Reklama

Reklama

Černočerná tma

  • USA Pitch Black (více)
Trailer

Obsahy(1)

Během letu po odlehlé cestovní trase dojde k nehodě a osobní loď se čtyřiceti pasažéry je nucena nouzově přistát na planetě, kterou zvolí počítač jako tu nejvhodnější. Již během přistání většina pasažérů zemře. Přežije jen malá skupina poněkud nesourodých pasažérů. Pilotka Fryová, pár civilistů, žoldák Johns, který převáží do vězení vraha Riddicka, jenž má zvláštní schopnost vidět ve tmě. Všichni se vydají hledat vodu. Cestou míjejí kostry obrovských zvířat a dojdou až na starou geologickou základnu, kde objeví záchrannou loď, s kterou by mohli z planety odletět. Když jeden z trosečníků zmizí, Fryová se spustí do jeskyně a najde tam už jen jeho ostatky. Planetu totiž obývají létající masožravé příšery, které útočí jenom ve tmě, protože je světlo odpuzuje. Postupně zjišťují, že nestvůry vylézají z podzemí jen při zatmění místních sluncí. Jednou za 22 let postihne planetu totální zatmění. Ten den se blíží... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (736)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Budiž tma. Budiž atmosférický lov na člověka. Budiž béčko jak bradavice na bosorčině bradě bez boje s bezvýznamností. Což mi nevadí ani v nejmenším, natočena náležitě stylově brutalita přemůže božskost vyzdvihovaného umění jedna dvě. Vadí mi to, že tma tmoucí je v případě charakterů přece jen trochu málo černá a zatlačit víc na pilu ve vykreslení postav by vůbec neuškodilo. Být Riddick skutečně vyšinutý vrah namísto celkem normálního drsňáka, mohlo to být o vel'a zajímavější a moje hodnocení mohlo hravě převýšit počet sluncí kolem jedné útulné planetky oplývající navýsost zajímavou faunou. Tak jako tak bych ale domů chtěla mnohem víc jednu z těch roztomilých potvůrek než Vina Diesela. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tento film som videl naposledy v roku 2002 a odvtedy som uz nan takmer zabudol a musel som si ho teda zopakovat. A vobec to nelutujem. Vsetko akokeby som zazil v premiere. Najprv vynikajuca atmosfera, ktora mi jasne sepkala akesi ticho pred burkou a samotny nazov mi napoveda, ze tie 3 slnka raz zmiznu a zacne peklo. Vin Diesel je ako vzdy cool, Cole Hauser mi tam liezol trosku na nervy, ale tak dalo sa a ostatni v pohode. Pokracovanie Kroniky temna, ktore natocil tiez reziser jednotky David N. Twohy som nikdy nevidel, takze to bude moja skutocna premiera a tesim sa aj napriek slabsim hodnoteniam... 11.08.2009 __________ Vin Diesel - (Richard B. Riddick) +++ Radha Mitchell - (Carolyn Fry) +++ Cole Hauser - (William J. Johns) +++ Keith David - (Abu al-Walid) +++ Lewis Fitz-Gerald - (Paris P. Ogilvie) +++ Claudia Black - (Sharon Montgomery) +++ Hudba: Graeme Revell +++ ()

