Reklama

Reklama

Dina

  • Norsko Jeg er Dina (více)
Norsko / Švédsko / Francie / Německo / Dánsko, 2002, 125 min

Obsahy(1)

Malá Dina je nevinnou obětí tragické nehody, kterou jí truchlící otec nikdy nedokázal odpustit. Citově strádající dívenka roste jako dříví v lese a zmítá se mezi myšlenkami na smrt a chutí žít. Z osamělosti ji dokáže vytrhnout jen hudba a laskavý domácí učitel. Dina hledá útěchu ve fantazii, která jí otvírá dveře do spirituálního světa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Dílem mystická kráska, dílem racionální chladná žena, někdy oblečená jen do záplavy vlasů, s violoncelem, koněm nebo mužem mezi nohama a duchy v zádech v krásné severské přírodě v obrazově velmi dráždivém filmu.... "Všichni jednou umřou a ty, co neumřou, zabiju". 4,5*. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Tragedie, která zaviní, že se z bezstarostného dítětestane zmatené „zvířátko“ , které si cestu k dospělosti, objevuje pomocí instinktů a „svých styků se smrtí“. A objevuje ji bez zábran, se všemi krajnostmi vášně pro to co miluje, obdivuje, potřebuje, chce anebo už nechce!!! Musím přiznat, že po úvodním "hororu" z prádelny jsem jen stěží odolávala pokušení film vypnout! Naštěstí jsem víc věřila vkusu člověka, který mi tento mysteriózní film doporučil. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nerád by som bol sexistický, ale DINA ťažko osloví mužských divákov. Ole má vynikajúci cit pre tajuplnú atmosféru (čo potvrdil už v Strážcovi mŕtvych), ale problém mu robí príbeh. Taký veľký, až ho upodozrievam, že mu oňho vlastne ani nejde. Zato sa vyžíva v atmosfére a v hereckých výkonoch. Z tých nezaujmú ani tak muži (Depardieu, Eccleston), ale skôr titulná Maria Bonnevieová. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Znamenité herecké predstavenie všetkých zúčastnených na čele s Mariou Bonnevie, krásna dobová atmosféra a príbeh preplatený množstvom veľmi kvalitných dialógov. Ani to však nestačilo, aby ma tento film dokázal dostatočne zaujať. 60%. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu jsem rád, že jsem vůbec vydržel do konce, čemuž v zásadě vděčím pouze podařené vizuální stránce a nadání Marca Beltramiho... ()

Ketri 

všechny recenze uživatele

"Už nikdy nikomu nedovolím, aby mě někdo opustil!" Jo, každému prostě jednou dojde trpělivost. Úchvatný příběh, který potěší jak ženy (hrdinka je samostatná žena činu, která se dokáže pohybovat v uzavřeném světě mužů, nejde pro ránu daleko a má obchodnický talent) tak i muže (je to bláznivá děvka). Vynikající herecké výkony, krásná hudba a příroda, hodně zajímavá výtvarná stránka filmu. Prostě další z filmů, na který jen tak dlouho nezapomenu. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ufff, tak to bolo niečo. Ide o veľmi ťažkú drámu (hlavne kvôli jej forme), kde sa rozoberajú zaujímavé, ale o to viac komplikované témy súvisiace s vyrovnávaním sa s nešťastnou nehodou a sebaobviňovaním. Malá Dina zvolí veľmi nekompromisnú formu riešenia - citovo vychladne a následne sa uzavrie pred svetom. Stane sa z nej chladná skala vo svojom vlastnom svete. Vyrastie z nej navonok silná, tvrdá žena, vo vnútri však neskonale krehká a citovo doráňaná. Úžasný výkon M. Bonnevie ma často dokázal zhypnotizovať, lepšie sa už postava Diny aj so všetkou jej psychológiou snáď ani nedala zahrať, a to, že išlo o naozaj veľmi náročnú postavu mi môžte veriť. Na druhú stranu sa mi niektoré pasáže zdali trocha umelo natiahnuté a zbytočne záberovo spomalené. Nehovorím, snové sekvencie so zábermi na prenádhernú prírodu majú svoje čaro, ale nič sa nemá preháňať, ich častá frekvencia výrazne uberala z dramatického náboja. Na slušný nadpriemer to však stačí. Odporúčam náročnému milovníkovi drám, alebo tým, čo uprednostňujú umeleckú formu pred klasikou. 75/100 ()

k212 

všechny recenze uživatele

Přestudená vyprávěnka o jedné duševně zmrzačené osobě (anebo o emocionálně okleštěné schizofreničce), která svým konáním a otevřeným přístupem ke smrti ovlivňuje své okolí, jenž je hlavní hybatelkou a kumulací veškerého negativního bytí. Hodně divný film o zvláštních lidech, značně náročný na sledování, a přesně pasující do severských zemí, alespoň na mě tak působí. 75% ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Dina je Bohom zabudnuté a otcom nenávidené dieťa. Neni sa ani čo diviť, keď svojej mamičke nechtiac dopraje kúpeľ v lúhu, snáď od nej nikdo nemôže požadovať, aby dorástla do duševne vyrovnaného jedinca. Obzvlášť muži to s ňou zrejme budú mať ťažké, a mnohí by urobili lepšie, keby radšej dobrovoľne podstúpili vazektómiu, ako sobáš s Dinou. Však pán Depardieu? ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Rozmáchlé suchopárné drama s otravnou hlavní hrdinkou / představitelkou. Mikkelsen a norská příroda jsou oukej, ale vydržet to do konce byla jinak fuška. ()

Caelos 

všechny recenze uživatele

Ach jo, tak jsem se těšil a ono to bylo tak... nudné? Nic neříkající? Ale, fajn hudba, skvělý vizuál a hlavní představitelka. Prvotní uvaření mámy je příjemné zpestření, byť já raději vařím děti. ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Bohužel film nemá příliš co nabídnout, příběh malé smrt-přitahující dívky je bohužel předvídatelný (závěr je přesto ale velmi dobrý), Gérarda Depardieu je zde přiliš málo a to vše pod hávem krásné přírody (která zas tak úchvatná není) roztáhlé do vražedných 125 minut - tak to je opravdu silná káva. Být žena, přidal bych možná Dininu černo-vdovskému dovádění ještě jednu hvězdičku. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Film se nese v duchu knižní předlohy, což je jeho velké plus. A ačkoliv si režisér celkem obsáhlé dílko přizpůsobil, mystická a snivá atmosféra a smysl příběhu neutrpěli. Herci byli vynikající a mnohdy psychologicky složité (a občas mírně vyšinuté) postavy vystihli perfektně. A pokud vám ve filmu chyběla zápletka a jakákoliv pointa, věřte, že to není chyba filmařů, ale přímo autorky. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

SPOILERY!! Film o holce, co se poté, co zabje svoji matku, začne chovat jako největší kráva pod sluncem. Dostane chuť na sex, tak si na někoho skočí. Někdo řekne, co se jí nelíbí, tak mu za to rozbije držku. A kupodivu jí to všechno v tehdejší patriarchální společnosti ještě prochází. A týhle píče mám celej film fandit? Doufala jsem, že na konci aspon chcípne a ona akorát potratí. Fakt hrůza. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Teď už vím, že žena bouře, žena lvice, není Tornádo Lou, ale Dina. Syrové, kruté, erotické, dramatické, severské jak Munchův Křik. Zcela nepřipraven jsem jsem tento film as před rokem shlédl po půlnoci v TV a dojem byl takový, že jsem ráno rozbil prasátko a běžel si ho rychle koupit. Není divu, že vedle takové čarodějky byl i G.Depardieu jen chcípáček. ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : Montréal World Film Festival 2002 - nominácia na Grand Prix des Amériques, Najlepšia herečka (Maria Bonnevie, spolu s Leila Hatami vo filme "Istgah-Matrouk"), Cena divákov ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Divak, ktoremu nevadi absencia pribehu, ale vyziva sa v tajuplnej atmosfere, si pride na svoje. Pre mna to nefungovalu, pozadujem okrem atmosfery a j zrucnu pracu rezisera, kvalitny scenar a pribeh, herecke vykony, dialogy ....... a toto mi tu chybalo. 30 % ()

Reklama

Reklama