Reklama

Reklama

Finist, jasný sokol

  • Sovětský svaz Finist - Jasnyj sokol (více)

Obsahy(1)

Slavná ruská pohádka, ve které se chrabrý bohatýr s dobrým srdcem postaví krutém vládci, který napadl ruskou zem. Kdysi žil v ruské zemi nejsilnější ze všech bohatýrů, Finist - jasný sokol. Když jeho rodnou zem ohrožoval mocný čaroděj Kardaus, vybral se Finist spolu s ostatními bohatýry bránit rodnou zemi. Svojí silou však vzbudil strach i u samotného Kardause a ten ho proto přeměnil na lesní strašidlo, kterého se lidé bojí a zdaleka se mu vyhýbají. Jen láska mladé děvy mu může vrátit podobu člověka. A jak to už v pohádkách bývá, Finista miluje krásná Aljonuška a svého milého pozná i v podobě lesního strašidla... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Ej, Finiste jasný, Sokole udatný, herdek, jak mu asi říkali doma, dokud Finist tahal kačera? Bohatýre matičky Rusi, zachraň zemi před zlým, strašně vousatým a pitvořícím se kouzelníkem. Taky něco udělej s těmi pavouky a vydoluj sedláka z pod země. Ono to pobíhání, pitvoření se a zběsilá gestikulace k ruským pohádkám patří. Aljonuška byla krásná, jak už tak ruské dívčiny v pohádkách bývají, a ty hýbající se obrazy předků v Kardausově zámku nejednoho fanouška Bradavického kouzelníka přivedou na myšlenku, že vše už tu jednou bylo. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejkrásnějších sovětských pohádek s kouzlem jedinečného východního provedení. Poetika a láska k vlasti protkává bohatýrský příběh s humorem i důstojností. Nemůžu opomenout báječné písně této skvělé muzikálové zkazky. Škoda, že tento pěkný film není už na našich obrazovkách k zahlédnutí, mohl by důstojně stát vedle Mrazíka a jiných výtečných kousků. ()

Reklama

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Vsichni nestori a nestorky ruske/sovetske pohadky jsou opet pohromade. Spousta znamych tvari...samozrejme nesmi chybet Георгий Милляр, krasna Светлана Орлова (i kdyz na Nastenku ani Varvaru nema) a moje oblibena Людмила Хитяева. :-) Trosku strasidelna pohadka, ale hodne muzikal. Mnohem vic, nez jsem si pamatoval z detstvi. 4- ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Pohádka by v rámci svého diskursivního pozadí (proklamovaně ateistická apoteosa svaté Rusi a jejího dobrého lidu) fungovala dobře, kdyby jí tvůrci dopřáli delší stopáž a méně násilných střihů a obtěžovali se neznalým divákům vysvětlit některé očividně zákonité detaily folklóru (trojice obtloustlých zpívajících sudiček, mluvící zvířata, princip magie). Ve stávající formě je příběh nepřehledným sprintem za předem určeným přemožením rusovlase německého čaroděje a jeho hordy tatarských nekňubů, a tedy pohádkou, která nedokáže zaujmout, nejste-li vlastencem nebo kulturologem. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Je neuveriteľné, čo sa môže stať ruskou klasikou. Napríklad takýto rozprávkový muzikálový hororový chaos. Deti z neho môžu získať fóbiu z pavúkov alebo aj zo sekier. Časy ruských bohatierov sú späť, dnes opäť musia bojovať proti tureckým zbojníkom. A okrem toho proti zlým čarodejníkom, čo ich premenia na gorilo-medveďov. Hlavný hrdina, bohatier obsadený nehercom s pohľadom dezorientovanej osobnej ochranky, to som nevedel stráviť. Jednu hviezdu si zaslúži originálna Baba Jaga z Mrázika, ktorá sa v tomto filme dostala až do siene slávy. Ale v roku 1975 prísť s niečim takým? ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Agafon (Georgiy Vitsin) počas spievania svojej pesničky mení držanie balalajky. Na poli ju drží ako pravák, zatiaľ čo v lese hrá ľavou rukou. (Hudino)

Reklama

Reklama