Reklama

Reklama

Finist, jasný sokol

  • Sovětský svaz Finist - Jasnyj sokol (více)

Obsahy(1)

Slavná ruská pohádka, ve které se chrabrý bohatýr s dobrým srdcem postaví krutém vládci, který napadl ruskou zem. Kdysi žil v ruské zemi nejsilnější ze všech bohatýrů, Finist - jasný sokol. Když jeho rodnou zem ohrožoval mocný čaroděj Kardaus, vybral se Finist spolu s ostatními bohatýry bránit rodnou zemi. Svojí silou však vzbudil strach i u samotného Kardause a ten ho proto přeměnil na lesní strašidlo, kterého se lidé bojí a zdaleka se mu vyhýbají. Jen láska mladé děvy mu může vrátit podobu člověka. A jak to už v pohádkách bývá, Finista miluje krásná Aljonuška a svého milého pozná i v podobě lesního strašidla... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha patřila k mým nejoblíbenějším pohádkám, ale ve filmové podobě mi, snad kromě "Mrazíka", od Rusů ještě nic pohádkového nesedlo. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Režimy vyhlasujúce náboženstvo za tmársku ideológiu pracovali s inými formami vierovyznania. Sovietski ideológovia na to išli aj cez vybájené príbehy, rozprávky a byliny. Ostalo len otázkou času, kedy budú sfilmované. Na kostýmoch sa nešetrilo. Dobro vyzeralo vždy až neprirodzene dobre, zlo čertovsky odpudivo. A príšery: uch - radšej nemyslieť. V popredí príbehu Finista je obrana prostej dedinskej usadlosti a jej jednoduchých, no pracovitých obyvateľov pred čarami zlomyseľných mutantov, mágov a čarodejov kostýmami pripomínajúcimi divých aziatských chlpáčov s baranicami. Chráni sa ruský ľud, ruský hrdina a panensky krásna ruská príroda. Všetci síce pôsobia a jednajú (a veru trochu aj vyzerajú) ako primitívi, ale veď predsa ešte nepoznali socializmus. A feudálne zriadenia a ich predstaviteľov sa neoplatí nejako velebiť - teda až na hrdinov pochádzajúcich z prostého ľudu - akým je aj ten titulný. Ušľachtilo nordický typ - plavovlasý s pohľadom zasnene hľadiacim nahor. A odtiaľ, z neba ho chráni sokol, vták najjasnejší. S korunkou na hlave - to je skutočný kráľ. Dej sa prazvláštne sunie dopredu, na kopec vtipných scén je asi taký istý počet zúfalo nedotiahnutých. Napriek výnimočnému vizuálnemu stvárneniu lesnej príšery, na ktorú bol prečarovaný Finist-geroj a mŕtvolne zelenavo popolavej podobe mága Kardausa, ide vo výslednici vplyvom nedotiahnutosti len o priemer. Poznámka: Starý slovenský dabing nereflektoval na slová piesní, ktorých je vo filme požehnane a nechal ich bez prekladu či tituliek. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Ej, Finiste jasný, Sokole udatný, herdek, jak mu asi říkali doma, dokud Finist tahal kačera? Bohatýre matičky Rusi, zachraň zemi před zlým, strašně vousatým a pitvořícím se kouzelníkem. Taky něco udělej s těmi pavouky a vydoluj sedláka z pod země. Ono to pobíhání, pitvoření se a zběsilá gestikulace k ruským pohádkám patří. Aljonuška byla krásná, jak už tak ruské dívčiny v pohádkách bývají, a ty hýbající se obrazy předků v Kardausově zámku nejednoho fanouška Bradavického kouzelníka přivedou na myšlenku, že vše už tu jednou bylo. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ruské pohádky s výjimkou několika jsou hrozně přeplácané, složité a postavy v nich šeredné. Když porovnáme napříč čs tvorbou, kde se nikdo tolik nepitvoří, zůstane nám slaboučká bajka obalená marastem. Sokol je hovadina, v níž se navíc zpívá. Z piety k dabérům dávám aspoň jednu. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejkrásnějších sovětských pohádek s kouzlem jedinečného východního provedení. Poetika a láska k vlasti protkává bohatýrský příběh s humorem i důstojností. Nemůžu opomenout báječné písně této skvělé muzikálové zkazky. Škoda, že tento pěkný film není už na našich obrazovkách k zahlédnutí, mohl by důstojně stát vedle Mrazíka a jiných výtečných kousků. ()

