Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tolik chtěl žít, milovat a mít své přátele, ale minulost byla stejně neúprosná jako gilotina... Bankovní lupič Gino Strabliggi strávil deset let ve vězení, kde měl spoustu času k úvahám. Když prošel branou věznice, doufal, že může udělat tečku za svou minulostí. Za jeho předčasné podmínečné propuštění se přimluvil kurátor Cazeneuve, který po mnoha letech práce s vězni poznal, že to Gino s nápravou myslí vážně. Dokonce se spolu spřátelí natolik, že Gino začne ke Cazeneuveovi chodit na návštěvu a tráví s jeho rodinou volný čas. Najde si práci v tiskárně, majitel si ho váží, a Gino se vážně zamiluje. Minulost ho však dohání na každém kroku. Je pronásledován nejen svými bývalými kumpány, ale i umanutým policejním inspektorem. Ten je přesvědčen, že se lidé nemohou od základu změnit, a špehuje Gina na každém kroku… (Česká televize)

(více)

Recenze (351)

deckardx 

všechny recenze uživatele

Asi nejpusobivejsi francouzsky film, co jsem kdy videl.. Vyborna dvojice Gabin-Delon dala jasne najevo, ze jsou to velikani evropskeho filmu.. Clovek vi, jak to skonci, ale nechce si to pripustit a chce to odvratit... Zlocinec, ktery se stal dobrym clovekem, ale detektiv to nemuze pochopit a je mu porad za zadama.. A tak se stane, co se asi dalo cekat.. Brilantne zahrane.. ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Patrně nejsilnější film dvojice Gabin – Delon. Delona v dávnověku daboval můj brněnský oblíbenec Ladislav Lakomý, měkce, dramaticky, geniálně. Když mluví Lakomý, netřeba titulků. Z filmu v některých pasážích čiší taková beznaděj, že se člověku chce až křičet. Vyšetřovatel je tak nenáviděnou figurou, že to se ve filmu tak často nezažije. Gabin je zralý, chápavý, věří. Je v něm moudrost stáří, zkušenosti ze všech rolí, které už měl za sebou, překrásná a netuctová fyziognomie. Gabin se neokouká, ani náhodou. Proč dají odsouzenci novou čistou nažehlenou košili a pak z ní stříhají límec? ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Silný film s vynikajícím obsazením. Film o zločinu a trestu.Tedy o trestu jistě, ale jestli o zločinu, tak to je otázka.Vězení narovnalo Delonově postavě záda, a ta se rozhodla žít spořádaným životem.Ovšem naráží na vlastní minulost, anebo spíše naopak.Konečně je zde výborně zahraná postava profesně deformovaného a psychicky alterovaného policejního komisaře, který se prostě rozhodl Strabliggiho zničit.Komisař překročí únosnou míru při kontaktu se Strabliggiho milenkou a drsně je strestán.Rozjede se státní mašinerie, která chrání své úředníky.A nepomáhá nic, Srabliggi ačkoliv lidsky i morálně je vítězem, tak končí pod gilotinou. Jak jsem napsal zpočátku je otevřen také problém trestu smrti.Gabinova postava je parádně zahraná.Hodnotím vysoko. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Hodně pomalý rozjezd, ale nabere to obrátky s příchodem poňekuď posedlého komisaře, ve své oplzlosti velmi dobře zahraného... na druhou stranu, člověk by měl být schopen snét trochu té nespravedlnosti a příkoří. Film má bohužel od půlky zcela jasný průběh, což trochu tlumí celkový dopad. Oba dva herci nesmírně charismatičtí (zvlášt Gabin). ()

latvar 

všechny recenze uživatele

Povedený film, Gino, coby napravený kriminálník, který si odseděl 10 let za loupeže, chce vést normální život, ale komisař, který ho dostal do vězení mu nevěří a dělá mu ze života peklo. Jednou Ginovi rupnou nervy a dopadlo to tak, jak dopadlo. Pro mě 80% ()

Vercinix 

všechny recenze uživatele

SPOLIER: Dle filmu byla spravedlnost slepá a Delon byl obětí státního aparátu a lačnosti justice po svém nenapravitelném trestanci. Podle mě byl film (a především Gabin) slepý k cholerické letoře člověka co se neuměl ovládat a když se někdo neumí ovládat nemůže ručit za sebe ani on sám. Do chvíle než vybuchl, tak mohl být dobrý člověk, ale když vybuchl, tak zabil. Ano - bylo mi ho líto, ano - je to přísný trest se kterým notebene nesouhlasím už z principu, ano - měl i své dobré stránky, ale ne - není neviný. Co spousta těch kteří se ovládli, co spousta těch kteří nejdou rozbít palicí auta, nenafackují sousedovi atd.? Afekt je pouze polehčující okolnost, nikoli osvobozující a na toto tento film zapomíná. ()

LexBarker 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších filmů o tom, že cesta do pekla je většinou dlážděna dobrými úmysly... Film z časů, kdy se nestříhalo rychle a zběsile a dialogy a příběh byly důležitější, než na efekt vystavěné obrazy bez hlubšího smyslu. Jose Giovanni, mimochodem sám bývalý trestanec, vytvořil jeden z nejdepresívnějších filmů všech dob. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

První moje setkání s Alainem Delonem a vlastně i Jeanem Gabinem. A setkání to bylo více než příjemné, leč sem čekal krapet svižnější a víc krimi film. 2 muži ve městě je drama, kterému k dokonalosti a mojí absolutní spokojenosti chybí akce. Alan je prostě fešák a naprosto chápu, že nejedné panence, poctivé studentce lámal ve svých nejlepších letech srdce. Stejně tak jako jeho, tak i mě doháněl zvrhlý a pomstychtivý inspektor téměř k šílenství. A naprosto sem chápal, že tento "gestapácký" nátlak dostal bejvalýho vězně až vlastně pod gilotinu, brrr. Postrádal sem zde nějakej výraznější hudební motiv a moment, který by mě výrazněji utkvěl v paměti... Ale rozhodně tohodle kousku nelituju a navíc si můžu odškrtnout další film z top 200, jahůů :o) ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

To je moja srdcová záležitosť. Opäť spolu Gabin + Delon. Po tomto filme som dlho nemusel M.Bougueta, ktorý hral komisára. Nezabudnuteľná záverečná scéna filmu. V kine sa normálne plakalo, ešte aj dnes keď si to pustím mám takéto pocity......... Moc dobré , hodnotím 95%. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Dva muži ve městě jsou možná prvním kriminálním filmem, který jsem jako dítě viděl a tehdy na mě zanechal tak hluboký dojem, že i po mnoha letech jsem ho podle obsahu bezpečně poznal. Delon jako muž, který je propuštěn z vězení a přes nejpevnější vůli začít znovu, přes lásku ženy a přátelství kurátora (mistrovský výkon Gabina) to nejde. Do cesty se mu staví policajt, který mu nedá dýchat, pronásleduje ho na každému kroku a nakonec ho donutí ho k zločinu. Následně ho semele nelítostná soudní mašinérie. Krásná kamera, hudba, vnitřní monology Gabina, syrová nepatetická reálnost příběhu a nakonec i tvrdá kritika systému dělá z filmu opravdovou francouzskou klasiku. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto filmu mne opravdu mrazilo v zádech....žádné násilí nebo krev....prostě jen z toho faktu, že když si někdo s mocí vezme do hlavy, že vás zničí, tak vás zničí a vy s tím nic neuděláte ač máte sebeušlechtilejší úmysly... ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

Když jsem byla malá, ten krutý konec jsem nemohla strávit. Dlouho jsem pak tenhle film ignorovala, protože jsem tu depresivní atmosféru a nespravedlnost už znovu nechtěla vidět. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Když von má takový pěkný voči... Ale stejně je pro mě těžký uvěřit, že: 1. by si z něj vychovatel chtěl stůj co stůj udělat kamaráda, neřkuli adoptivního syna. 2. že by se z darebáka Gina stal po propuštění takhle hodnej chlapec. 3. že by se od cajta nechal vyprovokovat do té míry, aby ho umlátil k smrti - musel by být padlej na hlavu. Ale třeba i byl. Limo bez happy endu. ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Už jsem dlouho neviděl rádobyáčkový film s tak vykonstruovaně plochými a černobílými charaktery. Bývalý bankovní lupič se v lochu změnil na hodného a milujícího manžela a dobráka od kosti. Zatímco odporný a zlý policajt si na něj zasedl a nedá pokoj, dokud ho nedostane. Stejně jako odporný a zlý prokurátor a vlastně celý zbytek justice. Bla bla blá. Místy to bylo všechno tak nereálně přehnané až se mi chtělo smát. Tedy skoro. Vlastně ani nebylo čemu. Tohle není velký film. Není ani dobrý. A vlastně to není ani kriminálka. Spíš psychologické drama. A Gabin hraje všechny role stejně. Srovnání s Rudolfem Hrušínským není adekvátní. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Prozatím nejlepší film s Alainem Delonem, co jsem viděl. Možná proto, že není jedinou hvězdou ve filmu. Jean Gabin to celé táhne a mladší Delon se k tomu skvěle přidává. Propuštěný trestanec Gino (Delon) se chce napravit, udělat tečku za minulostí a žít poctivý život. Má sice zdatného pomocníka v postavě kurátora Cazeneuva (Gabin), ale také nepřátele… podezřívavé policajty, kteří mu neustále jdou po krku. Dva muži ve městě jsou drsným filmem o nerovném boji proti silným a neměnným předsudkům. O tom, zda člověk má dostat druhou šanci. O boji proti nevyhnutelnosti osudu. O nespravedlnosti světa. O snaze člověka vzdorovat cizí nepřátelské síle. Film postupně graduje v nemilosrdné drama, které vypadá až mrazivě reálně. Možná v tom je jeho největší síla. Výtečně civilní a minimalistické herecké projevy obou hlavních představitelů jen podtrhují silný zážitek… čtyři hvězdy. ()

krtek138 

všechny recenze uživatele

Dost možná nejvíc nespravedlivý film, jaký jsem kdy viděl. Když máte po ruce dva geniální herce, kvalitní scénář a šikovného režiséra, může vzniknout nezapomenutelný snímek. Už více než 40 let od vzniku stále nesmírně působivé drama se silným koncem, na který věřte, že nikdy nezapomenete. ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Film, v ktorom podla mňa nič nefunguje. Hlavný záporák je úplne absurdný, bývalí parťáci (lupiči) hlavného hrdinu sú až groteskní. Smrť prvej manželky len tak akosi prebehne. Potom sa ožení opäť, čo sa spomenie len tak mimochodom. A za smiešnych okolností nastáva vražda. Funkčná je podľa mňa iba posledná polhodina - t.j. príprava na tragický koniec. ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Brilantně gradující dílo, na kterým oceňuji hlavně značnou realitu, jenž poselstvím podobně laděnému ONDSKANU, byť po celou stopáž vyrovnanějšímu a emocionálně hlubšímu, trochu schází. A stejně jako paní obhájkyně jsem názoru, že justice národa, který vymyslel něco tak ubohého, jako je gilotina, se už z pouhého principu nedá brát vážně. Gabin a Delon opravdu uměli, ačkoliv na hvězdičkový fullhouse DEUX HOMMES DANS LA VILLE podle mě nemá, protože ač krátký, stejně se rozjíždí nudně a pomalu. Anyway, klasika, jenž je poprávu v TOP 200 (aktuálně však o fous - 195. místo - a řekl bych, že to s tím umístěním nebude lepší). ()

Reklama

Reklama