Reklama

Reklama

Černočerná tma

  • USA Pitch Black (více)
Trailer

Obsahy(1)

Během letu po odlehlé cestovní trase dojde k nehodě a osobní loď se čtyřiceti pasažéry je nucena nouzově přistát na planetě, kterou zvolí počítač jako tu nejvhodnější. Již během přistání většina pasažérů zemře. Přežije jen malá skupina poněkud nesourodých pasažérů. Pilotka Fryová, pár civilistů, žoldák Johns, který převáží do vězení vraha Riddicka, jenž má zvláštní schopnost vidět ve tmě. Všichni se vydají hledat vodu. Cestou míjejí kostry obrovských zvířat a dojdou až na starou geologickou základnu, kde objeví záchrannou loď, s kterou by mohli z planety odletět. Když jeden z trosečníků zmizí, Fryová se spustí do jeskyně a najde tam už jen jeho ostatky. Planetu totiž obývají létající masožravé příšery, které útočí jenom ve tmě, protože je světlo odpuzuje. Postupně zjišťují, že nestvůry vylézají z podzemí jen při zatmění místních sluncí. Jednou za 22 let postihne planetu totální zatmění. Ten den se blíží... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (736)

Divočák 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se opravdu tešil a o to víc mě pak zamrzela ta studená sprcha, která přišla po jeho závěrečných titulcích. I když nepostrádá slušnou atmosféru a charismatického Diesela, strašně ho táhne dolů slaboučký scénář. Nijak zvlášť mě neuchvátil ani design "vetřelců", kteří mi připadli trochu jako kříženci rejnoků a pterodaktylů a navíc při záběrech z blízka vypadali nechutně uměle. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„They say most of your brain shuts down during cryo-sleep. All but the primitive side, the animal side. No wonder I'm still awake.“ Pozměněný původně zamýšlený závěr s Riddickovou smrtí ukázal, že hoši z Universalu myslí nejen politicky, ale hlavně ekonomicky, protože Černočerná tma posloužila Dieselovi jako báječný odrazový můstek pro další kariéru. Jenže.. To by se o něj nesměl při nedotočeném saltu v podobě xXx a dalších podobných tragédií udeřit do hlavy a pak už jen bezvládně padat a padat.. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

seznamte se. richard b. riddick - uprchlí vězeň a vrah. další obsazení - TO co dostalo zena. a taky aliho. a taky....... . je fakt, že dřív by jsme na takovýto film čučeli s otevřenou pusou. já můžu napsat, že po hodince všemožného seznamování s čímkoliv, se mi film začal líbit. pak totiž začíná boj o přežití, V.D. konečně začíná dostávat prostor akčního hrdiny a hlavně podobný prostor dostávají též ONI !! nikdo nás neláduje přehršlem efektů, ale hrůzu a napětí mají vytvořit zvuky (nebo hlavně SKŘEKY), hudba a ,,proměnlivost" obrazu. ale za horor, bych to nepovažoval. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem plně neporozuměl přetrvávající oblibě Černočerné tmy, která přerostla v malý béčkový kult. Objevují se dokonce hlasy, které označují tento kousek za levnou verzi Vetřelce, i když při hlubším pohledu je jasné, že oběma tvůrcům šlo evidentně úplně o něco jiného a přes zdánlivě podobné východisku v podobě motivu nebezpečného mimozemského organismu dělí kvalitu obou snímků světelné roky. Tam, kde Scott angažuje špičkovou divadelní herečku, tam Twohy dává přednost modelce bez filmových zkušeností. Tam, kde Scott pečlivě buduje atmosféru a pracuje s širokou škálou lidských emocí od vzrušení z objevu neznámého přes nervozitu a napětí až po čistokrevné zoufalství, tam Twohy redukuje především v druhé polovině svůj snímek na rutinní akčňák s nezranitelným hrdinou vybaveným drsnou skořápkou, ale dobrým srdcem.:-) Jediným plusem je pro mě přítomnost půvabné Radhy Mitchell v pro ni netypické roli. Celkový dojem: 25 %. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Scifárna tohle není vůbec špatná. Vin Diesel tu sice moc nenamluví, a ani mi nepříjde, že by nějak extra hrál, ale je tu kurevsky drsnej, a to se do týhle posraný tmy dost počítá, jelikož ve filmu se s hlavními postavami vůbec srát nebudou, a to je na tom to hezký. Jinak je to teda klasický vymlátička, kterých je plno, jen s tou výhodou, že se všecko odehrává na planetě, na kterou se v životě nedostanu, a proto se mi na to tak hezky koukalo. Každopádně pokračování už tak drsný nebylo, možná taky tim, že Vin Diesel se tam dost změnil. Díky jeho drsnosti je právě tenhle film tak kvalitním, že se rozhodně u mě cpe na přední místa nejlepších sci-fáren co jsem kdy viděl, a kvalitní sci-fi je skutečně problém natočit, proto mě každé další těší, včetně Černočerné tmy. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (28)

  • Film sa natáčal v Coober Pedy, Gold Coast, Breakaways Reserve (Austrália) a Los Angeles (Kalifornia, USA). (Arsenal83)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 39,2 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 53,2 mil. (NIRO)
  • Na začiatku filmu herečka Claudia Black (Sharon Montgomery) žmurká ľavým okom, aj keď je jej postava v hybernácii a nemala by sa vôbec hýbať. (Arsenal83)

Související novinky

Diesel oznámil čtvrtého Riddicka

Diesel oznámil čtvrtého Riddicka

13.02.2023

Zatímco Vin Diesel mluví o rodině a čelí novému nepříteli v čerstvých ukázkách na desátý díl již mírně utahané série Rychle a zběsile, myslí herec a producent bokem i na svoji druhou významnou… (více)

Riddicka čeká pokračování

Riddicka čeká pokračování

22.11.2015

Vin Diesel sliboval třetího Riddicka mnoho let. A když jsme ho předloni nakonec dostali, byl z něj téměř stomiliónový hit, u kterého se okamžitě začalo spekulovat o pokračování. Jaká je situace nyní?… (více)

Třetí Riddick je konečně na cestě

Třetí Riddick je konečně na cestě

18.02.2010

Už to dobře známe. Řeči o návratu k postavě, která oba proslavila, tasí Diesel a Twohy pokaždé, když chtějí upozornit na nějaký svůj nový film. Protože ale v blízké době žádný jejich snímek premiéru… (více)

Legendy o slavných návratech

Legendy o slavných návratech

14.08.2009

Dnes si dáme tři drby, které jsou natolik zajímavé, že je neobejdeme i navzdory vysokému faktoru kachnovitosti. První tvrdí, že Bryan Singer by rád režíroval celovečerák Battlestar Galactica. Někdy… (více)

Reklama

Reklama