Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Joseph Bologne (Kelvin Harrison Jr.) se narodil 25. prosince 1745 zotročené africké matce a jejímu kavkazskému majiteli na Guadeloupu. Jeho otec ho zapsal do internátní školy v Paříži, kde vynikal ve hře na housle, skladbě a šermu. Když dosáhl plnoletosti, představil se na dvoře francouzské královny Marie Antoinetty (Lucy Boynton). Udělal na ni takový dojem, že ho povýšila do rytířského stavu Chevalier de Saint Georges. Saint Georges byl u dvora oblíbený a žil si dobře uprostřed extravagance francouzské královské rodiny. St Georgesovy hudební úspěchy a šermířské umění mu přinesly uznání, peníze, romantickou popularitu a možnost stát se maestrem v pařížské opeře. (mac000)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (3)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

standardní a ničím nevybočující životopis popisující život Josepha Bologne, který byl (asi) prvním člověkem tmavé pleti pasovaným na rytíře a také prvním "barevným" skladatelem vážné hudby. Asi je zbytečné spekulovat do jaké míry se události ve filmu opravdu staly tak jak se staly (minimálně je zavádějící finální titulek, kde se píše že Bolognovi zakázal Napoleon roku 1802 komponovat, přičemž Bologne zemřel (nejspíš) v roce 1799, takže by toho tak jako tak moc nesložil), nicméně je velmi pravděpodobné, že to jako syn otrokyně a majitele plantáže neměl i přes nadstandardní vzdělání a podmínky (na tu dobu) vůbec jednoduché. Po technické a herecké stránce není Chevalierovi moc co vytknout, ač nejsem fanoušek vážné hudby tak tady se mi líbila a jako třešnička je tu Samara Weaving, kterou bych rád viděl hrát víc. I tak je ale celkem jisté, že za pár dní už nebudu vědět, že sem Williamsův kousek viděl a úspěšně my splyne s podobnými tuctovkami...60% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Po celý čas som mal pocit, že to je len nejaká agitačná fikcia o rasizme vo Francúzsku počas 18.storočia. Zistenie, že postava Josepha Bologna skutočne existovala, ma napokon celkom prekvapilo a príbeh pre mňa nabral úplne iný rozmer. Áno, Joseph to nemal rozhodne jednoduché, avšak jeho správanie tiež nebolo zrovna ukážkové. Mne osobne prišlo dosť nesympatické, aká z neho vyžarovala arogancia a egoizmus. Aj keď mal hudobný talent na vysokej úrovni, tak jeho ego to v podstate dosť zatienilo, a mne ho akosi nebolo ani ľúto, lebo takýchto pyšných ľudí fakt nemusím. Inak, zaujímavé, že ľudia z kolónií volali po páde kráľovstva, a následne po revolúcii sa ich postavenie ešte zhoršilo. Každopádne, film ma bavil najmä svojou výpravou a štýlom, avšak osobnosť Josepha Bologna, ktorá stála v centre príbehu, ma akosi neuchvátila. 3* ()

Reklama

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že tento snímek vznikl zrovna v době, kdy se s otázkou rasismu setkáváme prakticky již na každém rohu, jelikož právě kvůli tomu bude tento film vnímán spíše pro toto téma, než kvůli ústřední postavě Chevaliera, pro svět vážné hudby jistě významnou to osobnost. Otázkou pak samozřejmě ale zůstává, jakého cíle chtěli dosáhnout sami tvůrci, zda-li jim šlo skutečně jen o zobrazení nelehkého, zároveň ale i jistě výrazného života tohoto hudebníka, a nebo zda-li ho skutečně jen zneužili k záměru zveřejnění svého osobního postoje k otázce rasismu dnešních dnů. No, já každopádně doufám, že jim šlo tedy o to první, a tak se k tomuto filmu i postavím a v tom případě nejsem rozhodně nikterak zklamaný. Chevalier je totiž skutečně zajímavá postava, žijící v ještě zajímavější době a působící na snad nejzajímavějším místě své doby, a v této kombinaci se povedlo tvůrcům natočit vskutku povedené historické drama, nabízející působivou atmosféru a vizuál, silné emoce, vyhrocené dramatické situace a výrazné postavy, které pak ještě více zvýraznil vážně výborný casting, čítající mnoho zvučných jmen, a to ať již prověřených, tak těch nových, talentovaných, s budoucností. Celé se to navíc odehrává v opravdu svižném tempu, a když se film přeci jen pozastaví, tak jen v těch skutečně vhodných místech, takže já nemám Chevalierovi vážně příliš co vyčíst, za mě prostě povedený životopisný film, který má co nabídnout. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (1)

  • Celý film se natáčel v České republice. (Leopard105)

Reklama

Reklama