Ridick 

všechny recenze uživatele

och boze....spievanky, bohatieri, tazky zloduch a ziadne prepojenie scen...tak toto je vazne rozpravka pre tych najmensich.. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je velká záhada. Na téhle pohádce jsem byl cca. před 30ti lety v rámci školní návštěvy kina. Nevím čím to je, ale název mám v paměti trvale i kdybych ho chtěl zapomenout, tak to nejde a děj si pamatuji, jakobych v tom kině seděl včera :-) !? Záhada...proč zrovna Ruskou pohádku? ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Táto rozprávka patrila medzi moje obľúbené v detstve. Jeho spracovanie zachováva dobového ducha, ruský bohatý štýl detailov, prekvapení a kúziel. 7/10 ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Typický Rou s jeho bohatiermi-silákmi, čarami a zvieratami (typicky medvede), jednoduchými filmovými trikmi a samozrejme jednoduchým detským humorom. V rozprávkach by malo dobro víťaziť nad zlom, v sovietskych rozprávkach ale často dobro víťazí nad smiešnym alebo smiešnotrápnym zlom a tak držať palce tým dobrým je celkom fuška. Postavy sú ale sympatické, švárna deva nie je na zahodenie, takže ide ľahko prepáčiť celkovú pitoresknosť, naivnosť a jednoduchý dej. S obrovským množstvom pesničiek som už menší problém mal. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Je neuveriteľné, čo sa môže stať ruskou klasikou. Napríklad takýto rozprávkový muzikálový hororový chaos. Deti z neho môžu získať fóbiu z pavúkov alebo aj zo sekier. Časy ruských bohatierov sú späť, dnes opäť musia bojovať proti tureckým zbojníkom. A okrem toho proti zlým čarodejníkom, čo ich premenia na gorilo-medveďov. Hlavný hrdina, bohatier obsadený nehercom s pohľadom dezorientovanej osobnej ochranky, to som nevedel stráviť. Jednu hviezdu si zaslúži originálna Baba Jaga z Mrázika, ktorá sa v tomto filme dostala až do siene slávy. Ale v roku 1975 prísť s niečim takým? ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Baba Jaga z Mrazíka byla babička od Kardause :) . Jinak hodně zašlý filmový kotouč. Ten střih! Šílenost :) . 43%. ()

štísko 

všechny recenze uživatele

Takovéto pohádky by měli hodnotit hlavně ti , pro které byly hlavně určeny. Tedy děti. Já ji viděl naposledy jako dítě a patřila mezi moje nejoblíbenější. Dávám tedy čtyři hvězdičky. Kdybych to hodnotil svým "dospělým rozumem", tak bych musel nějakou hvězdu ubrat. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Vsichni nestori a nestorky ruske/sovetske pohadky jsou opet pohromade. Spousta znamych tvari...samozrejme nesmi chybet Георгий Милляр, krasna Светлана Орлова (i kdyz na Nastenku ani Varvaru nema) a moje oblibena Людмила Хитяева. :-) Trosku strasidelna pohadka, ale hodne muzikal. Mnohem vic, nez jsem si pamatoval z detstvi. 4- ()

bolan 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála sovětských filmů (pohádek), který mi utkvěl v hlavě z dob normalizace. Když jsem ho posléze viděl s odstupem času, nechtělo se mi věřit, že mi tahle hovadina bavila. Rusáci jsou prostě divný brouci a z těch jejich filmů je to hrozně cítit. ()

Baron Noktur odpad!

všechny recenze uživatele

Otrasný, ťažkopádny a doslova hororový pokus o milú peknú rozprávočku pre deti. Každá ruská rozprávka začínajúca introm starej hnusnej ruskej baby, ktorá uvádza príbeh si zaslúži nekomprominý rozsudok!!! ()

Reklama

Reklama