Reklama

Reklama

Černočerná tma

  • USA Pitch Black (více)
Trailer

Obsahy(1)

Během letu po odlehlé cestovní trase dojde k nehodě a osobní loď se čtyřiceti pasažéry je nucena nouzově přistát na planetě, kterou zvolí počítač jako tu nejvhodnější. Již během přistání většina pasažérů zemře. Přežije jen malá skupina poněkud nesourodých pasažérů. Pilotka Fryová, pár civilistů, žoldák Johns, který převáží do vězení vraha Riddicka, jenž má zvláštní schopnost vidět ve tmě. Všichni se vydají hledat vodu. Cestou míjejí kostry obrovských zvířat a dojdou až na starou geologickou základnu, kde objeví záchrannou loď, s kterou by mohli z planety odletět. Když jeden z trosečníků zmizí, Fryová se spustí do jeskyně a najde tam už jen jeho ostatky. Planetu totiž obývají létající masožravé příšery, které útočí jenom ve tmě, protože je světlo odpuzuje. Postupně zjišťují, že nestvůry vylézají z podzemí jen při zatmění místních sluncí. Jednou za 22 let postihne planetu totální zatmění. Ten den se blíží... (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (28)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 23 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 39,2 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 53,2 mil. (NIRO)
  • Podle filmu vznikla i hra „The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay“. (asdfasdf)
  • Filmem byla inspirována kniha „Planeta mezi dvěma slunci“ od spisovatele Roberta Fabiana. (Beckett51)
  • John (John Moore) používá zbraň SPAS 12, která je upravena tak, aby působila futuristicky. (Chatterer)
  • Jméno vesmírné lodi bylo Hunter/Gratzner. Také se tak jmenovala společnost pro vizuální efekty, která loď navrhla a postavila. (Chatterer)
  • Vin Diesel (Riddick) prozradil, že při točení jedné ze scén dostal klaustrofobický záchvat a musel na chvíli opustit natáčení. (Karlos80)
  • Na některých DVD (region 2) se objevil hodinový bonusový filmeček Into Pitch Black (2000), který vypráví o nedávné minulosti hlavní postavy Riddicka (Vin Diesel). (Malabar)
  • David Twohy napsal scénář původně pro film Vetřelec ³ (1992). Soustředil se v něm hlavně na vězně, což byl studiem 20th Century Fox schválený koncept, avšak nakonec byl scénář zamítnut. Twohy jej tedy upravil do podoby původního příběhu a sám jej natočil. (messiah)
  • Herci boli natretí vodou, aby vyzerali, že sa potia. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Coober Pedy, Gold Coast, Breakaways Reserve (Austrália) a Los Angeles (Kalifornia, USA). (Arsenal83)
  • Koncept "trojhviezdy" s planétou, kde takmer nikdy nezapadá slnko, je reálny a pomerne presný. 7 júla 2016 bola objavená exoplanéta HD 131399Ab, ktorá sa nachádza v trojhviezdnom systéme, kde by mohol človek sledovať západ len raz za 275 rokov. (DJW)
  • Vin Diesel (Riddick) prezradil, že pri natáčaní musel nosiť špeciálne kontaktné šošovky, ktoré však nikdy predtým neboli skúšané. V púštnom teple sa mu však pripiekli k očiam a museli mu ich vyberať v nemocnici. (Jello Biafra)

Související novinky

Diesel oznámil čtvrtého Riddicka

Diesel oznámil čtvrtého Riddicka

13.02.2023

Zatímco Vin Diesel mluví o rodině a čelí novému nepříteli v čerstvých ukázkách na desátý díl již mírně utahané série Rychle a zběsile, myslí herec a producent bokem i na svoji druhou významnou… (více)

Riddicka čeká pokračování

Riddicka čeká pokračování

22.11.2015

Vin Diesel sliboval třetího Riddicka mnoho let. A když jsme ho předloni nakonec dostali, byl z něj téměř stomiliónový hit, u kterého se okamžitě začalo spekulovat o pokračování. Jaká je situace nyní?… (více)

Třetí Riddick je konečně na cestě

Třetí Riddick je konečně na cestě

18.02.2010

Už to dobře známe. Řeči o návratu k postavě, která oba proslavila, tasí Diesel a Twohy pokaždé, když chtějí upozornit na nějaký svůj nový film. Protože ale v blízké době žádný jejich snímek premiéru… (více)

Legendy o slavných návratech

Legendy o slavných návratech

14.08.2009

Dnes si dáme tři drby, které jsou natolik zajímavé, že je neobejdeme i navzdory vysokému faktoru kachnovitosti. První tvrdí, že Bryan Singer by rád režíroval celovečerák Battlestar Galactica. Někdy… (více)

Reklama

Reklama