické herectví Jeana Gabina, který dokazuje že málo může být někdy hodně, ale výraznou postavu vytvořil i Michel Bouquet, jehož komisař je odpudivý skutečně kvalitně. Přesto mi však ve filmu vše úplně nesedlo. Podobně jako u jiných jinak dobrých francouzských filmů mi některé dialogové pasáže přijdou povrchní, nesouvislé a předvídatelné, přesto však se jedná o doporučeníhodný snímek. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem tomuto snímku moc nevěřil a očekával jsem, že se s hodnocením nedostanu nad 3*, avšak s postupem času se můj dojem vylepšoval, až jsem tohle kriminální drama sledoval s pořádným napětím a zájmem. Jak už tu bylo řečeno, vše působí tak uvěřitelně a reálně, až to člověku vleze hodně hluboko pod kůži. Lví podíl na tom má perfektní Jean Gabin a též Alain Delon. Závěr filmu je vskutku silný a utvrzuje mě tak v mém hodnocení. 5* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Dva herečtí velikáni v příběhu tak opravdovém a úpřímném, až z toho nepříjemně mrazí. První půlka je sice trochu zdlouhavá a nezáživná, ale ta druhá vše bohatě vynahradí a strhne divákovu pozornost skutečně nevídaným způsobem. Emocionálně silné zakončení je pravda to jediné, které si opravdu zoufale nepřejeme, ale celkové vyznění a působivost snímku jen zvýrazňuje..80% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších francouzských filmů vůbec. Delon jako gangster s podmínkou a touhou začít znovu a Gabin člen probační služby věřící, že to Deloin si to ve vězení všechno promyslel a svoji nápravu myslí vážně. Bohužel je tu ještě inspektor Bouquet stopující ho jako ohař, který ho chce dostat za každou cenu.... Bohužel, seknout s dráhou kriminálníka není tak jednoduché a i když stokrát chcete, minulost vás stejně neúprosně dožene, stejně jako vlastní návyky... SPOILER - při setkání Deloina s nablýskanou naostřenou kráskou jsem se třásl jako osika, byl dojat a naštván na systém takovým způsobem, že vidět před domem policejní citroen, tak ho snad jdu zapálit.... Nutno vidět. * * * * * ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Výborná studie o tom, že minulost se dříve či později znovu ozve. Brilantní herecký koncert Alaina Delona a Jeana Gabina. Strhující komorní film, který má jeden z nejsmutnějších ústředních hudebních motivů. ()

Reklama

Reklama