Reklama

Reklama

Good Old Czechs

  • Slovensko Let domov
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh českých letců RAF a jejich cesta z okupovaného Československa, přes Francii, bitvu o Británii a východní frontu zpět do osvobozené Prahy. Příběh jedinečným způsobem vystavěný pouze na dobových archivních záběrech skrze osobní zkušenost a vyprávění obou letců umožňuje divákům prožít dějinné události i chvíle válečného života a vidět je očima obou hrdinů, jako by se odehrávaly tady a teď. (Pilot Film)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (53)

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Strhující a podmanivý dokument, který i přes sílu námětu, předčil moje očekávání. V kině Pilotů mi bylo s našimi "nebeskými jezdci" skutečně moc hezky! (Jak příznačné:-), už v polovině 30.let byl provozovatelem vršovického kina někdejší Svaz československých pilotů.) Moje vysoké hodnocení není dáno jen mojí celoživotní slabostí pro piloty a hrdiny RAF, film je - díky všem jeho tvůrcům -  ve všech směrech opravdu unikátní. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Veliké poděkování tvůrcům za zdařilý dokument se spoustou zajímavých záběrů, které jsem doposud neviděla.. Pohnuté osudy československých letců RAF za 2. světové války - Františka Fajtla a Filipa Jánského - jsem znala jen letmo, tedy jsem moc ráda za to, že jsem se s nimi mohla seznámit lépe i více, ta smutná dohra po roce 1948 je zarážející a až neuvěřitelně hloupá, bohužel stalo se to.. ()

Reklama

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Touží-li někdo po umění, jež by prvořadě (po)sloužilo národu (ev. vlasti), po umění, jež by povzbuzovalo jeho ducha, tak dokumentární (!) film T. Bojara Good Old Czech (2022) s tématem českých letců ve službách RAF ukazuje, jak se tohoto úkolu dá zhostit s grácií, je tedy jednou z jeho vlaštovek. Vskutku respekt před tvůrčím týmem, umím si představit, kolik hodin práce muselo dát najít všechny ve filmu užité dobové záběry, ozvučit je a pospojovat v koherentní celek, z něhož takříkajíc nic nečouhá, v němž každý detail slouží příběhu velké odvahy a nehynoucí lásky k domovu naších hrdinných letců, ale bohužel zároveň příběhu velké, neodpustitelné poválečné zrady tehdejší moci na těchto letcích. V souvislosti s tímto dokumentem mě mrzí pouze to, že pro Jánského a Faitla, z jejichž vzpomínek tento dokument vychází a které se snaží znovuzpřítomnit, nebyly vybrány výraznější hlasy, s tím dabingem si bylo třeba ještě pohrát (i s tím rizikem, že hlas některého z naších význačných dabéru by mohl narušit dojem autenticity), v tom případě bych se nebál jít do plných, takhle uděluji „jen“ velmi pěkné čtyři hvězdičky. 80 % ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Dosud neviděné obrazy spolu s upřímným komentářem k Druhé světové válce mnou častokrát navodily úžas či mrazení při pohledu na zbídačeného a unaveného člověka válkou rozpoutanou hrstkou lidí. Možná jsem čekal více o létání, jenže příběh dvou dospívajících letců nakonec nabídl doslova průlet celou Evropou, Německo, Francie, Anglie, Gibraltar, Blízký východ oklikou do tehdejšího Sovětského svazu a zpátky domů. (pro mě fascinující záběry: Hitler spokojen u jídelního stolu při návštěve Protektorátu Čechy a Morava, Churchill s prstem na proudu vody hasičské stříkačky po bombardování Londýna, sovětská bída a zima při nacistické ofenzívě) +za zvuk a hudbu Stroon 85% ()

luczi 

všechny recenze uživatele

Spojení vyprávění letců s archivními obrazy byl dobrý nápad, na mě to alespoň přeneslo přesně ty emoce, které asi autor zamýšlel, ale hudba byla místy až nepříjemně agresivní. A také by si film zasloužil lepší namluvení. Spíše než dokument (nic nového se nedozvíte) vnímám tento film jako čistě umělecké přiblížení pocitů a emocí, které oba letci prožívali stejně jako miliony dalších ne/dobrovolných účastníků hnusné války. I tyhle filmy jsou potřeba. ()

Galerie (14)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama