Reklama

Reklama

Silnice Řím - Neapol neprůjezdná!

  • Itálie L'ingorgo (více)

Obsahy(1)

Film s hvězdným hereckým obsazením vyobrazuje, co se stane, když se na dálnici proud vozidel zastaví. Nejprve je klid, všichni pozorují a čekají. Když tento stav ale trvá dlouhých 24 hodin, pak lidé dávají průchod svým vášním. Děj filmu je poskládán jako mozaika ukazující charaktery postav i bariéry mezi jednotlivými sociálními vrstvami. Začíná jako lehká komedie, která se ke konci změní v drama. (radmas)

(více)

Recenze (20)

Brouk 

všechny recenze uživatele

Neprávem zapomenutý film o tom, co se stane s kultivovaným i méně kultivovaným člověkem, když na několik desítek hodin uvízne na dálnici a nemůže nic, jen čekat a čekat... U někoho začnou bujet sexuální pudy, které končí znásilněním, u jiného zase propuknou abstinenční příznaky po cigaretě (P.Dewaere) ,které vedou pomalu k sebevraždě, u někoho propukne záchavt velikášství a tak dále a tak dále... Neuvěřitelný mix a mozaika lidských slabostí a poklesků, skryté agrese a vášně skvěle zahraných plejádou evropských filmových hvězd... ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Mozaikové drama z obří dálniční zácpy s výbornými výkony nejen hvězd jako Annie Girardot nebo Mastroianni, ale i herců ve vedlejších rolích, s jednou pro mě nezapomenutelnou a velmi silnou scénou. To když se mladík chystá pomstít hromadné znásilnění dívky, už nese zapálenou sirku k nádrži auta, kde tři násilníci (znavení po tom, jak si „pěkně užili“ ) spí, ale nakonec to auto nezapálí... Ono totiž není tak snadné rozloučit se se svou duší a někoho opravdu zabít ... Takže co zbývá nám všem – stejně bezmocným lidem? Jen tupě dál trčet v totální zácpě na dálnici, kudy jsme si to chtěli hasit nejmíň stovkou. A místo pomsty a nějaké katarze se jen z auta do auta přes okénko držet za ruce. A lidé kolem nás, násilníci i ti, co jen mlčky přihlíželi a posvítili si na znásilnění reflektory auta, aby líp viděli, ti všichni dělají jakoby nic. Hořkým vítězem tohoto pro mne i po letech mrazivě silného dramatu je tak nakonec vytrvalostní chodec, neúnavně se proplétající mezi řidiči a uvězněnými auty. Na rozdíl od všech těch tisíců zoufale vzteklých, paralyzovaných lidí ten chodec jediný brzy uvidí, co je za obzorem... ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Mozaika malých příběhů, které napsal  sám život.  Comencini angažoval plejádu tehdejších italsko-francouzských filmových hvězd a  dal jim obyčejnou lidskou tvář, která se ztrácí v davu ostatních.  Dusné vedro na italské dálnici, kde všichni uvíznou na celý den a před očima diváka se začnou odvíjet ta malá z vetších souvislostí  na první pohled vystřižená dramata. Necharakterizují pak ani jednotlivé postavy, ale člověka v celé jeho kráse i hnusu. A především v tom druhém je Comencini naprosto nekompromisní a z jeho zrcadla jde chlad.   Nedoporučuji pak de facto žádnému fanouškovi angažovaných hvězd, poněvadž si je vůbec neužije.  A tak jak se  vždy provoz po dopravní zácpě obnoví, tak pokračuje i život sám, děj se co děj, tak to vždycky bylo, je a snad i bude.  Do určité míry díky oné mnohočetnosti neosobní až odtažité, ale i proto možná tak silné, protože takhle to kolem nás prostě klokotá a my jsme toho součástí, ať chceme nebo ne.  Pětihvězdičkový sociálně-kritický koncert bez falešných tónů. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Predstavte si, že sa zrazu ocitnete v Dopravnej zápche ... [niekde v rímskej oblasti], kedy sa síce i istý čas hýbete aspoň akýmsi, vskutku naozaj »slimačím tempom«, ktoré onedlho dokonca vystriedalo ešte i oveľa pomalšie ["mŕtvolnejšie"] tempo, čo zrejme neveštilo absolútne nič pozitívneho, a práve preto sa o tom taliansky režisér Luigi Comencini, rozhodol nakrútiť pozoruhodný titul, ktorý sa naprosto celý odohrával na neprejazdnej diaľnici ... • Skrátka; už len samotný námet vzbudzoval i nemalé očakávania, či teda náhodou nebude mať, povedzme napríklad: statický charakter, pričom našťastie sa tieto obavy vôbec nenaplnili. Hneď vysvetlím aj prečo: Čím dlhšie budú [postavy] trčať v [ne]konečnej automobilovej zátarase, tým bude vari i samotná atmosféra čoraz viac hustnúť, až som bol napokon v jednej konkrétnej [nočnej] sekvencii i mimoriadne nemilo prekvapený, čoho sú ľudia vlastne všetkého schopní ...? • A v podstate i o nás ľuďoch [o našich "temných stránkach"] priamo pojednával tento viacvrstvový titul, ktorý určite neradno len tak podceňovať. • Režisér si medzi tou kopou šoférov [a ich spolujazdcov], šikovne vybral viacej, ako desiatku/desiatky z nich, ktorým venoval i náležitú pozornosť, kedy počas toho i «neustále» prestrihával na množstvo postáv → zo začiatku s odľahčenejším rytmom, ktorý neskoršie trochu zdramatizoval, aby to bolo snáď i o čosi predsa viacej zaujímavejšie, a veru jedna sekvencia mi pripomenula aj tú z kontroverzného: Mechanického pomaranča, ktorou sa možno režisér trošku inšpiroval? • Priznám sa, že som sprvoti ani nemal príliš vysokú mienku o tomto titule [rovnako som sa totižto obával akejsi "zdĺhavosti"], ale nakoľko som sa postupom času dokázal celkom obstojným spôsobom ponoriť do tohto obsahu, tak celkové dojmy sa zväčša pohybovali niekde na hranici medzi 3 a 4*, keď až v 2/2 minutáže; som sa napokon priklonil k priaznivejšiemu výsledku. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Skvelá satira ( či čierna komédia ) o obyčajných ľuďoch, ktorý nezvládnu vypätú situáciu a stávajú sa horšími ako zvieratá. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Přehlídka nejtemnějších lidských vlastností, které se vynoří při dlouhodobém působení stresu a bezvýchodnosti. Najednou se smazává pozlátko kultivovanosti a zvířecí pud začne lidi ovládat. Pozoruhodné dílo s mimořádným podílem hereckých osobností první ligy sedmdesátých let. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Zcela mimo mísu mě tady napadla paralela s Francouzskou revolucí. To byl taky projekt narvanej až přebytečnou plejádou mezinárodních hvězd, přitom tam hlavní roli hrály historické kulisy a události. Podobně tady je v hlavní roli ucpaná silnice a spousta aut a výčet slavných jmen je až inflační. Je to bezútěšné, syrové a nadčasové, ale za mě žádnej zázrak. Já to chtěl vidět hlavně kvůli Annie Girardot a ano, ta je opět dokonalá. Jak jinak :-) ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Znamenité vykreslení charakterů lidí, kteří se nikdy předtím neviděli a přesto musí spolu vydržet "vězení", které jim připravil silniční kolaps. Naplno propukají skryté pudy a z normálně bezúhoného člověka se stává "časovaná bomba". K výbuchu pak už jen stačí málo - třeba, že řidička naproti je sexy anebo...Zajímavý film, ve kterém si společně zahrála spousta hereckých hvězd z Evropy! ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

