Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jean Lucas je propuštěn z vězení, kde si odpykával pětiletý trest za bankovní loupeže. Komisař Duroc, který ho zatýkal, na něj čeká před věznicí, aby mu sdělil, že nevěří, že by vedl vzorný život a hodlá ho sledovat. Až ho znovu zatkne, bude povýšen. Lucas však hodlá žít jako slušný občan a najít si práci. Má nějaké šperky, které prodá a utržené peníze si chce uložit v bance. Má však hroznou smůlu protože banku přepadne zmatený Francois Pignon, který si navíc Lucase vybere jako rukojmí. Ve Francii není jediný policista, který by pochyboval o tom, že to byl právě Lucas, který přepadení provedl. Pignon donutí Lucase, aby nasedl do jeho auta, a odjedou. Je však tak nešikovný, že nechtěně Lucase postřelí do nohy. Lucas chce k lékaři, ale Pignon si nemůže dovolit jít do vězení. Musí se starat o svou šestiletou dceru Jeanne, se kterou zůstal sám. Zaveze tedy Lucase ke svému známému veterináři, kde ho ošetří. Pignon je zoufalý a proto se odhodlal k tak zoufalému činu. Kdysi býval vedoucím obchodního oddělení, ale před třemi lety byl propuštěn a poslední rok žije jen ze sociální podpory. Jeho dcerka po smrti matky přestala mluvit a on má nyní jedinou šanci, odjet s ní a penězi do zahraničí, kde by začali nový život. K tomu potřebuje falešné doklady a prosí Lucase o pomoc. Lucas se ho chce zbavit a domluví mu schůzku s Labibem, který by mu doklady mohl obstarat. Problém je v tom, že Labib nevěří, že z loupeže má jen 84 tisíc a chce za doklady půl milionu... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (234)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Při vykrádání banky bych byl asi podobně úspěšný jako Francois Pignon, ale to není ten pravý důvod, proč mám Uprchlíky rád. Ono se totiž málokdy podaří namixovat komedii, kriminálku a drama do takového celku, aby se divák zasmál a přitom byl napnutý, jak to vlastně dopadne. Uprchlíci jsou důkazem toho, že to jde, i když si vzpomínám, že v mládí jsem se u tohoto snímku bavil mnohem víc, než při včerejší repríze. Avšak jeden primát musím tomuto snímku přiznat - vystupuje v něm postava potrhlejší, než Pierre Richard ve své nejroztržitější formě. Zdravím, doktore Martine a ne, děkuji, nechci utratit. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Já mám nohy z tvarohu! Podle mého soukromého názoru jeden z nejlepších filmů Francise Vebera i Pierra Richarda (o fous před JSEM NESMĚLÝ, ALE LÉČÍM SE), který odstartuje dnes již legendární scéna s nepovedeným přepadením banky. Drsný Gérard Depardieu ve vedlejší roli, za roztržitým Richardem herecky vůbec nezaostává a vyloženě s ním kontrastuje. Dojemný, ale i velmi vtipný snímek, který pohladí. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Uprchlíci jsou nádherný film, asi jako plno filmů z Francie, které tam vznikaly v 70. a 80. letech. Do pokoje mi přinesl neuvěřitelně krásné emoce. Radost, smutek..přátelství. Tak krásné zážitky se prostě nedají zapomenout. Tak také vím, že nikdy nezapomenu na takovéto filmy a vždy pro mě budou mít velký kus v srdci. ()

Homer.p 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nejlepší přepadení banky na filmovém plátně. Na druhou stranu je zde i jedna z nejdojemnějších scén, kdy ten trhovec dá Richardovi zralá jablka místo těch plesnivých, které mu předtím on tak neobratně ukradl. Po všech stránkách skvělý film, na který se vždy rád podívám. Škoda, že v současné době se již takové komedie nanatáčí. Jo a ta hudba, no prostě paráda. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Nostalgie po osmdesátých letech, kdy se filmová naivita ještě nemusela nutně snoubit s blbostí – na to dnes, v době pokročilé sofistikovanosti, moc často nenarazíte. Ale možná že v osmdesátkách taky ne a Depardieu, Richard, Veber (a Cosma) jsou prostě frejři, kteří to tenkrát takhle dávali. Na kostřičku historky o bankovním lupiči, kterého si vybere jiný jako rukojmí, sotvaže opustí bránu vězení, tvůrci rozvěsili slušný počet vtipných scének typu „senilní zvěrolékař léčí průstřel nohy“ či „blbec s punčochou přes hlavu odjišťuje granát“; přerušují je vlastně jen ty dojemné, které nepřeváží a dokonale fungují. Richard, jehož polohu v „sólových“ filmech alespoň v mých očích často opouští tragikomická rovnováha ve prospěch čistě tragické (takže nepřipomíná Krustyho jen účesem), má v Depardieuovi vhodného vyrovnávacího parťáka. Největším frajerem pro mě přes veškerou chválu zůstává představitel bankovního ouřady, kterej zřejmě bez jakýchkoliv triků zručně pověsí lup na zářivku. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • Snímka Utečenci bola natáčaná vo francúzskom meste Bordeaux. (dyfur)
  • Poslední čas na hodinách v přepadené bance je 9:41 a záhy na policejní stanici, po příjezdu Lucase (Gérard Depardieu) a Pignona (Pierre Richard), čas na hodinách ukazuje 11:04. (Ganglion)
  • Gérard Depardieu a Pierre Richard si společně pod stejnými filmovými jmény Jean Lucas a Francoa Pignon zahráli také o 3 roky dříve ve filmu Otec & otec (1983). (Skarface)

Reklama

Reklama