Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Rozvedený učitel z klidného městečka chce být nablízku svým dětem, a tak začne učit na škole v nejhorší pařížské čtvrti. (Netflix)

Recenze (12)

Tamdydam 

všechny recenze uživatele

Nedokážu hodnotit, jak věrně tenhle film zobrazuje realitu. Ale věřil bych tomu, že moc nepřehání. Tak jako tak, i kdyby to byla čirá fikce, jedná se o skvělý film se vším všudy. Vyváženou kombinací dramatu a skvělé komedie, uvěřitelnými charaktery a situacemi, skvělými herci, skvělou hudbou,... Kdyby to nebylo místy tak ostré, řekl bych že se jedná o jednu z nejlepších rodinných komedií, co jsem viděl (jako že moc dobrých neznám). No, ale rodiny s dospívajícími puberťáky by to vlastně za rodinnou komedii považovat mohly ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborná hořká komedie, na kterou určitě francouzští učitelé smutně vzpomínají jako na dobu, kdy jim v práci ještě nešlo o život. Jak to dnes ve francouzském školství vypadá, a kdo tam vlastně na školách učí, vědět nechci. Scénář podle mě zavinil jednu zvláštnost - ačkoliv Laurent by mohl mít všechny parametry hrdiny jemuž všichni diváci fandí, jeho podivně rozehraná partie s dvěma ženami ho hodně shazuje, a i já jako chlap říkám, že to byl pěknej hajzl. Výborný Miroslav Donutil v dabingu. ()

Reklama

Nut 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrej filmeček, který se věnuje na svou dobu ve Francii ožehavému tématu, a to navíc ani příliš nepřehání, v některých francouzských školách to vážně takhle funguje a učitelé se jim obloukem vyhýbají. Depardieu je ve své roli přesvědčivý, dostává prostor ukázat, že není pouze komediální herec. Moc pěkné. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Hlavní postava mi svým neprofesionálním či přinejmenším podivným konáním v některých situacích (zejména ve vztahu k nadřízeným, ale třeba i to pozývání si žáků do svého bytu a pod.) připomínala spíše teprve hledajícího se a nepříliš úspěšného začátečníka ve své profesi, než zkušeného letitého pedagoga, jakým má L. Monieur být. Ale dokázal jsem se přes to přenést a konfrontace s třídou plnou drzých výrostků i dalších jedinců jim svým chováním podobných na mě působily až nepříjemně depresivně. To všechno do chvíle, než se z filmu později začínala stávat čím dál větší WTF fraška (SPOILER! nejvíc asi v momentu, kdy si raněný Monieur u doktora s úsměvem vzpomene, že už je čas jít do školy, pak proběhne pár dialogů mezi několika zaměstnanci v čele s ředitelem jakoby vypadlých spíše z nějaké crazy komedie a poté Monieur jde ve vzteku doničit již napůl zničenou třídu KONEC SPOILERŮ) a to už nemluvím ani o tom neuvěřitelném, téměř budovatelském happyendu na závěr, který po tomhle předchozím ději zčistajasna nastoupí... Asi tak: jako sociální či psychologické drama Povolání učitel možná nejde úplně do patřičné hloubky a má jisté trhliny, ale dokud kráčí snímek tímto směrem, dokáže fungovat a přináší zajímavě nekorektní pohled na vybraný problém. Jako největší chybu zde vnímám viditelnou nejasnost režiséra a scenáristy v jedné osobě Gérarda Lauziera v tom, zda chce vytvořit kritické sociální drama nebo spíše (tragi)komedii. Zřejmě chtěl Lauzier obsáhnout obojí, o komedii se zde právě též výrazně snaží a proto i celý děj vygraduje tak, jak nakonec skončí, nicméně jako komedie to pro mě povětšinou moc fungovat nedokázalo (jedině až na chvilky s postavou souseda v podání Daniela Prévosta) a vyústění filmu v tomto směru spíše nakonec pohřbívá silný potenciál dramatu s přesahem. Ani po umělecké stránce mi v žádném směru nepřipadl snímek pozoruhodný tak, abych ho dokázal ocenit výše než 3 hvězdičkami. Za mě relativně průměrný film z učitelského prostředí s několika zajímavě rozehranými tematickými motivy, určitě koukatelný, ale asi ho opakovaně vidět nepotřebuji. [60%] ()

frxXx 

všechny recenze uživatele

Na niektorých filmoch, ako tento vidieť, že sme fakt stále v myslení 30 rokov za západom. Témy, ktoré u nás len teraz spoznávame, tam riešili už 30 rokov dozadu. Film je veľmi sympatický a dobre sa naň pozerá.  Skrýva aj morálne posolstvá. Keď má hrdina veľké problémy s obyvateľmi z prisťahovaleckých menšín, nezanevre nad každým, stále sa snaží pomáhať dobrým ľuďom a neprijme ani pomoc od nacionalistického suseda. Stojí si za svojimi zásadami, bojuje za svoju pravdu, aj keď predpokladá, že s ňou na súde neobstojí. Jeho prístup k ženám už z neho úplne pozitívneho hrdinu nerobí, ale to by bola zase ďalšia téma... ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama