Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teprve devítiletý Hogarth zachrání obrovského robota, který na Zemi přiletěl z vesmíru. Hogarth se snaží svého nového geniálního kamaráda ubránit před vládním agentem a vojáky. Ve zdánlivě klidném městečku Rockwell ve státě Maine žije v roce 1957 devítiletý chlapec Hogarth, který sní o invazi vetřelců a bitvách s komunistickými agenty. Jednoho dne se mu jeho sen splní - do nedalekého jezera prý spadl obrovský robot z vesmíru. Hogarthovi se podaří robota vylovit a navzdory protestům své matky Annie ho schová u kamaráda Deana. O robotově přítomnosti se brzy dozví vládní agent Kent Mansley, který chce vetřelce zničit za každou cenu. A bude jen na Hogathovi, jestli se mu to podaří. (HBO Europe)

(více)

Recenze (374)

hippyman 

všechny recenze uživatele

od úžasňákového režiséra nešlo čekat něco jen tak průměrného, nýbrž opět nějaký chutný animovaný ratatouille z milé nevšednosti, kouzelné naivity a pohlazení na duši... brad bird je prostě železným obrem animovaného filmu pro děti i dospělé a tak tleskám osmdesátkrát a těším se na další chuťovku. 80% ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Zase tak úplně mi to nesedlo, ale oceňuji špičkovou animaci a jasné ideové odkazy na Spielbergova E. T. Ostatně sám Spielberg věnoval Železnému obrovi poctu v Ready Player One. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

V Pixaru vznikl jediný opravdu skvělý film - Incredibles. Natočil ho Bradi Bird... a filmem, ve kterém měl na svůj kvazi-superhrdinský epos generálku je právě Iron Giant. Dějově může působit jako vcelku standartní Disneyovka (ač vznikl u Warnerů), ovšem s neskutečně sympatickým robotem v hlavní roli, který i přes svůj fantaskní původ působí mnohem reálněji, než většina ostatních amerických animovaných postaviček dohromady. Vykrádání ET mimozemšťana z první poloviny filmu se tak svižně změní v parafrázování dětských superhrdinských komiksů a geneze jejich hrdinů. Navíc v kombinaci se skvěle zpracovaným prostředím 50tých let plných rudých hrozeb, zelených mozků a brakových filmů s kulisami z papundeklu - podobně jako se o to snažil Spielberg ve svém Indiana Jonesovi 4, ale řekl bych že ještě o kus zábavněji... a chytřeji. 8/10 ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Bezprostřední dojem byl téměř dokonalý, pětihvězdový. S odstupem jednoho dne však zjišťuji, že Iron Giant toho ve mně mnoho nezanechal. Vzpomínám na perfektní první polovinu, ale z druhé si až na závěr nepamatuji nějaký výraznější, silnější moment. Druhé zhlédnutí bude zřejmě lepší, než to první - zatím ovšem "jen" silné čtyři... ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně roztomilý humor (skok do jezera je takový nářez, že jsem si ho musel pustit hned znovu), úžasná porce dojetí (díky geniálně prosté pointě jsem se v úplném závěru prostě nedokázal ubránit slzám), půvabná animace a několik výborných vychytávek (detailní záběr narovnaní koleje) – to jsou hlavní devizy tohoto kouzelného animovaného díla, které se bůhvíproč stalo propadákem (!!!). Brad Bird je vskutku někdo a po hitu jménem Úžasňákovi jsem od něj zhlédl další film, který mě po celou dobu stopáže pevně držel mimo realitu a který mě nepřestal bavit a emočně drtit od prvního do posledního filmového políčka. Úchvatné! 90 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Asi som sa dostal k tomuto kultovému animáku s krížikom po funuse, očakávania však stále boli veľmi vysoké. Ide síce o skvelú celorodinnú zábavu, avšak nechala ma prekvapivo celkom chladným. Kritika tupého amerického militarizmu potešila, variácia na E.T. taktiež, ako aj vizuálne stvárnenie mimozemšťana - robota. Animácia však už značne zostarla, ide ale o subjektívny vkus, pre retro maniakov a milovníkov deväťdesiatok naopak môže znamenať The Iron Giant jeden z posledných "poctivých" animákov. Plagát Forbidden Planet na stene u chlapca v izbe bola už čistá povinnosť. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Zhlédnutí jsem zatraceně dlouho odkládal, neboť obsah nezní zrovna atraktivně. Nakonec se z toho vyklubala celkem příjemná pohádka s příjemnou animací a příjemným poselstvím. Jinak je to samozřejmě dost šablonovitá záležitost o přátelství mezi malým chlapcem a návštěvníkem z kosmu. Příběh směřuje k dost evidentnímu závěrečnému obětování se pro dobro lidstva. Atomový mráček však nebyl zase tak vysoko nad městem a všichni obyvatelé městečka velice spolehlivě pomřou do pár let na raka. To už samozřejmě pohádka neukazuje, neboť je evidentně cílena na mladší publikum. Současných 85 % úplně nechápu, ale zhlédnout se to bez problémů dalo. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

