Reklama

Reklama

Good Old Czechs

  • Slovensko Let domov
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh českých letců RAF a jejich cesta z okupovaného Československa, přes Francii, bitvu o Británii a východní frontu zpět do osvobozené Prahy. Příběh jedinečným způsobem vystavěný pouze na dobových archivních záběrech skrze osobní zkušenost a vyprávění obou letců umožňuje divákům prožít dějinné události i chvíle válečného života a vidět je očima obou hrdinů, jako by se odehrávaly tady a teď. (Pilot Film)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (53)

Hoe_Ba 

všechny recenze uživatele

Kvůli natáčení jsem bohužel letos nestíhal milovanou Ji.hlavu fyzicky navštívit, tak aspoň doháním všechny možný dokuresty skrze online festivalovou filmotéku.  "Pivo tady špatně pění, hostinskej od nás by se zlobil. Grády ale má, umí zalomcovat. Hospody tady maj romantický názvy jako U Královi paže, U Psa a Koroptve nebo U Bílýho srdce. Kromě fricků tady válčíme hlavně s angličtinou, jak to řikal Standa, mluvěj všichni, jako by měli knedlík v hubě, ale na to, abych oddělal messouna, přece žádný hau du jů du nepotřebuju!"  Good Old Czechs mě odrovnalo svojí naprosto nekompromisní lidskostí. Viděl jsem už spoustu nejrůznějších televizních dokumentů nebo monumentálních americkejch válečnejch blockbusterů (aktuálně třeba zoufale plochý a divácky povrchní Na západní frontě klid od Netflixu), ale tahle neuvěřitelná transformace dvou paličatejch československejch kluků ve vyznamenaný piloty RAF je ve srovnání s tím vším prostě dechberoucí. Výběrka archivních matrošů je neuvěřitelně pečlivá záležitost, sound design intenzivně nervy drásající a k tomu temporytmicky dobře dávkovaná montážnická rychta, takže po stránce formy i obsahu absolutní audiovizuální rozkoš. Přesně natolik poutavě a autenticky bych na školách učil dějepis, namísto předpotopního a bolestně neefektivního systému nezáživnýho biflování. Především kapitolu moderních dějin, která je z edukativního hlediska v kontextu zaprděnýho českýho školství bohužel absolutně nedostačující. Před pány Bojarem a mistrem Špidlou smekám!    ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Propojením vzpomínkových literárních textů a zdařile vybraných filmových střípků ilustrujících druhou světovou válku se autorům podařilo vytvořit a rekonstruovat slitinu všednodennosti i hrůzy druhé světové války. Většina mimoslovných sdělení tak probíhá obrazovou filmovou řečí a doplňuje se a vzájemně ve výsledném dojmu posiluje se stroze čtenými literárními texty Jánského i Faitla. Základním předpokladem pro plné pochopení smyslu a poslání tohoto filmového dokumentu je dostatečně hluboká znalost našich národních dějin druhé světové války i jejího globálního rozměru. To plně spadá do všeobecného kulturního rozhledu každého, kdo chápe plně význam tohoto pojmu. Výsledkem je nevšední zážitek. ()

Reklama

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele

Tématiku čs. letců mám rád, nikdy by se na jejich osudy nemělo zapomenout. Ovšem toto že má být ten strhující dokument? Pardon, ale ne, až tak dobré to není. Více informací i napětí si užijete, když si příběh obou letců přečtete v jejich knihách. Mimochodem co se autentičnosti týče, tak na záběrech z ruské fronty jsou často i stíhačky La-9, které se do výzbroje dostaly až po válce. ()

(Z)denny 

všechny recenze uživatele

No... Co k tomuto počinu říct? Pokud to beru jako poklonu našim letcům, tak dobrý. Rozhodně to není dokument. Pokud nemá člověk něco načtené o té době, tak ze záběrů nepozná, jaký je rok, jaký je měsíc. Letce načetli dvě hůře odlišitelné osoby, kdy se někdy těžko odlišovalo kdo je kdo. A přitom stačilo občas přidat titulek a film by získal o 100% na kvalitě a autentičnosti. Věřím, že muselo dát spoustu práce posbírat všechny ty materiály, ale zůstako to kvalitativně na úrovni nějakého studentského  projektu. Ale jako film do kina? Za mě rozhodně ne ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Ovšem tohle je pecka jak sviňa. JAsný, dokumentů o druhý světový je miliarda, ale tenhle je pojatej uplně jinak. Už jen tou hudbou a krutopřísným střihem, kterej to tam stříhá neskutečně. Celou dobu je to vzpomínka dvou letců, kteří toho v životě zažili fakt mraky a za to, že spojencům (a to i rusákům) pomohli vyhrát válku šli do basy. Záběry klasika, ale celý je to podkreslený hudbou, nebo aspoň kopákem, která tam strašně moc prdí. ()

Galerie (14)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama