Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Počas Druhej svetovej vojny, mladá Rosa a jej matka prevádzkujú hotel na talianskom vidieku. Čakajú pritom na otca (manžela), kým sa vráti z vojny. Keď matka zomrie za tragických okolností, Rosa zostáva na všetko sama a musí znášať neustále ponižovania a perverzné útoky hostí. Za nejaký čas začnú v hoteli zomierať hostia rukou neznámeho vraha v kabáte a klobúku. Mohol by to byť jej otec, ktorý sa vrátil z vojny, aby pomstil svoju dcéru? (Astaroth12)

(více)

Recenze (14)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Vynikající, ponuré a značně atmosferické (především ten starý hotel, kde se to celé odehrávalo) giallo s hodně netradičním příběhem a s naprosto neočekávaným a dvojznačně vyznívajícím závěrem. Člověk by nevěřil, že na tomto samo o sobě tragickém pozadí lze točit ještě takovýto detektivní příběh. Dá se říct, že jsem se vážně moc nenudil, film mě udržoval stále v napětí a navozoval mi ty správné pocity strachu. Po vizuální stránce velmi uspokojující, násilí zde bylo místy překvapivé a dost překvapivé byly i sexuální scény a nahota, na film z roku '77 a na žánr giallo tedy rozhodně. Nebylo zde sice tolik krve a grafických scén násilí jako v jiných žánrovkách, film si to však vynahrazoval právě tou atmosférou, ponurostí a jistou osudovostí, v tom byli Španělé, ale i Italové opravdoví mistři už v 60. letech ve všech těch gotických hororech atp. Od režiséra Barilliho můj první kousek, ještě sehnat "Il Profumo della signora in nero", které kritici vyzdvihují dokonce ještě výše jako tu absolutně originální giallo klasiku. Tento rozhodně zajímavý polozapomenutý film se mi ale i tak líbil, rozhodně doporučuji...P.S.: Luca Merendu jsem zde ze začátku vůbec nemohl poznat. Leonora Fani v roli uštvané dcery, která sloužila jako předmět touhy několika velmi pochybným a tajemným hostům v hotelu, byla nejen krásná, ale i velmi talentovaná, jak to ostatně bylo vidět v tomto filmu. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

U nás prakticky neznámá záležitost, kterou není lehko zařadit do specifického subžánru. A to jak umístěním děje do období druhé světové války, tak neotřelým vývojem příběhu, v němž mladičká dívka coby majitelka rozsáhlého penzionu čelí neustálému ponižování a sexuálním útokům tamních hostů. Nemůžu říct, že by mě první půlka vysloveně bavila, protože do hororu má daleko, spíše se podobá sociálnímu dramatu. Teprve až ve druhé polovině se to solidně rozběhne - na řadu přijdou vraždy, bloudění v tmavých chodbách a na závěr i jedno překvapivé rozuzlení. Co ale nesmim opomenout, tak je hudba: na horor poněkud netradiční ústřední motiv, ale tempo nakopává úchvatně. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Najväčším mínusom tohto "gialla" je fakt, že ide o samotné giallo", pričom paradoxne, tá prvá polovica je ďaleko lepšia, ako druhá spolu so záverom, ktorý je od úvodu prakticky očakávaný. Zamrzí, že sa dalo z námetu vyťažiť viac. Vojnu cítiť len z nádychu, strach ľudí prakticky nepreukázaný, pričom všetci chľastajú a trtkajú, akoby ani neboli v ohrození života. Doplnok v podobe diamantov je len akýmsi klišé, ktoré nič nerieši. Absolútny záver síce môže prekvapiť, no celkový dojem už príliš nezachráni. Viem koho bude "Pansione Paura" baviť, no za mňa čistý, až nie slabší priemer. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Hotel plný hajzlů (a nemám na mysli toalety) a kurev. Místo, kde se zastavil čas a kde nebýt občasných náletů a toho, že někteří vzpomínají na své blízké, zdálo by se, že válka není. Dvě třetiny drama mladé Rosy, na níž dohlíží matka, zatímco jí pomáhá vést hotel. Když matka zemře, je Rosa na vše sama a charaktery hostů se projeví naplno. Muži jsou vykresleni jako prasata toužící jen a jen po ženách a ženy pro změnu jako kurvy. Každopádně směrem k závěru nabírá film na obrátkách a smrt má žně. Není to klasické giallo, páč kromě dvou mrtvol je vrah znám a není jeden. Jde spíše o temnou kriminálku šmrcnutou divnou Itálií, co má v sobě prvky rape a revenge  a výstavbou trochu připomíná western (jak zde zmiňuje i pepua). Výtvarná kamera - mnohé obrazy by se daly rámovat, červená a modrá, oprýskané staré sídlo a nechybí ani bouře. ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci španielsko-taliansky film. Neviem, či ho mám zaradiť ku hororu, ale určite je z jednej časti aj niečo ako vojnová dráma a z druhej zase atmosferický horor so zopár prvkami (s)exploitationu. Zo začiatku dej pôsobí veľmi jednoducho, hneď si myslíte, že viete o čo ide. Ale nebude to tak, dej sa uberie takým smerom, ktorého koniec by ste v živote nepredpokladali. Celé sa to odohráva v poloprázdnom hoteli počas druhej svetovej vojny, kde je každý deprimovaný z bombardovania, ktoré môže prísť každú chvíľu. Hlavná postava je správkyňa, no vlastne jej dcéra, ktoré čakajú na otca (manžela), kým sa vráti z vojny. Dej sa začne komplikovať keď matka zomrie a všetko ostane na dcére, ktorá má niečo okolo 16-17 (herečka určite 18+ keďže sme mohli vidieť jej excelentné kozičky a bobra). K tomu má ešte matka v podkroví chlapa, o ktorom nikto nevie a nesmie ho tam nikto nájsť, čo dáva snímku veľkú tajomnosť. Tento film mi odporučil Kangax ako niečo na, čo by som mohol urobiť titutlky. Podobne ako povedal Kangax pri snímku Residencia, La (1969): "Podľa dnešných štandartov by sa jednalo iba o priemerný horor" je tomu tak aj tu. Film stojí hlavne na atmosfére, tajomnosti a akejsi depresii z vojny. Ako vźdy hovorím, španielske horory sú geniálne. Tu to platí dvojnásobne. Takže sa môžete tešiť na titulky! ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Až překvapive vělmi zvláštní film, vymykající se klasickému pojetí gialla hned v několika základních oblastech. Absentuje jak jasná kriminální linie tak i v podstatě tajemný vrah. Všechno je v tomhle ohledu jasné a ukázané. Zpočátku film jede takřka v čisté rovině dramatu mladé dívky a jejích nepříjmenéstí s vedením hotelu. NAkonec i na nahotu, otevřenou erotiku a nějaké ty mordy dojde a film vygraduje velmi zvláštním, silným, přesto ne zcela jasným a přímým závěrem. Kromě prostředí stojí za zmínku představitelka hlavní role, která filmu a postavě vtiskla tu správnou atmosféru. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Hudba bola prekvapivo podmanivá.Bol tu veľmi parádne rozvinutý príbeh,ktorý siaha až k druhej svetovej vojne.Tak asi hodinu to je sociálna dráma do života dievčiny,ktorá to v živote nemala ľahké. Mladé dievča bolo krásne,jemné a sálala z nej nevinnosť.Je tam vyobrazené všetko do detailov.Posledných 30 minút som sa dočkal aj vrážd a tak ani moje krvilačné chúťky neboli potlačené aj keď tej krvi tam nebolo veľa.Je to hlavne dráma s prvkami gialla.Ta finálna pointa,myslel som si ju ale len ako poslednú možnosť ale nečakal som že to tak naozaj bude.Je to len tak frcnuté giallom ale sila príbehu bola očarujúca.Som spokojný. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Jak přistoupit k filmu, který se dlouhou dobu tváří být jen obyčejným dramatem z doby druhé světové války, v němž hlavní postava, mladá dívka Rosa, neustále čelí sexuálním narážkám a obtěžování ze strany mužů rozličného stáří a stupně nadrženosti? Jistě, tíživou atmosféru války lze tušit po celý film… naštěstí ale vcelku nezajímavé téma se v druhé polovině zvrtne v dost temný horor (který je na konci i lehce okořeněn westernem) a kvůli tomu stojí za to se na film podívat. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Giallo z hotelového prostredia počas 2. svetovej vojny. Partička náruživých hotelových psychopatov, ktorú obsluhuje mladé dievča - sirota, z ktorej sa nakoniec tiež vykľuváva psychopat. Hlavne smerom k záveru sa z toho stáva podivný filmový patvar, v ktorom čiastočne zaujme hlavná predstaviteľka. ()

tenebrae86 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film a neobvyklý žánrový experiment. Režisér Barilli nebyl údajně s výsledkem spokojen, ale mě se snímek celkem zamlouval. V jádru komorní drama odehrávající se na pozadí 2. světové války s krimi/mysteriózní zápletkou, napínavým dějem, násilnými výjevy a hororově ponurou atmosférou. Moc mě bavila ta nesourodá skupina vyvrhelů užívající starý venkovský hotel v čele s vynikajícím Lucem Merendou, který si zde střihl nezvyklou roli násilnického playboye a kriminálníka Rodolfa. I Leonora Fani byla skvělá, její postava osiřelé dívky Rosy je moc hezká a milá, divák s ní nemá problém soucítit a fandit jí. K závěru se pak příběh přehoupne skoro až do jakéhosi noir/westernu, což mi už připadalo trochu překombinované, ale zakončení mě naštěstí uspokojilo, takže 4 hvězdičky mohu udělit s klidným svědomím. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Giallo zasazené do 2. světové? Bohužel, jedná se spíš o temný thriller/drama, detektivní motiv v tom není vůbec žádný. Ani ta válka ve filmu není nijak zvlášť promítnuta a přitom nejlepší scéna je paradoxně při náletu. Takovou morbiditu a tak dobře zobrazený strach ze zásahu člověk jen tak nevidí. Moc se nepodařilo vytvořit nějaký smysluplný příběh - to Španělé nikdy neuměli - viz. pozdější telenovely. Komixový konec je jak z jiné planety a vypadá jen jako berlička a rychlá zkratka a ani jsem moc nepochopil co tím autor zamýšlel. Stojí za vidění, pokud chcete spatřit Merendu jako uhlazeného slizouna s knírkem. ()

messi@h 

všechny recenze uživatele

Bohužel tenhle film na mě nezapůsobil, atmosféru jsem z něj moc necítil a i dějově je velmi jednoduchý - v podstatě se děj dá shrnout pár slovy - mladá dívka, obtěžovaná hosty v hotelu jejích rodičů, čeká na návrat otce z války... A to je vážně všechno. Dívka čeká a čeká, hosté jsou úchylní a slizcí a obtěžují a obtěžují... a ani konec není žádné překvapení. Mně se tedy film dost táhnul, jestli ale někoho jeho atmosféra zaujme, asi bude hodnotit lépe. ()

Reklama

Reklama