První a dosud i nejlepší animák talentovaného pana Birda. Škoda jen, že je méně znám, než jeho pozdější dílka. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Výborné! Má skvělý příběh, cit, a nějaké "ponaučení". Vážně sem si železného obra oblíbila. I'm superman! I'm not a gun. Brad Bird je na animáky jednoduše odborník, smekám. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Kam se serou ty dnešní rádoby ohromující animáky, který se snaží za každou cenu napodobit realitu! Je sice hezký sledovat vývoj technologií, který jdou stále více za hranice představivosti, ale právě s příchodem oněch technologií, zejména pak s 3D animací, ztrácí animovaný film jako takový svůj význam, ale hlavně svoje nenapodobitelný kouzlo. Tohle je největší klasika a pocta všem animovaným filmům z dob, kdy nebyl hlavní počítač, ale tužka. A Filmů jako je tenhle je třeba si vážit, jednou totiž zmizí úplně. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Parádní animák o klukovi a jeho velkém robotovi. Docela to na mě zapůsobilo. Celkem zajímavý příběh. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Jakkoli se dá pokrok posledních desetiletí v úrovni animace spíše kvitovat, je velice osvěžující podívat se na animovaný film, u kterého si divák může být na první pohled jistý, že se vskutku o animák jedná. Příběh je prostinký, až triviální, ale co naplat, aplikuji moje železné pravidlo - když mne film dojme k slzám, nemůžu jinak než dát plný počet. You stay. I fix. No following... 100% ()

predators 

všechny recenze uživatele

K dokonalosti mi chyběl hlubší příběh, na druhou stranu, co očekávat od animáku pro děti se špetkou té dospělácké chytrosti a dětské hlouposti a naivnosti. Nebo je to naopak? :-) Tak či tak, ti nejmenší budou z železného "supermana" nadšení a nám tento "plecháček" určitě neublíží...pokud tedy na něj nebudeme mířit zbraní... :-) 75% ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný animovaný snímek o obrovském robotovi, se kterým se spřátelil jeden malý klučina. Jednoduchý scénář mezi řádky poukazuje na nesmyslnost americké propagandy a přehnané vlastenectví plné paranoidních představ. Malinko to pokazilo celkový dojem z filmu, ale myslím, že skousnout se to dalo a bez této důležité věci by už příběh nebyl takový. Navíc poukázat na lidskou hloupost je mnohdy lepší, než si vymýšlet nějaké ztělesnění zla. Zábava zaručena a film má i sympatickou stopáž. Konec je také celkem šikovný, takže vřele doporučuji. 90% ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Prostě kouzelné. Zábavné, milé a v závěru dojemné tak, že kluk ve ně uronil slzu. Nechybělo tomu napětí, humor, několik odkazů, ani morální poselství, které nebylo vlezlé ani křečovité. A k tomu ta krásně nostalgická animace. Lahůdka. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Cože? Vin Diesel má city? Je to krásné, ale trochu mi tam smrdí mustr. Jen trošku. Navíc do mé osobní ligy nejlepších animáků, kam by se tak moc chtěl každý dostat, se to vecpat nemůže. Tam je přeplníno a každý člen musí mít něco navíc. Nicméně i tak mě to dojalo...sakra, se mnou je to taaaaak jednoduchý. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Výborná animovaná podívaná ze "staré 2D školy" pro celou rodinu. Film po celou svojí dobu ani na chvilinku nenudí a nepůsobí "dětským" dojmem a tudíž pobaví jak děti tak i dospělé. I když se film animací nevyrovná novodobým 3D konkurentům vypadá více než skvěle a je plný různých detailů, které stojí za prozkoumání. Troufám si tvrdit, že se jedná o jeden z nejlepších animovaných filmů co jsem viděl a dnešní tvůrci 3D animáků by se od něj mohli hodně učit. ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

28.01.2021

Z Kalifornie přišla smutná zpráva, ve věku 94 let totiž včera filmový svět opustila americká herečka Cloris Leachman. Zprávu o úmrtí médiím předala její manažerka Juliet Green. Ve filmu se Cloris… (více)

Co chystá režisér Úžasňákových?

Co chystá režisér Úžasňákových?

22.06.2018

Režisér Brad Bird se proslavil zejména svými animovanými filmy Železný obr nebo Úžasňákovi, má na kontě ale třeba i čtvrtou Mission: Impossible – Ghost Protocol či dnes již zapomenutý Tomorrowland.… (více)

Reklama

Reklama