Reklama

Divočák 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se opravdu tešil a o to víc mě pak zamrzela ta studená sprcha, která přišla po jeho závěrečných titulcích. I když nepostrádá slušnou atmosféru a charismatického Diesela, strašně ho táhne dolů slaboučký scénář. Nijak zvlášť mě neuchvátil ani design "vetřelců", kteří mi připadli trochu jako kříženci rejnoků a pterodaktylů a navíc při záběrech z blízka vypadali nechutně uměle. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Solidní temné survival dobrodružství, těžící především z režijní invence, charismatu hlavního hrdiny a výtečných technických fíglů. Přeživší postavy jsou pouze zběžně zkratkovitě načrtnuté, takže nám víc než základní psychologické rysy nenabídnou. Těžko se s nimi budeme nějak hlouběji ztotožňovat. Všechny navíc přebijí charakter nejpodstatnější a tím je Riddick alias Vin Diesel, který ma alespoň v této roli charismatu na rozdávání. Atmosféra je vynikající a zaujme rovněž výtečná práce se světlem a kamerovými filtry. Zde platí to pořekadlo, že méně je někdy více. Malý rozpočet, jednoduché téma (pár ztroskotanců skončí na planetě obývané vetřelci) a nakonec se z toho vyklube vcelku solidní a velice dobře koukatelné béčko. Škoda až přílišné přímočarosti příběhu a slabší (resp. příliš počítačově vypadající) vizuální efekty. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Skupina spejblů musí nouzově přistát na neznámé planetě a ještě ani nevylezou ven a už jsou strachy posraný až za ušima. Naštěstí mají sebou ranaře z největších Vin Diesela, kterýho sice ještě na začátku trapně věznej, jakože prej zločinec, ale spejblové poměrně brzy zjistej, že na týhle planetě se bude hrát především o jejich koule a tak ještě rádi Vin Diesela pustěj. Ten si změnu situace náležitě vychutnává a cedí jednu drsnou hlášku za druhou. Nejlepší byla ta, když k Dieselovi naklusal jeden z vyděšenejch spejblů a Riddick (Vin Diesel) si ho pěkně dal "Co je tak užásnýho na tvým životě, že se bojíš smrti ?" To sem chcípal smíchy. Opravdu zajímavá planetka, tři slunce, lítající sráči co vypadali jak okřídlenej maxipes fík s velkým zobákem. Jo a taky bylo dobrý tohle, spejblové zjistili, že letající maxipsové se bojí světla a tak hned udělali světla tři prdele, ohně a tak a jeden spejbl byl pobožnej a začne s bohem otravovat Riddicka, jakože bůh pomůže a podobný kecy, no a jak to jdou tou planetkou, najednou začne pršet a louče, který sbejbli chránili před maxipsama pomalu zhasínaj. Riddick se otočí, frajersky se usměje na pobožnýho a zahlásí "A kde je teď, ten tvůj, bůh?" Zkrátka bezchybná napínává a vizuálně dokonalá drsná akční jízda, kde hlavní hrdina je ostřejší než čerstvě vyrobená žiletka a naprosto nikdo netuší co stane v další minutě. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (28)

  • Koncept "trojhviezdy" s planétou, kde takmer nikdy nezapadá slnko, je reálny a pomerne presný. 7 júla 2016 bola objavená exoplanéta HD 131399Ab, ktorá sa nachádza v trojhviezdnom systéme, kde by mohol človek sledovať západ len raz za 275 rokov. (DJW)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 23 milionů amerických dolarů. (NIRO)

Související novinky

Diesel oznámil čtvrtého Riddicka

Diesel oznámil čtvrtého Riddicka

13.02.2023

Zatímco Vin Diesel mluví o rodině a čelí novému nepříteli v čerstvých ukázkách na desátý díl již mírně utahané série Rychle a zběsile, myslí herec a producent bokem i na svoji druhou významnou… (více)

Riddicka čeká pokračování

Riddicka čeká pokračování

22.11.2015

Vin Diesel sliboval třetího Riddicka mnoho let. A když jsme ho předloni nakonec dostali, byl z něj téměř stomiliónový hit, u kterého se okamžitě začalo spekulovat o pokračování. Jaká je situace nyní?… (více)

Třetí Riddick je konečně na cestě

Třetí Riddick je konečně na cestě

18.02.2010

Už to dobře známe. Řeči o návratu k postavě, která oba proslavila, tasí Diesel a Twohy pokaždé, když chtějí upozornit na nějaký svůj nový film. Protože ale v blízké době žádný jejich snímek premiéru… (více)

Legendy o slavných návratech

Legendy o slavných návratech

14.08.2009

Dnes si dáme tři drby, které jsou natolik zajímavé, že je neobejdeme i navzdory vysokému faktoru kachnovitosti. První tvrdí, že Bryan Singer by rád režíroval celovečerák Battlestar Galactica. Někdy… (více)

Reklama

Reklama