....v svojej dobe sa mi to moc nepáčilo....po čase hodnotím skôr z hľadiska histórie filmografie...herci ,kamera ,talianske reálie,mentalita...ale i tak ...maximálne priemer..... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Yngorno - Una Storya Ymposssibile je celkom slusny film z mimoblbowoodskej tvorby. Dialnica je nepriedusne uzavreta, a pritomni soferi si to najprv uzivaju, aby sa neskor ukazalo, ze ludia su svine : - jo, ja netvrdim vsetci, alke vacsina jo. Uprostred filmu sa toho vela nedeje, ale nuda dostala priestor len obcas, to je nesporne pozitivum. Ganeshazial dostanu priechod aj temne stranky ludskych vlastnosti. 70 % ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Skupina aut v nekonečné koloně a jejich osazenstvo, z nichž se stanou trosečníci ve stojatých vodách dopravní zácpy. Lidstvo sice od neandrtálců už urazilo tisíce let, od zvířat ale některé jedince dělí jen pár hodin v nepohodlí. Paleta postav je pestrá, charaktery při bližším zkoumání nikoli. Hlavní roli hraje mužské srabství v různých polohách i míře. Otec, nutící svou dceru k potratu nemanželského dítěte, protože by mohlo ohrozit i jeho čest, zhulený týpek, kterému je milejší absťák než přiznání si, že má problém, herec, který nabídnuté pohostinství využije až příliš a pak se není schopen bránit vydírání, skupina hejsků, která znásilní dívku, podvraťáci, kteří - ač v přesile - jen přihlížejí, a mladík, který ji nakonec nedokáže pomstít. Jediným úsměvným momentem je chvíle, kdy Itálie vyhraje fotbalový zápas, všichni vybalí z kufrů vlajky a začnou oslavovat. Když se dalšího dne kolona konečně rozjede, zdánlivě je všechno jako na začátku. To jen životy některých lidí se rozjely z prudkého kopce během těch několika hodin, kdy jejich auta stála. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Dopravní zácpa, která paralyzuje i televizi i letiště. Lidi se potřebují napít a zejména vysrat. Není kde. Pohled do toho nejtemna v lidské duši v tomto hvězdně obsazeném filmu. Po shlédnutí vás napadne: Co jsme to za hovada? ()

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Nic nedokáže odhalit charakter člověka lépe, než když ho vystavíte extrémnímu zatížení. Nemusí se jednat pouze o fyzické vypětí, ale může jít také o psychický tlak na jeho nervovou soustavu. Jedním z příkladů se může stát i dlouhé čekání v nekonečné frontě aut, tak jak to i ukazuje tento film. Velmi dobře vykreslené postavy a jejich jednání , takže pro mě 4 * . ()

strycekmaso 

všechny recenze uživatele

Úžasný kritický film jednoho z největších italských režisérských mistrů. Krásně zahrané a natočené. Škoda, že se na něj tak zapomnělo. ()

OtokPag 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl v kině Flora a byl od 15 let. Bylo to drsný pokoukáníčko, samej Fiat, Fiat, Fiat. Měl jsem tehdy čerstvou občanku, tohle byl můj první “nepřístupnej film”.  Z dnešního pohledu se skoro děsím zácpy D1 u Průhonic 😋😋😋😋😋 ()

Reklama

Reklama