Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teprve devítiletý Hogarth zachrání obrovského robota, který na Zemi přiletěl z vesmíru. Hogarth se snaží svého nového geniálního kamaráda ubránit před vládním agentem a vojáky. Ve zdánlivě klidném městečku Rockwell ve státě Maine žije v roce 1957 devítiletý chlapec Hogarth, který sní o invazi vetřelců a bitvách s komunistickými agenty. Jednoho dne se mu jeho sen splní - do nedalekého jezera prý spadl obrovský robot z vesmíru. Hogarthovi se podaří robota vylovit a navzdory protestům své matky Annie ho schová u kamaráda Deana. O robotově přítomnosti se brzy dozví vládní agent Kent Mansley, který chce vetřelce zničit za každou cenu. A bude jen na Hogathovi, jestli se mu to podaří. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (374)

lamps 

všechny recenze uživatele

Velmi nenápadný film stojící strašně moc v pozadí, Alespoň já, a podle počtu hodnocení koukám, že ne sám, jsem o něm dlouho vůbec neslyšel. A je to skutečně obrovská škoda. Brad Bird je na tento žánr velký machr, a tady je to opravdu znát. Pěknou animaci úplně zastiňuje krásný a dojemný příběh o přátelství malého kluka s obřím robotem, které si musí zákonitě projít množstvím problémů. A jsou to problémy řešené vesměs ohromně zábavným, nápaditým a v závěru i nečekaně akčním způsobem. Nečekal jsem to, ale Železný obr je prostě animák se vším všudy, pro něhož jako by bylo 86 minut strašlivě málo. 100% ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Brad Bird stvořil masterpiece, který ocení spíše vyzrálejší publikum. Už díky své podstatě to není běžná masová záležitost, jakou můžeme označit například jeho novější počiny. Ovšem podotýkám, že i ty v sobě mají punc podobný tomuto dílu. Zdařilé krytí do dětského filmu se dá směle srovnat s lehkým podvůdkem na nejmenšího diváka. I ten si ale ve snímku dokáže najít to své a plně se ponořit do fantazijních devadesáti minut. Tam kde neználek vidí patetickou a dojemnou kaši, objevuje milovník kinematografie neskutečné množství odkazů , jenž dokážou zahřát u srdce. Pokud navíc obdivujete jistá kinematografická období a žánry, garantuji vám, že budete přímo hořet. Už dlouho jsem neviděl tak chytrý americký animovaný film z konce dvacátého století. Pozor na rudou hrozbu a mozek z planety Arous, který nechtěl zemřít. Smekám, před Warner Bros, že se odhodlali pustit Železného obra do výroby. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z nejlepších animovaných filmů. Sledovala jsem to před dlouhými 10 lety se svým podstatně mladším bratrancem na HBO a nevím, kdo z nás dvou byl tehdy nadšený více:-). 85% EDIT: udělala jsem chybu a podívala se na to i jako dospělý, cynický jedinec... kouzlo se částečně vytratilo, nezbývá než ubrat hvězdičku. ()

MeanWhile 

všechny recenze uživatele

Vůbec mě The Iron Giant nezklamal, za což jsem velmi rád. U animovaných filmů mám vždy problém s hodnocením, a to takový, že se vždy od několika hvězd hodnocení snížím někam úplně jinak po nějaké době promýšlení. Zde u Obra vím, že to nečeká. Toto kouzelné dílo má v sobě jednu speciální věcičku, a to tu velkou sílu, která vás vtáhne do tý krásný atmosférky, kterou se necháváte unášet a při tom koukáte na tu ne úplně nejlepší, ale zároveň kouzelnou animaci a v ní vidíte skvělýho velkýho Železňáka. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Asi som sa dostal k tomuto kultovému animáku s krížikom po funuse, očakávania však stále boli veľmi vysoké. Ide síce o skvelú celorodinnú zábavu, avšak nechala ma prekvapivo celkom chladným. Kritika tupého amerického militarizmu potešila, variácia na E.T. taktiež, ako aj vizuálne stvárnenie mimozemšťana - robota. Animácia však už značne zostarla, ide ale o subjektívny vkus, pre retro maniakov a milovníkov deväťdesiatok naopak môže znamenať The Iron Giant jeden z posledných "poctivých" animákov. Plagát Forbidden Planet na stene u chlapca v izbe bola už čistá povinnosť. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (26)

  • Když se Robot podívá přes kopec v Rockwellu, napravo od Měsíce můžeme zahlédnout pohybující se hvězdu. Jedná se o družici Sputnik. (D3VIL)
  • Komiks se Supermanem na čelní straně, který Hogarth ukazuje Robotovi, vyšel v "Action Comics" číslo 188 v lednu 1954. (D3VIL)
  • Hogarthův otec byl pilot stíhačky. Na dveřích jeho šatníku můžeme zahlédnout jeho fotku. (D3VIL)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

28.01.2021

Z Kalifornie přišla smutná zpráva, ve věku 94 let totiž včera filmový svět opustila americká herečka Cloris Leachman. Zprávu o úmrtí médiím předala její manažerka Juliet Green. Ve filmu se Cloris… (více)

Co chystá režisér Úžasňákových?

Co chystá režisér Úžasňákových?

22.06.2018

Režisér Brad Bird se proslavil zejména svými animovanými filmy Železný obr nebo Úžasňákovi, má na kontě ale třeba i čtvrtou Mission: Impossible – Ghost Protocol či dnes již zapomenutý Tomorrowland.… (více)

Reklama

Reklama