Reklama

Reklama

Ke scénáři Alexandra Volodina se Danělija dostal v době, kdy byl na Mosfilmu uměleckým vedoucím výrobní skupiny komediálních a hudebních filmů. Nabídl jej svým kolegům, a když se nesetkal s očekávaně vstřícnou reakcí, která byla vůči předloženému textu zcela adekvátní, rozhodl se pro vlastní realizaci. Vznikl tak film vystihující životní situaci nejednoho sovětského občana, a nejen jeho, jak nasvědčuje hlavní cena, která mu byla udělena na XXVII. MFF v San Sebastianu. Smutná komedie o čtyřicátníkovi, úspěšném překladateli a pedagogovi, jehož kariéru komplikuje vztah s milenkou a neschopnost někomu něco odmítnout, je pod Danělijovým vedením opět hereckým koncertem s minimálními ohlasy politických reálií. Podstatnou roli v něm hraje místo natáčení – tehdejší Leningrad s mosty, které se v nočních hodinách zvedají, aby mohly městem na Něvě proplout vysoké lodě. Tato skutečnost několikrát zkomplikuje roztěkanému hrdinovi plány a donutí ho k dalším lžím, jimiž ubližuje nejen okolí, ale i sobě. (NFA)

(více)

Recenze (8)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Označenie komédia je v tomto prípade veľmi odvážne, ale ak sa človek nad jednotlivými situáciami zamyslí, nechá si ich trochu uležať v hlave, tak sa na Jesennom maratóne svojim spôsobom skvele zabaví. Bude mu však aj tak trochu ťažko na duši, pretože sa v nerozhodnom Buzykinovi množstvo mužov môže spoznať. Nejde o to, či má dotyčný divák milenku, ale skôr o zobrazovanú nerozhodnosť v jednotlivých situáciách, ktorá nemusí byť nutne iba prirodzenou vlastnosťou, ale jednoducho vieme, že život je jeden z najťažších a učiniť krok jedným smerom, keď nevieme, či je správny, nie je jednoduché. Čo nič nemení na fakte, že ide v prípade hlavnej postavy o zbabelca. Páčilo sa mi, že si to Danělija v závere vôbec neuľahčil a vlastne si vybral ten najlepší možný spôsob zakončenia príbehu. V TV nemáme každý deň film, ktorý by sa odohrával v Petrohrade, čo je ďalším plusom tejto vyzretej snímky. Oleg Basilašvili mi pripomínal Michaela Douglasa a v kombinácii s dabingom Michala Dočolomanského bola radosť sledovať jeho výkon. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: STV 2 = 3.12.2018, réžia slovenského znenia (ČST Bratislava 198?) = MARTA MRLIANOVÁ (4.12.2018) ()

garmon 

všechny recenze uživatele

Prodloužený čas po Sovětsku včetně uměřeně lepší kvality. Andrej Buzikyn je slaboch a lhář. Nechá se vláčet situacemi a rozsévá zmatek a ve výsledku zlo. Film samotný je jen mírný pokrok v mezích zákona. Vzpomněl jsem si na Šepiťkové Já a ty, kde byl v podobném tématu větší ponor a taky explozivní obrazovost a taky obrovský patos. Vzpomněl jsem si na Balajanovy Lety ve snu a ve skutečnosti, kde už vál vítr perestrojky a mohlo se víc revoltovat - ale taky to už trošku čišelo takovým jakoby marketérstvím touženého kapitalismu. Přemýšlel jsem o tom, že takovéto mírné pokroky v mezích zákona byly často vykupovány více či méně nenápadně ideologií - to zde ke cti režiséra absolutně chybí. Není to ještě žádný Kieslowski, ale na SSSR dobré. Krásné výtvarně, už druhý film od Daněliji, který je trochu depresivní-( ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nevedel som nájsť na filme nič, čo by ma na skutočne zaujalo. Až na pár momentov bol maratón prekladateľa medzi ženami veľmi nudný. Zdalo sa mi, že ich je oveľa viac ako dve, ale niektoré asi neboli jeho milenky. Plus jeden dánsky profesor, a nezaobišlo sa to, samozrejme, bez scény s pijatikou. Slabé tri hviezdy. –––– Ja som vypil na vaše zdravie do dna. Vy musíte tiež. Taký je u nás poriadok. ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Někteří chlapi mají tu smůlu, že nemají žádnou ženskou, a hlavní hrdina Andrej má tu smůlu, že má hned dvě. Říkám smůlu, protože se mezi těmito ženami nemůže rozhodnout, a proto oběma neustále lže. Danelia natočil další z komedií, které mají za úkol diváky pobavit i vzdělat. Nutno podotknout, že velice smutnou komedii, poněvadž veškeré vtipné momenty jsou překryty lžemi Andreje a smutkem obou žen (např. scéna, při které Andrej schovává bundu, kterou mu milenka ušila, do piana, aby si jí manželka nevšimla). Mezi klady tohoto filmu musím zahrnout nejen scénář a režii, ale i výkony herců v hlavních rolích (Basilašvili, Gundareva, Nějolova). 95% ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Nejcernejsi komedie jakou jsem snad kdy videl... :-) To je takova snuska zoufalstvi, az se musite smat. A je to zatracene krutej smich... Vynikajici film se spickovym obsazenim. Наталья Гундарева me zaujala natolik, ze si ji budu muset v budoucnu trosku prozkoumat. Parada. 4+ ()

Pokryvac 

všechny recenze uživatele

Sonda do života petrohradského záletníka. Nájde sa tu pár smutno-humorných scén, ale zväčša ide o obraz krutej reality. Film príliš nerieši neduhy spoločnosti ako celku, ale sústreďuje sa predovšetkým na neukojeného záletníka, ktorý sa zamotáva do všakovakých klamstiev a tak nakoniec nie je schopný fungovať ani s manželkou, ani s milenkou, ba dokonca ani so sebou samým. Jesenný maratón je jeho pochmúrnym behom na dlhú trať, ktorú nie je schopný odbehnúť. Viera, že na konci trate čaká vytúžené uspokojenie, sa postupne stráca. Zostáva len zmätok a neistota. Vyzdvihol by som uveriteľné výkony všetkých predstaviteľov, ktoré dodávajú tomuto civilnému snímku punc autentickosti. ()

Kkahunaa 

všechny recenze uživatele

Maratonen by se dal vystihnout komediální příběh, další z filmů Georgi Danelija. Hlavní postava Buzykin (Oleg Basilasvili) opět pociťuje jakousi vnitřní prázdnotu, kterou vyplňuje milostnými avantýrami. Sám však dojde k myšlence, že toto není řešení, jen útěk od odpovědnosti. Anebo nakonec vše zůstane při starém? ()

Reklama

Reklama