Reklama

Reklama

Muži bez zákona

  • Sovětský svaz Dělovyje ljudi (více)
Sovětský svaz, 1962, 84 min

Recenze (4)

Joski 

všechny recenze uživatele

Nostalgické a vtipné. Klasická ruská minikomédia s prvkami groteskových gagov. Odporúčam sledovať v pôvodnom znení v ruskom jazyku. Hlasy je zbytočné pokaziť dabingom!. 80% ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Z tohoto dobrodružno-humoristického triptychu, který sovětší tvůrci natočili dle amerických povídek z Divokého západu, mě nejvíc zaujala prostřední povídka Spřízněné duše. Paradoxně se odehrává v interiérech a je oproti ostatním hodně založena na dialozích, ovšem střet lupiče a jeho cílové oběti proběhne s úsměvnou pointou až v nebývale roztomilém duchu a nejen závěr ve mě zanechal příjemné pohlazení. Úvodní povídka zrovna nějakou osobitou pointou neoplývala, ale jelikož přišla hned na začátku a trvala jen 15 minut, bral jsem jí jako pěkný úvod, který mě okamžitě pohltil do stylové „westernové“ atmosféry, a již ten probíhal v doprovodu skvělých hereckých výkonů a vyladěných kamerových záběrů. Ovšem poslední třetí povídka o malém Indiánovi, která trvá víc než první dvě dohromady, se mi už nesmírně táhla a ačkoliv nepostrádala mnoho vtipných gagů, příběh dvou mužů a jednoho kluka se pouze otáčel dokola v nekonečném bludném kruhu. To nejdřív oni chtějí zničit jeho, pak on chce zničit je (nebo to bylo obráceně?), oni se ho chtějí zbavit, on jim chce utéct také, jenomže asi jsou si natolik souzeni, že se jen tak nerozejdou... dokonce i požadování výkupného za unešeného syna spadne v rámci neočekávatelné pointy do onoho bludného kruhu. I přechody do němé zrychlené grotesky působily na mě občas otravně. Celkově jsem se sice bavil, ale s výjimkou té prostřední povídky spíše průměrně. [60%] ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Tento zajímavý sovětský film, který se odehrává na divokém západě, se dělí do tří částí, přičemž první dvě povídky jsou celkem krátké - zabírají dohromady zhruba půl hodiny. Všechny tři komedie jsou plné skvělých nápadů, bohužel jsem se u toho zrovna moc nezasmál, v některých momentech to připomíná horší grotesku. Je škoda, že si Gajdaj nepřizval nějakého schopnějšího a zkušenějšího scénáristu, sám asi ještě příliš mnoho zkušeností neměl, a proto to vypadá tak, jak to vypadá - nedopilovaně. Ale tu originalitu člověk ocenit musí. 70% ()

Zajímavosti (1)

  • Věta: "Bolivar ně vyděržit dvoich" (Bolivar dva neunese) byla v ruskojazyčné oblasti oblíbenou hláškou. (Tixo)

Reklama

Reklama