Reklama

Reklama

Obsahy(1)

André je rozvedený muž ve středních letech, který chce na jedné straně začít nový život, ale na druhé straně musí se ctí zastat otcovské povinnosti ke své dospívající dceři. Vezme jí na dovolenou do přímořského letoviska na Mauritiu. Teprve nyní André zjišťuje, že Véronique je už vlastně mladá dáma. I když otcovský dohled nabírá na ostražitosti, přesto Véronique ztratí pro osmnáctiletého Benjamina srdce. Aby se pro tohoto chlapce stala co nejzajímavější, vydává Véro svého otce za milence, u kterého se skrývá, protože ji hledá policie kvůli krádeži a drogám. Benjamin jí uvěří každé slovo, a jak bývá obvyklé, brzy se na Mauritiu nenajde jediný člověk, který by o tomto podivném "milenci" nevěděl a neodsuzoval jeho chování. Když se André o všem doví, nejraději by, jako každý správný otec, své dceři nařezal a okamžitě odjel, ale... Po boku Gérarda Depardieua, se kterým francouzská komedie Táta nebo milenec? stojí a padá, debutovala mladinká Marie Gillainová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Krásná debutující Marie Gillainová, suverénní Gérard Depardieu, jemně situační humor, pěkně napsané dialogy, krásné exteriéry přímořského letoviska na Mauritiu a především herecké výkony, to všechno jsou klady tohoto jinak vkusně zábavného romantického filmu..Když bych měl srovnávat s americkým remakem "Můj táta milenec 94' prakticky podle stejného scénáře, tak je tento přeci jen o kapánek lepší, a to nejen proto že byl ve svém žánru první ale proto že je celý komplet francouzský, jehož humoru mám pochopitelně blíž.. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Starý vůl se stigmatem domnělého pedofila nejdříve ochraňuje své ulhané pubertální tele před útoky nadržených býčků, aby se následně podílel na jejich připouštění.. Určitě si vzpomenu na tucty vtipnějších francouzských komedií, ale tady přidám jednu hvězdu za vtíravý Bernheimův hudební motiv a sentimentální závěr, kdy otec nevyhnutelně ztrácí část toho, co miluje. Plně jsem soucítil s Gérardovou postavou a došel k rozhodnutí, že až bude mít dcera čtrnáct, vezmu ji na dovolenou jedině tam, kde bude probíhat nějaký queer festival.. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Porad lepsi tohle, nez americky remake.V podstate je to uplne stejny, akorat misto pobytu je jine. Uplne vsechno stejne, tak proc vyhazuji takovy prachy kvuli tomu, aby udelali identickej film? ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Pozvolna dospívající Veronique přijíždí na exotickou dovolenou s cílem trochu si užít s nějakým solidně vypadajícím domorodcem. Její tajemný společník André (žárlivý, finančně zajištěný, nevyléčitelně nemocný čtyřicátník) je však zásadně proti. Není totiž tím, za koho je vydáván, nýbrž jejím otcem, který svou fantazií posedlou a hormony překypující dcerunku hodlá držet na hodně krátkém vodítku. Jenže každá akční dcera má svého otce omotaného kolem prstu a André bude ještě rád zobat praštěné nápady z dceřiny ručičky. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nevtipný filmový hřích raných devadesátek, který už dávno nestojí za vidění (otázka, zda za to někdy stál, je pro mě samozřejmě jen řečnická). Děj je zcela stupidní, herecké výkony vesměs naprosto tragické, a celkově mi uniká nejen to, proč tento film čas od času české televize stále reprízují, ale i to, jak se to prase Depardieu kdy mohlo stát populárním hercem. Zdroje jeho (dřívější) popularity mi skutečně unikají a mám na toho herce strašnou alergii - a to je zde ještě relativně "normální", než se vyžral a prochlastal do své dnešní podoby. Marie Gillain je zde ovšem roztomilá, byť český televizní dabing bohužel nikdy neumožnil slyšet její hlas. Dvě hvězdy tedy hlavně za ni. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu je Depardieu opravdu výborný, má zde dost dobrých vtipných hlášek a scén. Jenže to nestačí. Zbytek filmu je děs. Prostě příběh, jeho dcera je drzá, otravujou mě její dialogy a vše se tím kazí. Což je škoda. Hodnotím na 36% = ** ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Představte si, že máte nezletilou dceru se kterou jedete na prázdniny, kde se zakouká do jednoho místního mladíka. A aby pro něj byla co nejzajímavější, začne svého otce vydávat za svého staršího milence. Na mě ten film až tak nezabral, ale námět měl celkem dobrý. Netvrdím, že tady nebylo několik momentů úsměvných, ale za ně vděčím především Gérardu Depardiemu, který byl asi tím nejlepším z celého filmu. Svého starostlivého tátu hrál velmi uvěřitelně a současně s nadhledem a citem pro komické a vypjaté situace. Potíž měl film hlavně se svým tempem, protože vlastně ani žádné neměl. Nápady filmu rychle došly a celé mně to od poloviny přišlo dost natahované. Nehrát v tom Depardieu, filmu bych si nikdy ani nevšiml. Následný americký remake rovněž nebyl nic extra, ale tam už to tempo nebylo tolik rozvláčné a přidalo se také několik vtipných scén navíc, které v originále nebyly. 60% ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Tak se jednou stalo, že americké studio koupilo scénář na film, který se už ve Francii točil. A vzniklo něco unikátního. Táta nebo milenec a Můj táta hrdina jsou filmy takžka identické. V obou hraje otce Depardie a, jak už jsem napsala, mají stejný scénář. Jen místo pobytu se jmenuje jinak a americká verze má klasicky uhlazenější konec. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Kdysi se mi tato komedie hrozně líbila - přišla mi taková zamotaná a neskutečně vtipná. Po letech už však trochu ztratila ze svého lesku. Depardieu má pár výborných hlášek, ale celkově nechápu jeho motivaci (proč pomáhá dceři v tom, aby "přišla o věneček"?). A proč se jeho dcera místy chová jako neskutečná kráva - to jsme ve věku 14,5 byli všichni takoví kreténi? Ale jinak je to docela úsměvná a hlavně oddychová záležitost - je zajímavé sledovat, jak se s věkem mění vkus.. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Nenáročná francouzská oddychovka, jejíž americký remake Můj táta hrdina, natočený o tři roky později, byl sice zcela zbytečný, ale když už tu je, dává na výběr protože každá z verzí je v něčem lepší a v něčem horší. Záleží na vkusu. Originál má v sobě typickou francouzskou ležérnost, pohlednou Marii Gillain a několik zábavných scén navíc, remake zase hollywoodsky promyšlenější detaily, výraznější vedlejší postavy a Daltona Jamese, který je coby Ben mnohem příjemnější než nesympatický Patrick Mille jako Benjamin. Obě verze však mají sympaťáka Depardieua v téměř totožných situacích, takže nakonec je v zásadě jedno, po které verzi nakonec sáhnete. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Gerard na počátku tloušťky, Gillain na počátku kariéry. Přiznávám, hlavně díky jejím plavkám, podprsenkám a chození na ostro film stojí za to. Skvělý je také dabing studia Davay z Bratislavy 1992, Daniel Dítě byl skvělým dabérem na Depardieu. Naprosto unikátní jsou dialogy, využívající výrazivo, jež se dnes již neslyší. Exotika, ovšem nudný příběh a kromě ústřední dvojice tam nikdo další nemá co hrát. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Réžia českého znenia (DAVAY 1992) = Ivo Tomeček, Depardieua dabuje Daniel Dítě, Gillainovú dabuje Dita Kaplanová (12.8.2009) ()

claudel 

všechny recenze uživatele

To jsem byl ještě malý kluk, když v kině dávali tuhle vtipnou komedii, později se k nám dostalo i americké zpracování, které si s originálem v ničem nezadalo. Gérard Depardieu je pro tuhle roli jako stvořený. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Hromotĺk Depardieu sa do tejto svižnej komédie hodí a valcuje svojím hereckým výkonom, všetkých a všetko naokolo. ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

to byl ještě ne tak tlustý, a co se týče dcery, asi nevíte jak se chová puberťačka , je na facky, tak to na světě chodí. Je to 25 let ale klidně si ho hodím na monitor a bavím se , pak si dám ameriku, remark stojí vždycky o stupeň níž, příjemnou zábavu deda :-) Závidím jim Martinik, tam se nestřílí jako v Tunisu :-) ()

Reklama

Reklama