Reklama

Reklama

Louskáček

  • USA Nutcracker: The Motion Picture
Rodinný / Hudební / Fantasy
USA, 1986, 89 min

Obsahy(1)

Tato zdařilá filmová adaptace zachovává nejen hlavní příběh, ale i jemné nuance původního Louskáčku E.T.A. Hoffmana s hudbou P.I. Čajkovského. Snímek je příjemnou kombinací baletu, zvláštních efektů a kostýmů a výpravy Maurice Sendaka. Pacifická severozápadní baletní společnost v něm nacvičila známou pohádku o snu jedné mladé dívky. Mezitím se u Stahlbaumů doma slaví Štědrý večer a děti Fritz a Clara (Vanessa Sharp) vítají svého kmotra pana Drosselmeiera (Hugh Bigney), který jim přináší dárky. Clara dostane překrásný louskáček – tak hezký, že jí ho její bratr ze žárlivosti rozbije. Později, když už jsou všichni v posteli, vyplíží se Clara zpět k vánočnímu stromku, aby se podívala na svůj opravený louskáček a pak má krásný, ale chvílemi hrozivý sen. Vánoční stromeček v něm vyroste tak, že zaplní celou místnost a jí začne ohrožovat myší armáda pod vedením svého myšího krále. Louskáček a vojáčci na hraní se snaží armádu porazit, ale Louskáček je zajat. V ten moment Clara (kterou ve snu představuje Paricia Baker) hrdinně zbije myšího krále a jeho armáda je poražena. Od tohoto okamžiku prožije Clara s Louskáčkem, který se proměnil v prince, v Zemi sněhu spoustu dobrodružství, kde se s pomocí tance objeví řada okouzlujících, ale i temných pohádkových postav. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

4,5  Skvelá Čajkovského hudba, priam nabitá nádhernými melódiami (jedno z najväčších diel, ktoré Čajkovskij stvoril). Pôsobivé výtvarné stvárnenie s peknými kulisami i choreografiou navodzujú krásnu rozprávkovú atmosféru. Balet síce nemám rád, ale tu bol potlačený a hlavne podriadený filmového príbehu, takže som si ho dokonca dokázal vychutnať (napr. pôsobivý tanec snehových vločiek). Len z tej kamery som mal občas pocit, akoby nestíhala pri priblížení. ()

tartan 

všechny recenze uživatele

Nedávno som tento filmík náhodou videl v TV, a bol som okúzlený, nádherná výprava, krásne kostýmy, aj tie divadelné efekty boli dostatočne pôsobivé, celé sa to samozrejme odohráva/odtancováva v interiéroch, ale to vôbec nevadí, o to viac vyniká tá okázalá divadelno-filmová výprava. S geniálnou Čajkovského hudbou je to celé veľmi pekný filmový zážitok. ()

Reklama

Reklama