Reklama

Reklama

Prázdná přepážka

(studentský film)
Krátkometrážní / Komedie
Česko, 2022, 24 min

Obsahy(1)

Film Prázdná přepážka je absolventský, silně vizuálně stylistický krátkometrážní film. Děj se odehrává na malé vesničce na obecní poště, kde za skromnou přepážkou sedí každý den postarší dáma jménem Miluše. Ta si své večery zpestřuje tajným stíráním losů... Jednoho dne je však její rituál narušen a výherní los jí je odcizen. Dáma se proto musí vydat na dobrodružnou výpravu, aby získala zpátky to, co ji patří. Musí tak překonat svůj strach a po velice dlouhé době opouští útulný prostor své přepážky, která jí tolik let sloužila jako útočiště před okolním světem. (LilTrain)

(více)

Recenze (6)

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Jan Jansa, student z Panská - SPŠST – ohromný objev! V rámci Maratonu studentských filmů, který odvysílala Česká televize a běžel na Letní filmové škole Uherské Hradiště, se promítal jeho film PRÁZDNÁ PŘEPÁŽKA. Přiznaná inspirace poetikou Wese Andersona a Roye Anderssona obohacená o vlastní kreativitu a nápady. Klaním se. Jana Paulová je tam skvělá, a to neřekne jediné slovo. Výborná pedagogická práce Tomáše Janáčka. ()

Kaleidoskop 

všechny recenze uživatele

Kdyby Wes Anderson chtěl zanechat svého řemesla a najít za sebe nástupce, v Jansovi by našel toho nejvěrnějšího. Tento člověk nejen, že Andersonovu poetiku pochopil, ale dovedl ji využít ve svém autorském díle. Scénář sám o sobě je skvostná groteska s krásným námětem a ještě hezčím zpracováním. Film samotný je pak hereckým koncertem představitelů hlavních rolí, kteří ač skoro nepromluví, vyjádří toho více, než obyčejným slovem. Technické zpracování je pak taky na jedničku a o to více člověka mrzí drobné chybky, jako kamera v odrazu skla apod. Pevně doufám, že po tomto filmu Jansa s filmováním neskončí a předvede nám v budooucnu svou další tvorbu, kde se již třeba představí i více jako osobitý autor a ne jako zdatný napodobitel. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Musí to být pro slavné herce zajímavé, že se najednou podílejí na tvorbě, který se nikde moc neobjeví. Tento filmeček je vlastně i komedií. Herci to mají o to těžší, že hrají v podstatě beze slov, až na výjimky. Vtipné popisky pak doplňují leckdy absurdní situace stejně jako jednoduché nápisy. Třeba na všech pípách je prostě pivo. A losy stojí 15 korun a karty nebereme. Hospoda sice vypadá jako rodinný dům, který se na chvíli na hospodu přeměnil, ale jinak jsem se docela pobavil. ()

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem sice podle traileru rychlejší tempo, ale to nic nemění na brilantní stylizaci a hravém způsobu vyprávění. Je to na jednu stranu minimalistické, ale vyjádří to přesně to, co je třeba (drobné herecké akce, akcenty kamerou). Jsem ráda, že se studenti nebojí experimentovat. Film lehce pesimisticky vykresluje prostředí české pošty, ale nezapomíná na vtipné momenty. Za mě velký palec nahoru! ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Viděno v letošním Studentském maratonu, ale došlo mi až teď, že to nemám ohodnocené. Nejsem z toho tak nadšený jako ostatní chápu. Na jednu stranu sice chápu, o co se Jansa snaží a napodobit styl Roye Anderssona nebo Wese Andersona mu jde dobře, hlavně toho Wese jsem tam viděl, jenže zase na druhou stranu to nemůžu brát automaticky jako dokonalé, zvlášť, když s filmy Wese Andersona mám úplně stejné problémy, jako tady. Jednak je to přestylizované, z čehož si tu Jansa občas dělá srandu, ale pořád na stejný způsob a vtipné to přestane být už napodruhé (mám na mysli všechny ty dodatky jasných věcí), ale taky se zde stylu podřizuje úplně všechno, takže jakákoli hra na realitu (a že tu je) vyznívá dost křečovitě. Studentský počin to je ale slušný, to souhlasím, Jansa v sobě určitě nějaký talent má, jen teda nemám pocit, že zrovna tohle je to, za co by měl být vyzdvihován a že má na víc. Btw, v jaké vesnici v dnešní době jede pošta celodenně? Pokud teda jako vesnici nepočítáme ta satelitní městečka za Prahou, tam by to i možné bylo, když mají vždy okolo několika tisíc obyvatel. Nicméně navštívil jsem jich celkem dost a nikde jsem na žádnou takovou nenarazil a ani se není čemu divit, ve výsledku by tam - stejně jako je tomu tady - nikdo nešel jak je den dlouhý, možná tak jeden člověk a tím by to končilo. Prostě by se to tam nevyplatilo provozovat, tak to prostě je. No, a vlastně jsem takhle napsal i jeden z příkladů toho hraní na realitu... Lepší 3* ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama